Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε σήμερα την εγκατάσταση στο Καλαί (βόρεια Γαλλία) ενός κέντρου αιτήσεων έκδοσης βίζας για Ουκρανούς πρόσφυγες, ενώ ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε ότι η χώρα θα είναι «όσο πιο γενναιόδωρη γίνεται».
Αντιμέτωπο το Λονδίνο με επικρίσεις για έλλειψη ανθρωπιάς μπροστά στην προσφυγική κρίση που προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ δήλωσε σήμερα ότι είναι «λάθος να λέγεται ότι στέλνουμε ανθρώπους πίσω, αυτό δεν ισχύει καθόλου, υποστηρίζουμε αυτούς που ήρθαν στο Καλαί».
Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, επιβεβαίωσε ότι το Λονδίνο εγκατέστησε ένα κέντρο αιτήσεων έκδοσης βίζας στο Καλαί, αλλά «μακριά από το λιμάνι». Επέμεινε στην ανάγκη να μην δημιουργηθεί «συμφόρηση στο Καλαί».
«Είναι σωστό να θέσουμε τις σωστές διαδικασίες για να ελέγξουμε τους ανθρώπους και να τους προστατέψουμε», πρόσθεσε. Το μεταναστευτικό ζήτημα βρίσκεται στη ρίζα μακροχρόνιων εντάσεων μεταξύ Λονδίνου και Παρισιού, ειδικά μετά το Brexit, του οποίου ο έλεγχος των συνόρων ήταν μια από τις μεγάλες υποσχέσεις.
Σε επιστολή του προς τον Βρετανό ομόλογό του, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν επέκρινε το Σάββατο την «εντελώς ανεπαρκή απάντηση» και την «έλλειψη ανθρωπιάς» του Ηνωμένου Βασιλείου απέναντι στους Ουκρανούς πρόσφυγες που έφτασαν στο λιμάνι του Καλαί.
Από τις 28 Φεβρουαρίου, 517 Ουκρανοί που εγκατέλειψαν τη χώρα τους προσπάθησαν να ενωθούν με τις οικογένειές τους στην Αγγλία μέσω του λιμανιού του Καλαί ή περνώντας από τη σήραγγα της Μάγχης στο Κοκέλ. Όμως 250 από αυτούς, χωρίς να διαθέτουν βίζα, στάλθηκαν πίσω από τις βρετανικές αρχές, ανακοίνωσε την Κυριακή η νομαρχία του γαλλικού διαμερίσματος Πα-ντε-Καλαί.
Αντιμέτωπο με διαμάχες και επικρίσεις που καταγγέλλουν τη φειδώ του Λονδίνου στην χορήγηση βίζας, ο Τζόνσον μίλησε σήμερα για «γενναιοδωρία» της κυβέρνησής του, διαβεβαιώνοντας ότι θα υπάρχουν έλεγχοι.
«Έχουμε ήδη δύο πολύ, πολύ γενναιόδωρους οδούς» για να καλωσορίσουμε τους Ουκρανούς στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε ο Τζόνσον στην τηλεόραση, αναφερόμενος στην επανένωση οικογενειών «που θα μπορούσε ενδεχομένως να δει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να έρχονται σε αυτή τη χώρα».
Ο ηγέτης των Τόρις διαβεβαίωσε ότι «χιλιάδες φάκελοι» επεξεργάζονται αυτήν τη στιγμή από τις υπηρεσίες μετανάστευσης, αλλά προειδοποίησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αφήσει την είσοδο στη χώρα σε πρόσφυγες «χωρίς έλεγχο».
«Θα είμαστε όσο το δυνατόν πιο γενναιόδωροι», είπε.
Από την Παρασκευή, περισσότεροι από 10.000 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ.
«Ψάχνουμε την υποστήριξη που χρειαζόμαστε επί τόπου στη Γαλλία», δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, επιβεβαιώνοντας ότι ζητήθηκε από άτομα που εγκαταλείπουν την Ουκρανία να ταξιδέψουν στο Παρίσι ή τις Βρυξέλλες για να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για έκδοση βίζας.