Πολιτική

Η Βρετανία ψήφισε ΕΕ


Οι αγορές είχαν ήδη ψηφίσει - Η επόμενη μέρα μετά το δημοψήφισμα

"Μένουμε όπως είμαστε" αποφάσισε η Βρετανία όπως φαίνεται από τα πρώτα αποτελέσματα της καταμέτρησης των ψήφων. Με καταμετρημένες τις ψήφους σε τρία από τα 382 εκλογικά τμήματα, το Bremain προπηγείται με ποσοστό 57,3%, έναντι 42,7% του Brexit. Η εικόνα δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη, αφού σε πολλά εκλογικά τμήματα δεν έχει γίνει ακόμη καταμέτρηση. Το σίγουρο είναι πως η μάχη εξελίσσεται σε ντέρμπι και το θρίλερ θα είναι ολονύχτιο. 

Η Ευρώπη ναι μεν χαιρετίζει την απόφαση, όμως παράλληλα περιμένει "μουδιασμένη" το ντόμινο εξελίξεων που πυροδότησε το δημοψήφισμα. Αν και οι κάλπες έδειξαν Bremain η επόμενη μέρα για την Βρετανία θα είναι διαφορετική, πόσο μάλλον για τον Ντέιβιντ Κάμερον, αφού μέσα στους Συντηρητικούς εξακολουθεί να υπάρχει μια γερή βάση κόντρα στην ΕΕ, έξαλλη με τον πρωθυπουργό της χώρας, ο οποίος αναμενόταν με την απόφαση του δημοψηφίσματος να ενώσει τους Συντηρητικούς και να διώξει μια και καλή τους αντι-ευρωπαϊκούς δαίμονες. Οι επιπτώσεις θα αγγίξουν το ΗΒ, την ΕΕ, και τον δυτικό κόσμο. 

Η συμμετοχή των πολιτών κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία το ποσοστό αγγίζει το 83,7%.  Χαρακτηριστικό είναι και το σημερινό πρωτοσέλιδο της Sun, "Οι Βρετανοί τρελάθηκαν". 

Μια πρώτη εικόνα για τα ποσοστά θα έχει δημιουργηθεί στις 4:00 το πρωί, μετά δύο ώρες αργότερα στις 6:00 το πρωί (ώρα Ελλάδας), ενώ τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 9:00 το πρωί (ώρα Ελλάδας), περίπου την ώρα που ανοίγουν οι αγορές. Πάντως, οι αγορές είχαν ήδη προεξοφλήσει το αποτέλεσμα που έβγαλαν οι κάλπες. 

Οι αγορές "μίλησαν" 

 
Σχεδόν απόλυτα βέβαιοι για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ εμφανίστηκαν οι επενδυτές στη Wall Street, προχωρώντας σε αθρόες αγορές μετοχών και οδηγώντας τον Dow Jones άνω του ψυχολογικού ορίου των 18.000 μονάδων.
 
Αποτέλεσμα, ο Dow Jones να ενισχυθεί κατά 230 μονάδες ή 1,29% και να κλείσει στο επίπεδο των 18.011 μονάδων. Ο S&P 500 κατόρθωσε να διατηρηθεί υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2.100 μονάδων, φθάνοντας στις 2.113 μονάδες με κέρδη 1,34%, όντας κατά 1,5% χαμηλότερα από το ενδοσυνεδριακό υψηλό του, το οποίο είχε αγγίξει τον Μάιο του 2015.
 
Σε διαδικασία ράλι και η υψηλή τεχνολογία, με τον Nasdaq να ενισχύεται 1,59% και να κλείνει στις 4.910 μονάδες.
 
Στο υψηλότερο σημείο για το 2016 κινήθηκε και η στερλίνα, προεξοφλώντας παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ε.Ε. Η στερλίνα άγγιξε τα 1,4946 δολάρια - το υψηλότερο επίπεδο από τις 28 Δεκεμβρίου του 2015. 
 
Την ίδια ώρα σημαντικά κέρδη κατέγραψαν και τα συμβόλαια πετρελαίου, στο άκουσμα των πρώτων στοιχείων περί επικράτησης της παραμονής της Μ. Βρετανίας στην Ε.Ε (52% έναντι 48& σύμφωνα με το YouGov). 
 

Τα προβλήματα του Κάμερον

 
Λίγη ώρα αφότου έκλεισαν οι κάλπες, ο Κάμερον ευχαρίστησε μέσω του Twitter όσους ψήφισαν Bremain, αλλά και όσους δούλεψαν για την συγκεκριμένη καμπάνια. Αν και η κάλπη έβγαλε παραμονή στην ΕΕ αντιμετωπίζει άμεσες προκλήσεις στην ηγεσία του κόμματός του και της χώρας του. Όπως αναφέρει το Politico, μέσα στους Συντηρητικούς εξακολουθεί να υπάρχει μια γερή βάση κόντρα στην ΕΕ, έξαλλη με τον πρωθυπουργό της χώρας, ο οποίος αναμενόταν με την απόφαση του δημοψηφίσματος να ενώσει τους Συντηρητικούς και να διώξει μια και καλή τους αντι-ευρωπαϊκούς δαίμονες.
 
Οι πιθανοί αντικαταστάτες του Κάμερον δεν είναι άλλοι από τον Μπόρις Τζόνσον, ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου που στήριξε το Brexit ή ΥΠΕΣ Τερέζα Μέι, , η οποία στήριξε την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, δεν έχουν έτοιμη κυβερνητική ατζέντα. Σε κάθε περίπτωση ο διάδοχος του Κάμερον θα πρέπει να σεβαστεί τις απόψεις των Μέχρι τώρα, όλοι οι πιθανοί διάδοχοι, έπρεπε να σεβαστούν τη γραμμή των Συντηρητικών σε αυτά που αντιπροσωπεύει η ΕΕ(ανοιχτά σύνορα, ελεύθερο εμπόριο και στενή συνεργασία με τους συμμάχους). Ακόμη και αν ο Κάμερον παραμείνει πρωθυπουργός, τα περιθώρια ελιγμών που θα έχει θα είναι μικρά λόγω της πικρίας που θα αφήσει πίσω της η καμπάνια. 
 
