Πολιτική

Η Βουλή αποφάσισε Προανακριτική για Παπαντωνίου με 252 ψήφους


 Τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τις αμυντικές  προμήθειες επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου, αποφάσισε με 252 ψήφους η Ολομέλεια της Βουλής.

Η πρόταση κατατέθηκε μετά από τις ποινικές δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή και αφορούν ενδεχόμενη τέλεση  αδικημάτων απιστίας σε βάρος του Δημοσίου και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, στο πλαίσιο σύναψης συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Κατά την μυστική ψηφοφορία, ψήφισαν 268 βουλευτές, από τους οποίους: 251 ψήφισαν υπέρ, τρεις κατά της σύστασης Προανακριτικής, τέσσερις ψήφισαν «παρών», ενώ βρέθηκαν στην κάλπη ένα λευκό ψηφοδέλτιο και οκτώ άκυρα.

Ο προεδρεύων Τάσος Κουράκης ενημέρωσε το Σώμα ότι η Επιτροπή θα συγκροτείται από 21 μέλη και θα παραδώσει το πόρισμά της σε τρεις μήνες από την έναρξη των εργασιών της.

Υπέρ της πρότασης για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής τάχθηκαν όλα τα κόμματα.

  Τσίπρας: Μητσοτάκης και Γεννηματά επέλεξαν να φυγομαχήσουν

Επίθεση στους - απόντες από τη συζήτηση - προέδρους της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη και του ΠΑΣΟΚ  Φώφη Γεννηματά εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι «επέλεξαν να φυγομαχήσουν».

Ο πρωθυπουργός κατά το ξεκίνημα της ομιλίας του, ανέφερε πως «μπορεί κανείς να βάζει στην ίδια ζυγαριά τις μίζες για τα εξοπλιστικά προγράμματα ή τις μίζες του ΚΕΕΛΠΝΟ, με αυτούς που προσπαθούν να βγάλουν στο φως όλα όσα εσείς κάνατε;» , απευθυνόμενος στη Νέα Δημοκρατία.

Αφορμή, στάθηκε η επίθεση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκου Δένδια, που είχε εξαπολύσει νωρίτερα αιχμές κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη αναφορικα με την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Αν δεν υπήρχε αλλαγή ηγεσίας το 2015 η συζήτηση για τα εξοπλιστικά επί Παπαντωνίου δεν θα γινόταν ποτέ ανέφερε ο κ.Τσίπρας και υπογράμμισε πως οι αρχηγοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επέλεξαν να φυγομαχήσουν. Ο ελληνικός λαός βγάζει τα συμπεράσματα του.

Επίθεση κατά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ όσο και κατά των προέδρων τους εξαπέλυσε από το βήμα του Κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Αυτή η συζήτηση (σ.σ. για τον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου) δεν θα γινόταν ποτέ, αν δεν είχε υπάρξει ποτέ η πολιτική αλλαγή τον Ιανουάριο του 2015», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Αλλά, «αν ο λαός περιμένει από κάποιον καθαρή απάντηση, είναι από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ», τα κόμματα δηλαδή που, όπως ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία, όμως παρόλ' αυτά ζητούν τώρα και τα ρέστα.

Ξεκινώντας από την απουσία της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της Βουλής είχε ζητήσει αναβολή της συζήτησης την προηγούμενη φορά που είχε οριστεί, αλλά τελικώς δεν παρέστη ούτε και σήμερα. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον «αντικαταστάτη» της, Ανδρέα Λοβέρδο ότι μίλησε σαν συνήγορος του Γιάννου Παπαντωνίου.

«Ομοίως τη σιωπή επέλεξε και ο κ. Μητσοτάκης», κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός. Ενώ στις αντιδράσεις των βουλευτών της ΝΔ ότι εκείνος βρίσκεται στη Μάλτα για τις ανάγκες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ειρωνευόμενος, «ναι, δεν είχε άλλη πτήση για τη Μάλτα», κάνοντας έτσι λόγο για επιλογή εκ μέρους της ηγεσίας της ΝΔ. 

