Στο πλαίσιο της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της Άγκυρας για διεκδίκηση τμήματος των φυσικών πόρων της ανατολικής Μεσογείου, αποκαλύπτεται ότι η τουρκική εταιρεία πετρελαίων ΤΡΑΟ έχει ήδη πραγματοποιήσει προκαταρκτικές, σεισμικές έρευνες, εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στην περιοχή Καστελλόριζου!
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η «Καθημερινή» η ΤΡΑΟ εκτός από την εντατική της δραστηριότητα εντός των ορίων της κυπριακής ΑΟΖ, έχει ήδη διεξαγάγει τις πρώτες σεισμικές έρευνες σε ορισμένες περιοχές ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπου υπάρχουν ενδείξεις για την ύπαρξη κοιτασμάτων.Τα στοιχεία αυτά έχουν ήδη κοινοποιηθεί και στη διεθνή επιστημονική κοινότητα μέσω δημοσιεύσεων σε έγκριτα περιοδικά.
Οι πρώτες σεισμικές έρευνες για την περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού φαίνεται ότι διεξήχθησαν σε δύο περιόδους. Από το 2012 έως και το 2015 έγινα κατά κύριο λόγο από το παλιότερο «Τσεσμέ», ενώ κατά την περίοδο από το 2015 και μετά ανέλαβε το πολύ πιό εξελιγμένο «Μπαρμπαρός».
Μιά ένδειξη της διεξαγωγής σεισμικών ερευνών σε ελληνική υφαλοκρηπίδα θεωρείται το περιστατικό του περασμένου Οκτωβρίου.Τότε η τουρκική υδρογραφική υπηρεσία εξέδωσε NAVTEX για σεισμικές έρευνες από το «Μπαρμπαρός» σε μιά περιοχή, η οποία περιείχε - πέρα από ορισμένες τουρκικές θαλάσσιες εκτάσεις - κατά κύριο λόγο τα οικόπεδα 4 και 5 της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) και μιά τριγωνική περιοχή περίπου 600 χιλιομέτρων, που συμπίπτει με το ανατολικότερο άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Τότε η Αθήνα αντέδρασε στέλνοντας μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού, αρχικά τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» και ακολούθως τη «Σαλαμίς». Τα δύο ελληνικά πολεμικά για περίπου δύο εβδομάδες είχαν αναλάβει διαδοχικά την αποστολή να εκπέμπουν προς το τουρκικό ερευνητικό σήμα με το οποίο κοινοποιούνταν οι πληροφορίες περί πλού σε ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται η «Κ», παρά τις οχλήσεις, το «Μπαρμπαρός» ολοκλήρωσε τις σεισμικές έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα πριν αναχωρήσει προ την κυπριακή ΑΟΖ.
Τα επόμενα βήματα του σχεδιασμού της Άγκυρας προβλέπουν συμπληρωματικές έρευνες για να επιλεγούν οι γεωτρητικοί στόχοι, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία τετελεσμένων με την εγκατάσταση εξεδρών παραγωγής.