Άμυνα & Διπλωματία

Η Τουρκία νοίκιασε λιμάνι-στρατιωτική βάση στη Λιβύη, για αντιπαράθεση με Ελλάδα


Νέα εντυπωσιακή κίνηση από την Τουρκία, που δεν σταματά να αναζητεί τρόπους για να βρεθεί σε πλεονεκτική θέση έναντι της Ελλάδας στην Αματολική Μεσόγειο:

  • Νοίκιασε για 99(!) χρόνια το λιμάνι της πόλης Χομς (Al Khooms) στη Λιβύη, προκειμένου να δημιουργήσει εκεί στρατιωτική βάση και "να διασφαλίσει προληπτική άμυνα για τις τουρκικές ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

Η συμφωνία υπεγράφη με την αποκαλούμενη "κυβέρνηση εθνικής ενότητας" του Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα, η οποία υποστηρίζεται από την Τουρκία και πολλές δυτικές χώρες, αλλά βρίσκεται σε σύγκρουση με τις δυνάμεις που ελέγχουν την ανατολική Λιβύη,όπου βρίσκονται τα μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου.

κυβέρνησης εθνικής ενότητας και της Τουρκίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την οποία το εμπορικό λιμάνι της Χομς, πόλης ανάμεσα στην Τρίπολη και τη Μισράτα, θα ενοικιαστεί από την Τουρκία για 99 χρόνια, με στόχο να υπαχθεί στην κοντινή ναυτική βάση που εκμεταλλεύεται η Τουρκία και να εγκατασταθούν εκεί drone.

Σύμφωνα με τον πατέρα του τουρκολιβυκού μνημονίου και φανατικό υποστηρικτή του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας, Τζιχάτ Γιαιτζί, στο εν λόγω λιμάνι της Χομς θα εγκατασταθούν και αντιαεροπορικά συστήματα.

Σε ανάρτηση του Τουρκικού Κέντρου Ναυτιλιακών και Παγκόσμιων Στρατηγικών (TÜRK-DEGS) ονίζεται ότι  "Η Τουρκία νοίκιασε το λιμάνι της Χομς για 99 χρόνια προκειμένου να δημιουργήσει στρατιωτική βάση στη Λιβύη. Στο λιμάνι που θα παραχωρηθεί στο τουρκικό Ναυτικό και τις Χερσαίες Δυνάμεις της θα δημιουργηθεί μια στρατιωτική βάση για τις τούρκικες ένοπλες δυνάμεις",

Οπως όπως αναφέρει ο επικεφαλής του TÜRK-DEGS, αυτή η συμφωνία "έχει μέτωπο προς την Ελλάδα, καθώς η εν λόγω εγκατάσταση πολεμικού υλικού στόχο θα έχει "την προστασία των τουρκικών συμφερόντων στη Γαλάζια Πατρίδα".

Συμφωνα με πληροφορίες η τουρκόφιλη κυβέρνση της Τρίπολης σκοπεύει να παραχωρήσει στην Τουρκία και την αεροπορική βάση al-Watiya, μέσω της οποίας η Τουρκία στέλνει εδώ και χρόνια μαχητές, τζιχαντιστές και οπλισμό στις δυνάμεις του Ντμπέιμπα.

 Η συμφωνά γι την παραχώρηση του εμπορικού λιμανιού και της βάσης προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών και οργίλες αντιδράσεις στη Λβύη.

Οι διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι η σύνδεση του λιμανιού με τη στρατιωτική βάση θα κόψει τις πηγές εισοδήματος  περίπου 5.000 οικογενειών στην πόλη και τις κοντινές περιοχές. Χαρακτήρισαν την απόφαση της κυβέρνησης "αυθαίρετη" και ενάντια στα συμφέροντα της περιοχής και της χώρας, καθώς θα αύξανε την καταπάτηση εθνικών εδαφών από ξένες δυνάμεις

Κατά της συμφωνίας με την Τουρκία έχουν ταχθε'ί ο πρόεδροςτης λιβυκής δημοκρατίας και το Κοινοβούλιο της Λιβύης\