Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι επιβάλλει νέο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία, με στόχο ανθρώπους που εμπλέκονται στον πόλεμο της Ουκρανίας, σε αφρικανικές οργανώσεις μισθοφόρων και σε επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα σε βρετανικό έδαφος.
Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι επέβαλε κυρώσεις σε 56 οντότητες και πρόσωπα, με στόχο να πλήξει την πολεμική προσπάθεια του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και την «κακόβουλη δραστηριότητα» της Ρωσίας διεθνώς.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 10 οντότητες που εδρεύουν στην Κίνα που θεωρούνται ότι παρείχαν εξοπλισμό και εξαρτήματα για τον ρωσικό στρατό.
«Τα σημερινά μέτρα θα συνεχίσουν να αποκρούουν την καταστροφική εξωτερική πολιτική του Κρεμλίνου, υπονομεύοντας τις προσπάθειες της Ρωσίας να προωθήσει την αστάθεια σε όλη την Αφρική και διαταράσσοντας την παροχή ζωτικής σημασίας εξοπλισμού για την πολεμική μηχανή του Πούτιν», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι.
Η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.
Τα περισσότερα από τα μέτρα έχουν στόχο εταιρίες που εδρεύουν στη Ρωσία, την Κίνα, την Τουρκία και το Καζακστάν και κατηγορούνται ότι βοήθησαν στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με την παροχή μηχανοκίνητων εργαλείων, μικροηλεκτρονικών και εξαρτημάτων για drones.
Η Βρετανία είπε επίσης ότι οι νεότερες κυρώσεις θα αφορούν τη ρωσική δραστηριότητα στη Λιβύη, το Μαλί και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία στοχεύοντας σε τρεις ιδιωτικές οργανώσεις μισθοφόρων με δεσμούς με το Κρεμλίνο καθώς και σε 11 πρόσωπα.
Μεταξύ των προσώπων στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις είναι ο Ντένις Σεργκέεφ, τον οποίο η βρετανική αστυνομία έχει κατηγορήσει για την απόπειρα δολοφονίας του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στην πόλη Σάλσμπερι στη νότια Αγγλία τον Μάρτιο 2018.
Ο Σεργκέεφ, ο οποίος σύμφωνα με τη Βρετανία επιχειρούσε με το ψευδώνυμο Σεργκέι Φεντότοφ, ήταν ένας από τους τρεις Ρώσους που, σύμφωνα με τη Βρετανία, ήταν αξιωματικοί της στρατιωτικής υπηρεσίας Πληροφοριών GRU και που θεωρήθηκαν ύποπτοι ότι πραγματοποίησαν την επίθεση.
Τον περασμένο μήνα, σε ακροαματική διαδικασία στο πλαίσιο έρευνας για τον θάνατο γυναίκας, η οποία δηλητηριάστηκε κατά λάθος από τον νευροτοξικό παράγοντα, ο Σκριπάλ δήλωσε ότι πιστεύει πως ο ίδιος ο Πούτιν διέταξε την επίθεση με Νόβιτσοκ.
Η Μόσχα έχει κατ’ επανάληψη απορρίψει τις βρετανικές κατηγορίες περί ανάμειξής της.