Διεθνή

Η Τουρκία προς τους BRICS - Παζάρι με τη Δύση και στο βάθος τα F-35


Συνεχίζει να πατάει σε «δύο βάρκες» η Τουρκία καθώς την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν ήταν στη σύνοδο των υπουργών εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έγινε γνωστό ότι η Άγκυρα κατέθεσε αίτηση ένταξης στους BRICS.

Είναι πάγια τακτική της Τουρκίας να ανοίγει και να παζαρεύει πολλά θέματα μαζί, με σκοπό να αποκομίσει περισσότερα οφέλη αλλά η διεθνής συγκυρία και ο διαχωρισμός σε Διευρυμένη Δύση και Ανατολή και η ένταση στις μεταξύ τους σχέσεις δεν αφήνει περιθώρια για ανατολίτικα παζάρια.

Η Άγκυρα συνεχίζει να προκαλεί στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, ρίχνει γέφυρες με την Αίγυπτο, έχει στρατιωτική παρουσία στην Αλβανία και ελέγχει την κυβέρνηση της Δυτικής Λιβύης, ενώ και η παρουσία της στη Σομαλία βλάπτει ευρωπαϊκά συμφέροντα.

Ωστόσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν πτοείται και συνεχίζει να επιχειρεί τη «ανάδυση» της Τουρκίας στο διεθνές σύστημα.

Βαρόμετρο για τα παζάρια της Άγκυρας αποτελεί η στάση των ΗΠΑ, όμως στην παρούσα φάση, ένα μεγάλο τμήμα των Ρεπουμπλικάνων και ένα ακόμη μεγαλύτερο των Δημοκρατικών θεωρεί ότι η Τουρκία πρέπει να παραμείνει στο δυτικό στρατόπεδο, παρά τις όποιες λοξοδρομήσεις της.

Η Τουρκία έχει φροντίσει να «ποντάρει» και στους δύο υποψηφίους στις ΗΠΑ, τις προσωπικές σχέσεις του Ρ.Τ.Ερντογάν με τον Ντόναλντ Τραμπ και το επιτελείο της Κάμαλα Χάρις, στο οποίο υπάρχουν αρκετοί έτοιμοι να προωθήσουν τα τουρκικά συμφέροντα.

Εξάλλου ο Τζο Μπάιντεν και το επιτελείο του ήταν αυτό που επέμενε για να δοθούν τα F-16V στην Άγκυρα, παρά τις αντιδράσεις βουλευτών και γερουσιαστών και συγκεκριμένων λόμπι στις ΗΠΑ, που έχουν διακρίνει τον επεκτατικό ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο η Άγκυρα δεν πτοείται και συνεχίζει τα παζάρια, με πιο πρόσφατο τα F-35. Τουρκικά δημοσιεύματα άρχισαν να αναφέρονται στην απόκτηση των F-35 και επαναφορά της χώρας στο πρόγραμμα, κάτι που όμως δεν επιβεβαιώνεται από τις ΗΠΑ.

Το πρώτο πρόβλημα για την επιστροφή της Τουρκίας είναι οι S-400, που όμως η Ρωσία δεν πρόκειται να δεχτεί να παραχωρηθούν/πουληθούν σε άλλη χώρα. Η Τουρκία προσπάθησε με το Αζερμπαϊτζάν και το Κατάρ, που είναι φιλικά προσκείμενες στη Μόσχα, αλλά έλαβε ρωσική άρνηση, ενώ το Πακιστάν που ενδεχομένως θα δεχόταν, αποτελεί εχθρό της Ινδίας, οικονομικό και στρατηγικό εταίρο της Ρωσίας.

Έτσι η Άγκυρα προσπαθεί να πείσει τις ΗΠΑ ότι θα τους αποθηκεύσει, αλλά έχει ακόμη μακρύ δρόμο για να πείσει.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα