Τράπεζες

Η Τρ. Πειραιώς κρατάει στην πρίζα την MIG


Σε σίριαλ με άγνωστη κατάληξη εξελίσσεται η συγγενική σχέση της Τράπεζας Πειραιώς με την MIG (Marfin Investment Group), καθώς η τράπεζα κρατάει στην πρίζα τον άλλοτε κραταιό επενδυτικό όμιλο που δημιούργησε ο Ανδρέας Βγενόπουλος, δίνοντας συνεχείς παρατάσεις στην εξόφληση δανείων 228,7 εκατ. ευρώ, με τη νέα καταληκτική προθεσμία αποπληρωμής να μετατίθεται στις 30 Ιουνίου 2020.

Η νέα συμφωνία αναδιάρθρωσης δανείων της MIG, που ανακοινώθηκε χθες από την εταιρεία, αποτελεί μια νέα διευκόλυνση από την τράπεζα, που προστίθεται σε αμέσως προηγούμενη διευκόλυνση και έρχεται στον απόηχο της πρόσφατης ανακοίνωσης από την Πειραιώς ότι αναταξινομεί δάνεια περίπου 700 εκατ. ευρώ, προερχόμενα από δύο λογαριασμούς, από τα εξυπηρετούμενα στα μη εξυπηρετούμενα.

Ειδικότερα, το ιστορικό της νέας αναδιάρθρωσης πηγαίνει αρκετά πίσω:

  • Στις 24 Οκτωβρίου, είχε ανακοινωθεί από την MIG ότι είχαν λήξει χωρίς αποτέλεσμα οι συζητήσεις με τα funds Farallon Capital Europe και Oak Hill Advisors για την αναχρηματοδότηση παλαιότερου δανείου που είχε λάβει η MIG από την Fortress, με υπόλοιπο 142,5 εκατ. ευρώ εκείνη τη χρονική στιγμή. Η Τράπεζα Πειραιώς τελικά απέτρεψε τα χειρότερα για την MIG, καθώς αγόρασε το δάνειο της Fortress και συμφώνησε να μετατεθεί η ημερομηνία αποπληρωμής του στις 6 Δεκεμβρίου 2019.
  • Σε μία ακόμη κίνηση διευκόλυνσης, η τράπεζα δέχθηκε να μεταφερθεί στις 6 Δεκεμβρίου και η ημερομηνία αποπληρωμής άλλου ομολογιακού δανείου, με υπόλοιπο 86,25 εκατ. ευρώ. Ομως αυτή δεν ήταν στην πραγματικότητα η ημερομηνία αποπληρωμής. Απλώς η Τρ. Πειραιώς συμφώνησε με την MIG (της οποίας είναι κύριος μέτοχος με ποσοστό 31,3%), ότι ως τις 6 Δεκεμβρίου θα διαρκούσαν οι συζητήσεις για αναχρηματοδότηση ή αναδιάρθρωση του δανεισμού της.

Χθες, αυτές οι συζητήσεις κατέληξαν σε μια συμφωνία αρκετά ευνοϊκή για την MIG: Η ημερομηνία αποπληρωμής των δύο δανείων, συνολικού υπολοίπου 228,75 εκατ. ευρώ, μετατέθηκε στις 30 Ιουνίου 2020.

Στις 31 Ιουλίου 2021, εξάλλου, λήγει και το μετατρέψιμο σε μετοχές ομολογιακό δάνειο από την Πειραιώς, ύψους 460 εκατ. ευρώ.

Οι απαιτήσεις της τράπεζας από τη MIG, συνολικού ποσού 688,75 εκατ. ευρώ, έχουν ήδη ταξινομηθεί στην πρώτη κατηγορία μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (unlikely to pay – σε καθυστέρηση μικρότερη του έτους), κάτι που σημαίνει ότι αρχίζει να γίνεται υποχρεωτικός ο σχηματισμός προβλέψεων από την τράπεζα.

Η διοίκηση της MIG υπό την επίβλεψη συμβούλων

Με ποια προοπτική, όμως, κρίθηκε σκόπιμο να δοθεί και άλλος χρόνος στη διοίκηση της MIG για να λύσει το πρόβλημα της υπερχρέωσης, που δεν έχει καταφέρει να λύσει εδώ και χρόνια; Οπως ανακοινώθηκε, οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως η MIG «θα προσλάβει ανεξάρτητους οικονομικούς συμβούλους για την εξεύρεση είτε εναλλακτικών τρόπων, είτε διάθεσης περιουσιακών της στοιχείων» - δηλαδή πώλησης συμμετοχών της.