Ωστόσο, το Bremain φαινόταν να έχει προβάδισμα 84 βουλευτές των Συντηρητικών που στήριξαν το Brexit, μεταξύ των οποίων και ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, έστειλαν επιστολή στον Βρετανό πρωθυπουργό. 
 
"Εμείς, οι υποστηρικτές της εκστρατείας του Brexit και μέλη του συντηρητικού κόμματος, σας ευχαριστούμε που δώσατε στο βρετανικό λαό την επιλογή για το μέλλον τους στις 23 Ιουνίου 2016. Πιστεύουμε πως όποια κι αν είναι η επιλογή των Βρετανών πολιτών, έχετε τόσο την εντολή, όσο και το καθήκον να συνεχίσετε να ηγείστε του έθνους, ακολουθώντας το μανιφέστο μας του 2015», σημειώνουν οι βουλευτές στην επιστολή τους στον πρωθυπουργό". 
 

Ομολόγησαν την ήττα τους Φάρατζ και Τζόνσον

 
Την παραδοχή της ήττας του Brexit παραδέχθηκαν ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, καθώς και ο επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού UKIP, Νάιτζελ Φάρατζ.
 
Σχεδόν παράλληλα με το κλείσιμο της κάλπης στα εκλογικά κέντρα της Μεγάλης Βρετανίας, οι δύο υπέρμαχοι του Brexit δεν κατάφεραν να κρύψουν την απογοήτευσή τους σε δηλώσεις τους, στις οποίες έμμεσα προέβλεψαν ότι τελικά οι Βρετανοί επέλεξαν να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Το πρώτο στίγμα έδωσε ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος λίγη ώρα πριν φτάσει στο εκλογικό τμήμα για να ψηφίσει είχε μία σύντομη συνομιλία με έναν πολίτη στο μετρό του Λονδίνου.
 
Σύμφωνα, λοιπόν, με τον άνδρα που συνάντησε τον πρώην δήμαρχο και έκανε σχετική ανάρτηση στο Twitter, ο Τζόνσον παραδέχθηκε την ήττα του. 
 
«Μόλις ερωτήθηκα στο μετρό από τον Μπόρις Τζόνσον αν ψήφισα για το Leave. Είπα όχι. Παραδέχθηκε ότι έχασε ούτως ή άλλως. Αμήχανο», έγραψε ο Λιούις Άϊγου στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter αφού «ανέβασε» και σχετική φωτογραφία.
 
Σε έμμεση παραδοχή ήττας του Brexit προχώρησε και ο επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού UKIP, Νάιτζελ Φάρατζ, σύμφωνα με δηλώσεις του στο Sky News.
 
«Ήταν μία εξαιρετική καμπάνια για το δημοψήφισμα, η προσέλευση αναμένεται να είναι πολύ υψηλή και μοιάζει ότι το Remain είναι στο όριο», είπε ο Φάρατζ.
 
Την ίδια ώρα, πρόσθεσε πως «το UKIP και εγώ δεν θα πάμε πουθενά και το κόμμα θα συνεχίσει να είναι ισχυρό στο μέλλον».
 

Απρόβλεπτες οι συνέπειες στην ΕΕ

 
«Ποτέ δεν μπορείς να είσαι ίδιος μετά από μια τέτοια επιθανάτια εμπειρία», δήλωσε από την πλευρά του ένας αξιωματούχος της ΕΕ στις Βρυξέλλες στο Politico, τονίζοντας ότι κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών, στην πορεία για το δημοψήφισμα, στους ανταγωνιστές εκτός ΕΕ και στους ευρωσκεπτικιστές δόθηκε το στίγμα ότι το όλο κατασκεύασμα είναι εύθραυστο. «Αυτά είναι σημάδια ότι άρχισε το ξήλωμα», συμπλήρωσε, φέρνοντας ως παράδειγμα την Κίνα για την οποία είπε ότι μπορεί να στηριχτεί σε όλα αυτά για να επανεξετάσει τις σχέσεις της με την Ευρώπη. 
 
Επίσης τον τελευταίο καιρό η εμπιστοσύνη και η στήριξη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς έχει υποχωρήσει. Το Politico φέρνει μάλιστα τα παραδείγματα της Ισπανίας, με την άνοδο των Podemos αλλά και της Γαλλίας που μόνο ένα 38% των πολιτών φέρεται να έχει ευνοϊκή γνώμη για την ΕΕ. 
 
 
Το άλλο τεράστιο ανοιχτό ερώτημα είναι το ποιες θα είναι οι συνέπειες του δημοψηφίσματος στην ηπειρωτική Ευρώπη, ενδεχομένως και στις ΗΠΑ, και αν αυτές θα μπορέσουν να αντέξουν τις μετασεισμικές δονήσεις από το αποτέλεσμά του.  
 
Σε λίγους μήνες Γαλλία και Ολλανδία έχουν εκλογές και τα ακροδεξιά κόμματα τα οποία έχουν ταχθεί κατά της ΕΕ διεκδικούν την εξουσία. Σημειώνεται ότι ένα μήνα πριν, η Αυστρία, παραλίγο να εκλέξει ακροδεξιό Πρόεδρο!
 
 
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις