Διεθνή

Η ζούγκλα και οι αγορές


Πολλοί χαρακτηρίζουν τις αγορές ως ζούγκλες και οι αγορές για τους επιβεβαιώσουν έκαναν τις ζούγκλες αγορές ή για να ακριβολογούμε τα άγρια θηρία που ζουν σε αυτές. Πλέον, η  "αγορά" άγριων ζώων, νεκρών ή ζωντανών, είναι η πέμπτη μεγαλύτερη παράνομη αγορά στον κόσμο, ακριβώς πίσω από την αγορά των ναρκωτικών. Σύμφωνα με υπολογισμούς, το 2011 ο τζίρος της ήταν 7 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως και σήμερα εκτιμάται ότι έχει τουλάχιστον τριπλασιαστεί. Τα παράνομα κέρδη που προκύπτουν από αυτό το "εμπόριο", είναι μια σημαντική πηγή χρηματοδότησης όχι μόνο για τη μαφία, αλλά και για τρομοκρατικές ομάδες συμπεριλαμβανομένης και της Αλ-Κάιντα.

Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, 15.562 κιλά ελεφαντόδοντου κατασχέθηκαν μεταξύ του 1989 και του 2009 και τα δύο τρίτα κατά την τελευταία δεκαετία. Οι αναλύσεις δείχνουν, ότι τα τρία τέταρτα της ποσότητας διακινήθηκαν από τα κυκλώματα της μαφίας των ζώων. Στην Τανζανία, η κατάσταση είναι χειρότερη. Σε αυτήν τη χώρα, το 68%  από τα 76.293 κιλά ελεφαντόδοντου που κατασχέθηκαν κατά την ίδια περίοδο, ήταν στα χέρια της μαφίας.  Το 2008, διαπιστώθηκε ότι τα έσοδα από τους ελέφαντες χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση ένοπλων ομάδων στη, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό συμπεριλαμβανομένων των ανταρτών Χούτου που εμπλέκονται στη γενοκτονία στη Ρουάντα το 1994. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου Πολέμου του Κονγκό, μεταξύ του 1998 και του 2003, όπλα και πυρομαχικά, αντηλάγησαν με ελεφαντόδοντο.

Επίσης Σομαλοί πολέμαρχοι, αλλά και Σουδανοί εξτρεμιστές (μέλη παραστρατιωτικών οργανώσεων, που ενέχονται στη γενοκτονία στο Νταρφούρ), έχουν εντοπιστεί να δραστηριοποιούνται στη λαθροθηρία ελεφάντων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και Τσαντ.

Επίσης το 2008, άνθρωποι από την Αγκόλα, το Μπουρούντι και το Κονγκό, που ζούσαν στον καταυλισμό Meheba, της  Ζάμπια, ήταν εμπλεκόμενοι σε περιπτώσεις λαθροθηρίας στο Εθνικό Πάρκο Δυτικής Lunga.

Τα παράνομα κέρδη της αγοράς είναι τεράστια και η αλυσίδα της εμπορίας είναι περίπλοκη, καθώς σε αυτήν εμπλέκονται πολλοί μεσάζοντες. Σύμφωνα με ερευνητές, το Διαδίκτυο αποτελεί το μεγαλύτερο εμπορικό δίκτυο για την παράνομη αγορά ζώων, καθώς μέσω αυτού ανταλλάσσονται πληροφορίες, γνωστοποιείται η προσφορά και η ζήτηση και κλείνονται συμφωνίες.

Τα πάντα είναι προς πώληση στο Διαδίκτυο. Και ανάμεσά τους ζωντανά ζώα υπό εξαφάνιση, αλλά και ...χαυλιόδοντες ελεφάντων. Συλλέκτες και έμποροι, αλλά και όσοι ασχολούνται με αυτήν τη δραστηριότητα, επικοινωνούν μέσω διαδικτύου με κωδικά ονόματα. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν, ότι η πλειοψηφία αυτών των πωλήσεων, προέρχονται από κινεζικές ιστοσελίδες.

Οι γίγαντες των on-line πωλήσεων, άρχισαν να προωθούν καμπάνιες για τον εντοπισμό και την απαγόρευση τέτοιου είδους συναλλαγών. Οι συμμορίες χρησιμοποιούν λαθροθήρες, που περνούν μεγάλες χρονικές περιόδους στη φύση, που τους παρέχουν τα οχήματα και τα όπλα τους.  Επιπλέον, οι συμμορίες συχνά δωροδοκούν  συνοριοφύλακες ή  πληρώνουν κυκλώματα για τη  διακίνηση και τη ροή των παράνομων "προϊόντων". Υπήρξαν περιπτώσεις με παραποίηση πιστοποιητικών ή ανάμειξη σε νομικές και παράνομες δραστηριότητες, για μεταφορές των ζώων.

Το 2008, μια έκθεση που χρηματοδοτήθηκε  από την Παγκόσμια Τράπεζα, έδειξε ότι για τη διακίνηση χρησιμοποιούνται πλαστές πινακίδες αυτοκινήτων του στρατού ή της κυβέρνησης, νεκροφόρες, αυτοκίνητα γάμου, ακόμα και ασθενοφόρα. Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για την εμπλοκή που έχουν οι κινεζικές τριάδες.

Αλλά και ο τουρισμός των χωρών της λαθροθηρίας υποφέρει επίσης από αυτήν την παράνομη δραστηριότητα. Οι χώρες που έχουν επενδύσει σε πάρκα, για να προσελκύσουν  επισκέπτες από όλον τον κόσμο,  πληρώνουν ακριβά  την ταχεία εξαφάνιση των τίγρεων και άλλων πρoστατευόμενων ζώων.

Πέρα από αυτήν την οικονομική διάσταση, το εμπόριο αυτό είναι παγκόσμιος κίνδυνος για την υγεία. Το 2005, δύο παπαγάλοι που είχαν μολυνθεί με γρίπη των πτηνών, κατασχέθηκαν στο αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου. Ένα χρόνο νωρίτερα, ένας άνδρας συνελήφθη, όταν προσπάθησε να εισαγάγει αετούς που είχαν προσβληθεί με τον ιό H5N1. Καθώς κάποιες ασθένειες μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο, η παράνομη διακίνηση είναι μια σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία.

Και φυσικά η παγκόσμια κοινότητα δεν έχει ευαισθητοποιηθεί στο βαθμό που επιβάλλει το μέγεθος του προβλήματος, με αποτέλεσμα να εξολοθρεύονται τα σπανιότερα είδη στον πλανήτη, να καταστρέφεται ο τρόπος ζωής των ανθρώπων που ζουν στις  περιοχές όπου βρίσκονται προστατευόμενα είδη ζώων, να συνεχίζεται η χρηματοδότηση  των εμφυλίων πολέμων και να αφανίζονται τοπικές οικονομίες.