Το νέο στοιχείο σε αυτή την ανακοίνωση είναι η πρόσληψη ανεξάρτητων οικονομικών συμβούλων, που προφανώς θα εποπτεύουν και καθοδηγούν τη διοίκηση της MIG για λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς. Κατά τα άλλα, η διοίκηση της MIG έχει κατ’ επανάληψη προσπαθήσει το τελευταίο διάστημα να εξασφαλίσει αναχρηματοδότηση δανείων και να διαθέσει περιουσιακά στοιχεία (συμμετοχές σε εταιρείες), χωρίς το παραμικρό αποτέλεσμα.

Στο πιο πρόσφατο στάδιο αυτών των προσπαθειών, η διοίκηση της MIG απέφυγε να συζητήσει προσφορά της Emma Capital για την εξαγορά της Vivartia, επικαλούμενη τις συζητήσεις που βρίσκονταν σε εξέλιξη με τα δύο funds για δάνειο αναχρηματοδότησης του ομολογιακού της Fortress.

Τελικά, ούτε η Vivartia πουλήθηκε, ούτε το δάνειο συμφωνήθηκε, επειδή, σύμφωνα με πληροφορίες, τα funds αξίωναν διψήφιο επιτόκιο δανεισμού και ζητούσαν «βαριά» ενέχυρα. Ατυχή κατάληξη είχε, επίσης, η προσπάθεια πώλησης της SingularLogic σε γνωστό εφοπλιστή.

Δυσάρεστες κινήσεις εκποίησης

Το μεγάλο στοίχημα της νέας προσπάθειας φαίνεται πως είναι να γίνουν δραστικές, όσο και δυσάρεστες στη διοίκηση της MIG, κινήσεις εκποίησης θυγατρικών της MIG, που άλλωστε έχει πάψει προ πολλού να έχει οποιαδήποτε επιχειρηματική λογική (αν είχε ποτέ…) η παραμονή τους κάτω από την ίδια επιχειρηματική ομπρέλα. Με άλλα λόγια, η MIG φαίνεται ότι θα υποχρεωθεί, υπό την επίβλεψη των οικονομικών συμβούλων που θα λογοδοτούν στην Πειραιώς, να ρευστοποιήσει όσες συμμετοχές χρειάζεται για να εξυπηρετηθεί ο δανεισμός της.

Άλλωστε, παρά την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, που θεωρητικά θα έπρεπε να αρχίσει να «βγάζει στον αφρό» μια εταιρεία συμμετοχών με εταιρείες σε πολλούς τομείς δραστηριότητας, οι οποίες επηρεάζονται θετικά από την οικονομική ανάκαμψη, η MIG δεν έχει καταφέρει να βελτιώσει ουσιωδώς τα οικονομικά της αποτελέσματα.

«Συσκότιση» στα αποτελέσματα

Πολλές απορίες προκάλεσε χθες, τελευταία ημέρα δημοσίευσης οικονομικών αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου και 9μήνου, το γεγονός ότι η διοίκηση της MIG δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα σχετικά στοιχεία, αλλά αρκέσθηκε μόνο σε επιλεκτικές αναφορές:

  • Ανακοίνωσε ότι «Οι πωλήσεις σημείωσαν αύξηση κατά 7,2% και ανήλθαν στα 827,7 εκατ. ευρώ, ενώ τα EBITDA σημείωσαν αύξηση 17% και ανήλθαν σε 123,7 εκατ. ευρώ». Για τα κέρδη, προ φόρων και καθαρά, ουδέν ανακοινώθηκε, ενώ παραμένουν αδημοσίευτες οι οικονομικές καταστάσεις.

Στο εξάμηνο, πάντως, για το οποίο υπάρχουν δημοσιευμένα στοιχεία, η εταιρεία βυθίσθηκε βαθύτερα «στο κόκκινο», με τις ζημιές μετά από φόρους και τα δικαιώματα μειοψηφίας να αυξάνονται από 25,4 σε 33,8 εκατ. ευρώ (δες πίνακα που ακολουθεί).