Καμμένος: Δεν θα μας εκβιάσετε με τίποτα. Δεν τα φάγαμε μαζί

Λάβρος κατα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε  από το βήμα της Βουλής ο Πάνος Καμμένος, διαμηνύοντας πως η κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, προσθέτοντας  ότι «δεν τα φάγαμε μαζί, όπως έλεγε ο κ. Πάγκαλος».

Στη συνέχεια, υποστήριξε  ότι η σημερινή συζήτηση δεν είναι μία συζήτηση που γίνεται χάρη, αλλά γίνεται με εντολή του πρωθυπουργού, που συγκρότησε την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητείται η πρόταση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για σύσταση Προανακριτικής για τα εξοπλιστικά, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι η Επιτροπή άνοιξε όλες τις υποθέσεις και τα αποτελέσματα αυτά συζητάμε σήμερα. 

O πρόεδρος των ΑΝΕΛ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι σε παλαιότερη Εξεταστική το πόρισμα έκανε λόγο για αριθμούς τηλεφώνου και όχι τραπεζικούς. «Οι αριθμοί της μίζας λέγατε ότι είναι αριθμοί τηλεφώνου» δήλωσε ο κ. Καμμένος. 

Ο κ. Καμμένος επιτέθηκε στον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα  Σημίτη, για το νόμο πει ευθύνης υπουργών, αλλά και στον πρώην πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ κατηγόρησε και τη ΝΔ ότι είναι προνομιακοί συνομιλητές του κ. Βενιζέλου. 

«Το μαύρο χρήμα σε τράπεζες του εξωτερικού είναι συνεχές, δεν παραγράφεται» είπε ο κ Καμμένος και προσέθεσε: «Υπάρχουν δύο δρόμοι, ο δρόμος του εσταυρωμένου και των σταυρωτών. Εμείς διαλέξαμε τον πρώτο δρόμο. Εμείς δεν έχουμε βρώμικα στα συρτάρια μας, δεν έχουμε σκελετούς».

Βασίλης Λεβέντης: Θα πούμε «Ναι»

«Ναι» στη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων επί υπουργίας Γιάννου Παπαντώνιου, δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, εκφράζοντας παράλληλα τις ενστάσεις του για άλλες υποθέσεις δημοσίων έργων και προμηθειών, για τις οποίες, όπως είπε, «θα μείνουν ατιμώρητοι κάποιοι που φάγανε εκατομμύρια ευρώ».

«Θα πούμε «ναι» στην Προανακριτική εμείς. Αλλά την Ολυμπιάδα, τα δημόσια έργα, αυτοί που τα φάγανε θα μείνουν ατιμώρητοι;» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λεβέντης πρότεινε, παράλληλα, όλες οι συμβάσεις για τα δημόσια έργα και τις προμήθειες πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, να εγκρίνονται από ειδική επιτροπή, πρόεδρος της οποίας θα είναι διά κληρώσεως, εισαγγελέας Εφετών.

Σταύρος Θεοδωράκης: Τρεις λογαριασμοί στο όνομα του κ. Παπαντωνίου και της γυναίκας του

Από το βήμα της Βουλής, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, προχώρησε σε μια σημαντική αποκάλυψη αναφέροντας: «Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι ελβετικές τράπεζες γνωστοποίησαν στις ελληνικές αρχές ότι υπάρχουν 3 λογαριασμοί στο όνομα του κ. Παπαντωνίου και της γυναίκας του».

Παράλληλα, ο Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε από τον πρώην υπουργό να απαντήσει τι είναι αυτοί οι λογαριασμοί, τι λεφτά έχουν και τι κινήσεις έχουν γίνει, τονίζοντας ότι η ύπαρξη αυτών των λογαριασμών οδήγησε στη διαδικασία για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Ο επικεφαλής του Κινήματος τόνισε ότι το Ποτάμι θα ψηφίσει «ναι» στη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής για τα εξοπλιστικά και οι βουλευτές του θα προσπαθήσουν να αποκαλυφθεί η αλήθεια σε κάθε υπόθεση που έχει οσμή σκανδάλου.

«Εξοπλισμοί, μίζες, πολυτελή σπίτια, διαφυγή στο εξωτερικό, δικαστήρια και τελικά κουκούλωμα» ανέφερε σε άλλο σημείο ο επικεφαλής του Ποταμιού τονίζοντας ότι μερικά πράγματα δεν αλλάζουν στην ελληνική ιστορία. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι κάτι δεν πάει καλά με τις προανακριτικές και τις εξεταστικές επιτροπές, καθώς έχουν υπάρξει 41 σε 43 χρόνια και μόνο 4 παραπομπές! «Επιτροπές για τα μάτια του κόσμου, με την ατιμωρησία είναι εξασφαλισμένη».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης αναγνώρισε την πιθανότατα όλη αυτή η συζήτηση να είναι μια προσπάθεια αντιπερισπασμού την κοινής γνώμης από τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά τόνισε ότι είναι αφορμή για να προβληματιστούμε για την άμυνα της χώρας, αναφέροντας τις υψηλές δαπάνες σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Δημήτρης Βίτσας: Το μεγάλο πάρτι των εξοπλιστικών ξεκίνησε μετά τα Ίμια

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσα, υπογράμμισε ότι το χτύπημα της διαφθοράς και της διαπλοκής δεν είναι ζήτημα νομικό, δεν είναι μόνο ζήτημα ποινικό και απόδοσης ευθυνών, αλλά ζήτημα βαθιά πολιτικό που συνδέεται με τον τρόπο λειτουργίας του κράτους.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε, ο λαός μας αποφάσισε το 2015, με τον τρόπο που είχε συγκροτηθεί αυτό το σύστημα σε όλα τα επίπεδα. Και γι’ αυτό χρειαζόμαστε πολιτική βούληση και η πολιτική βούληση αυτή να γίνει ένα νομικό οπλοστάσιο», είπε ο Δημήτρης Βίτσας. «Το σύστημα της διαφθοράς και της διαπλοκής είχε μεταλλάξει λειτουργίες του κράτους, ώστε να εξυπηρετούν την διαφθορά και την διαπλοκή και να προσφέρει ταυτόχρονα προστασία και ασυλία», ανέφερε ο αναπληρωτής ΥΕΘΑ, που είπε ότι χρειάζονται πολλές αλλαγές, ώστε η λειτουργία του κράτους να είναι διαφανής και κρυστάλλινη.

«Γύρω από αυτά που αφορούσαν τα εξοπλιστικά προγράμματα πάντοτε υπήρχαν σκιές, άλλοτε μεγάλες και άλλοτε μικρές», είπε ο Δημήτρης Βίτσας και πρόσθεσε ότι κάποιοι χρησιμοποίησαν τον χώρο της εθνικής ασφάλειας ως χώρο απόκρυψης των ανομιών τους. Είπε ακόμη ότι από τη διαδικασία της κάθαρσης η Άμυνα θα βγει κερδισμένη, θυμίζοντας στο σημείο αυτό παλαιότερες δηλώσεις του Πάνου Μπεγλίτη ότι από τους αμυντικούς εξοπλισμούς φτιάχτηκαν περιουσίες και ενδεχομένως και πολιτικές καριέρες.

Ειδικά για την πρόταση της προανακριτικής, ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι μιλάμε για μια 8ετία, την 8ετία 1996 – 2004, της οποίας προηγήθηκαν τα Ίμια. Ο Δημήτρης Βίτσας επικαλέστηκε την φράση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη ότι «διαπιστώθηκε έλλειψη δυνάμεως». Από εκεί και πέρα ξεκίνησε το μεγάλο πάρτι», είπε ο ΑΝΥΕΘΑ και ανέφερε ότι από εκείνη την 8ετία έχουμε ότι σήμερα ο Άκης Τσοχατζόπουλος, αλλά και η πολιτική ηγεσία και διάφοροι αξιωματικοί εκείνης της εποχής, τώρα κάνουν αιτήσεις αποφυλάκισης.