Πολιτική

Η Τριάδα στους Θεσμούς


Σε εξέλιξη η συνάντηση για τους «φράχτες» της διαπραγμάτευσης - Οι επώδυνες απαιτήσεις απαντώνται με επώδυνες λύσεις

Φορτσάρουν οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών με ορθάνοιχτες τις εκκρεμότητες και το κλίμα βαρύ από τις απαιτήσεις των θεσμών που αφήνουν χώρο μόνο για υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς δεδομένου ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να παρουσιάσει αποτελέσματα και οι δανειστές να φύγουν τις επόμενες ημέρες καθώς την άλλη Κυριακή είναι το Πάσχα των Καθολικών.

Τη διαπραγμάτευση δυναμιτισε πάλι το ΔΝΤ απειλώντας ξανά με αποχώρηση με το νέο γύρο να έχει ξεκινήσει από το πρωί  και στη συνάντηση να έχουν προσέλθει οι υπουργοί, Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος. Στις 12 το μεσημέρι έφτασε και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το Ασφαλιστικό, φορολογικό  και κόκκινα δανεία. Με βάση όσα ανέφερε  ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι τα τέσσερα "αγκάθια" στη διαπραγμάτευση είναι:

Πρώτον η απαίτηση του ΔΝΤ για χαμηλότερο αφορολόγητο όριο, στην περιοχή των 7.000 ευρώ.

Δεύτερον, οι αντιδράσεις των δανειστών για το νομοσχέδιο που αφορά στην εθελοντική δήλωση των αδήλωτων εισοδημάτων.

Τρίτον, τα «κόκκινα» δάνεια. Η πλευρά του ΔΝΤ επιμένει στην πώληση όλων των «κόκκινων» δανείων σε funds.

Τέταρτον, η μόνιμη ένσταση, κυρίως από το ΔΝΤ, για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Το βράδυ της Παρασκευής, αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας δήλωνε ότι έγινε συζήτηση για τα μέτρα με τα οποία, βάσει της συμφωνίας του καλοκαιριού, θα πρέπει να καλυφθεί δημοσιονομικό κενό ύψους 1% του ΑΕΠ έως και το 2018.

Συζητήθηκαν τα μέτρα αυτά στα οποία συμφωνούν οι δύο πλευρές, δήλωσε ο ίδιος παράγοντας, διευκρινίζοντας ότι υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις σε ότι αφορά την απόδοσή τους για αυτό και θα αναζητηθούν πρόσθετα προκειμένου να κλείσει το κενό που απομένει. Η συζήτηση για το θέμα αυτό θα συνεχισθεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Σε ότι αφορά τη φορολογία εισοδήματος αρμόδιες κυβερνητικές πηγές σημείωναν μετά τη συνάντηση ότι η συμφωνία σχεδόν έχει κλείσει. Για το ασφαλιστικό, θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Στη συνέχεια, ενδέχεται να πραγματοποιηθεί μια τελική επαφή τής ελληνικής πλευράς με τους επικεφαλής των κλιμακίων, προκειμένου να καθοριστούν οι απομείνασες εκκρεμότητες.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος μετά την τελευταία συνάντηση που είχε έκανε λόγο για πρόοδο σε όλα τα θέματα που αφορούν το ασφαλιστικό, καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες για ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, υπήρξε πρόοδος σε ό,τι αφορά τα ποσοστά αναπλήρωσης και τις επικουρικές συντάξεις, ενώ σχετικά με την αύξηση των εισφορών, ο υπουργός είπε ότι δεν υπήρξε κάθετη άρνηση των θεσμών. 

Όπως ανέφεραν οι τελευταίες πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εμφανίζεται αδιαπραγμάτευτη στο θέμα της Εθνικής Σύνταξης που θα δίνεται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια μετά τη συμπλήρωση 20 ετών ασφάλισης, και θα ανέρχεται σε 384 ευρώ. Δέχεται βέβαια μικρότερο ποσό  Εθνικής Σύνταξης για τα έτη ασφάλισης μεταξύ 15 και 20 και κατά πληροφορίες η ελληνική πλευρά συζητά για 340 ή έστω 320 ευρώ, ενώ οι δανειστές, κυρίως το ΔΝΤ έχει ζητήσει ακόμη και 320 ευρώ για 20 έτη ασφάλισης.

Την ίδια στιγμή, η ελληνική πλευρά μετά τις πιέσεις των δανειστών, φέρεται να συμφώνησε σε στοχευμένες περικοπές επικουρικών συντάξεων με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης, υπό τον όρο ωστόσο ότι η όποια μείωση δεν θα έχει ως αποτέλεσμα το άθροισμα κύριας επικουρικής να είναι κάτω από 1.400 ευρώ.

Μεγάλο το χάσμα για τα «κόκκινα» δάνεια

Σχετικά ο καθ ύλην αρμόδιος υπουργός εξερχόμενος από το Χίλτον κατά τη προχθεσινή συνάντηση δήλωνε: «Έχουμε απόσταση».

Οι δανειστές φέρεται να συζητούν εξαίρεση από την πώληση σε εταιρείες-μη τραπεζικά ιδρύματα μόνο μερίδας δανείων που συνδέονται με υποθήκη πρώτης κατοικίας στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων. Για όλες τις άλλες κατηγορίες δανείων –επιχειρηματικά, καταναλωτικά, αλλά και δάνεια που συνδέονται με πρώτη κατοικία υψηλής αντικειμενικής αξίας και έχουν χορηγηθεί σε δανειολήπτες μεσαίων και υψηλών εισοδημάτων– οι δανειστές εμμένουν στην πλήρη απελευθέρωση της πώλησης. 

Επί της ουσίας, οι δανειστές φέρεται να απορρίπτουν την πρόταση της κυβέρνησης για τριετή εξαίρεση από την πώληση όλων των κατηγοριών «κόκκινων» δανείων που συνδέονται με την πρώτη κατοικία, και θέλουν να περιοριστεί η απαγόρευση μεταβίβασης μόνο σε δάνεια που αφορούν ευάλωτες οικονομικά ομάδες. Τα εισοδηματικά κριτήρια που φέρεται να συζητούν βρίσκονται κοντά στα όρια της φτώχειας, με άλλα λόγια είναι πιθανόν ότι να ταυτίζονται με τα εισοδηματικά κριτήρια που έχουν τεθεί και στον τροποποιημένο πλέον νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Οι δανειστές τονίζουν ότι εάν, τελικά, δεχθούν κάποιες εξαιρέσεις, τότε ο χρονικός ορίζοντας αυτών θα πρέπει να είναι ρητά καθορισμένος από τώρα, και με τη λήξη της όποιας παράτασης να απελευθερώνεται άμεσα και πλήρως η δυνατότητα μεταβίβασης όλων των δανείων. Στη συνάντηση διαπιστώθηκε για μία ακόμη φορά ότι οι δανειστές απορρίπτουν και το άλλο σκέλος της κυβερνητικής πρότασης, αυτό που αφορά στη μερική συνέχιση της απαγόρευσης πώλησης επιχειρηματικών και καταναλωτικών δανείων.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις