Με Άποψη

Μένουμε σπίτι για να ζήσουμε, όχι για να πεθάνουμε!


Ζούμε αναμφίβολα πρωτοφανείς καταστάσεις και εμείς οι δημοσιογράφοι, που δίνουμε τον δικό μας αγώνα ενημέρωσης, νιώθουμε συχνά σαν να παρακολουθούμε μιά ακραία ταινία τρόμου και καλούμαστε να μεταφέρουμε τις σκηνές της στο ευρύ κοινό. 

Δημήτρης Κυριακόπουλος 

Όμως σε κάποιες από αυτές τις σκηνές, που ποτέ δεν φανταζόμαστε ότι θα ζούσαμε, πρέπει να σταθούμε και να μην αρκεστούμε στην απλή μεταφορά τους. Για να προσφέρουμε κάτι περισσότερο στο σύνολο. 

Ας ξεκινήσουμε από την πρώτη σκηνή, που ήδη έχει τύχει ευρύτατης προβολής: ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, υπεύθυνος επικοινωνίας του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος έχει αναχθεί σε σύμβολο του αγώνα κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα, δηλώνει ότι δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να επιλέγουν οι γιατροί ποιός θα ζήσει και ποιός θα πεθάνει, όπως γίνεται στην Ιταλία (σ.σ εσχάτως και στην Ισπανία). Και στο σημείο αυτό ο καθηγητής λυγίζει από την συγκίνηση. Όλοι ανεξαιρέτως συμφωνούν με την άποψή του και τον επαινούν αυθόρμητα. 

Ερχόμαστε τώρα, λίγες μέρες μετά την Τετάρτη 24 Μαρτίου, οπότε  πληροφορηθήκαμε ότι μιά γυναίκα 41 χρονών, μητέρα τριών παιδιών, έχασε τη ζωή, χτυπημένη από κορονοϊό, μέσα στο σπίτι της σε χωριό της Καστοριάς. Όπως μεταδόθηκε η γυναίκα είχε το προηγούμενο διάστημα τηλεφωνήσει στον ΕΟΔΥ, είπε ότι είχε συμπτώματα κορονοϊού, αλλά της δόθηκε οδηγία να μείνει στο σπίτι της απομονωμένη. Προσοχή:σε μιά περιοχή με πολλά κρούσματα κορονοϊού και θανάτους! Στη συνέχεια υπήρξε ραγδαία επιδείνωση της υγείας της-γράφτηκε ότι είχε και άσθμα-κλήθηκε ασθενοφόρο, αλλά έως ότου να φθάσει στο σημείο η γυναίκα εξέπνευσε. Η είδηση, όπως αναμενόταν, πέρασε στα ψιλά...

Την Τετάρτη 24 Μαρτίου υπήρξε και ένα άλλο περιστατικό στα Γλυκά Νερά, όπου 81χρονη βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της. Η γυναίκα είχε επισκεφθεί τους Αγίους Τόπους μαζί με την αδελφή της, η οποία βρέθηκε θετική στο κορονοϊό και ήταν σε καραντίνα. 

Στον αντίποδα, για «επώνυμους» νοσούντες από κορονοϊό, όπως βουλευτής της ΝΔ, φαίνεται ότι ισχύουν άλλα μέτρα και άλλα σταθμά. Με το που ανεβάζουν πυρετό κινητοποιείται ο μηχανισμός και αμέσως τους εξασφαλίζεται θέση σε νοσοκομείο. 

Συνεπώς, ο ΕΟΔΥ δεν μπορεί να αντιμετωπίζει όσους αναγκάζονται να καλέσουν το τηλέφωνό του, έχοντας συμπτώματα κορονοϊού, με το κυνικό στερεότυπο: Μείνετε σπίτι. Τελεία και παύλα. Γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις αποδείχθηκε ότι είναι σαν να τους ζητά να μείνουν σπίτι μέχρι να πεθάνουν. Και τότε οδηγούμαστε από άλλο δρόμο-και για να μην φορτωθεί το σύστημα Υγείας- στην κατάσταση, που δεν ήθελε με τίποτα να συμβεί στην Ελλάδα ο καθηγητής Τσιόδρας: Να επιλέγεται ποιός θα ζήσει και ποιός θα πεθάνει. Μόνο που στη δική μας την περίπτωση δεν θα πεθαίνει στο νοσοκομείο, αλλά στο σπίτι του!