Αγορές

Η τρίτη αξιολόγηση «κρίνει» και τη νέα έκδοση ομολόγου


 Άρρηκτα συνυφασμένη με την επόμενη απόπειρα εξόδου στις αγορές, είναι η επικείμενη τρίτη αξιολόγηση, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών και δη τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο ισχυρός άνδρας του ΥΠΟΙΚ εκτιμά ότι η ομαλή πορεία, χωρίς παρεκκλίσεις, χρονοκαθυστερήσεις στις διαβουλεύσεις και εν τέλει στο κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης, μπορεί να αποτελέσει «φωτεινό σηματοδότη» και να δημιουργήσει εξαιρετικές συνθήκες στην επόμενη έκδοση ελληνικού ομολόγου.

Για την ακρίβεια ο υπουργός Οικονομικών και οι συνεργάτες του εκφράζουν την άποψη, ότι η Ελλάδα, μέσω μιας καλής εικόνας που θα επιδείξει κατά την γ’ αξιολόγηση, θα καταδείξει κυρίως στους ξένους θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές, ότι ακολουθεί κατά γράμμα τη «συνταγή»-που περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομική εγκράτεια, βούληση για αλλαγές-και μπορεί να οδηγήσει σε έξοδο από το Μνημόνιο.

Η επιρροή της γ' αξιολόγησης στην νέα απόπειρα εξόδου στις αγορές

Η εκτίμηση που καταγράφεται από τους ιθύνοντες του ΥΠΟΙΚ, είναι ότι η πορεία της γ’ αξιολόγησης, θα έχει άμεση «επιρροή» και στο επιτόκιο των ομολόγων με τα οποία δανείζεται η Ελλάδα, καθώς ενδεχόμενες καλές… ειδήσεις από το μέτωπο της αξιολόγησης θα έχουν θετικό αντίκτυπο, στο «ταμπλό» των ομολόγων.

Το γοργόν και χάριν έχει για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, που επιθυμεί την έναρξη της γ’ αξιολόγησης στα μέσα Σεπτεμβρίου, με σημείο αναφοράς το Eurogroup στο Ταλίν, στις 15 Σεπτεμβρίου. Ενδεχόμενες καθυστερήσεις, σύμφωνα πάντα με τον υπουργό Οικονομικών, στέλνουν αρνητικά σήματα στους επενδυτές και στις διεθνείς αγορές.

«Πυρά Τσακαλώτου σε υπουργούς για τις καθυστερήσεις

Ο κ.Τσακαλώτος, καθ΄ ύλην αρμόδιος για την κατάστρωση του πλάνου που  σχετίζεται με την έξοδο της χώρας στις αγορές, δεν δίστασε να τα βάλει με υπουργούς, που καθυστερούν στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και πλήττουν την εικόνα και το προφίλ της κυβέρνησης. 

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για «κατενάτσιο ορισμένων υπουργών», που όπως τόνισε το μόνο που κάνει είναι «να διατηρεί την αβεβαιότητα και να χάνει ευκαιρίες για πειθώ και συμμαχίες». Τα «πυρά» του κ.Τσακαλώτου, σύμφωνα με πληροφορίες, απευθύνονταν κυρίως στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά για την πολιτική στα ΜΜΕ και δη στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Επίσης στο στόχαστρο του υπουργού Οικονομικών μπήκαν και οι Πάνος Σκουρλέτης και Ανδρέας Ξάνθος, με τα νομοσχέδια για τους ΟΤΑ και την Υγεία αντιστοίχως.