Πολιτική

Η Τουρκία απειλεί με «βραχυκύκλωμα» στη Σύνοδο Κορυφής


Διεκδικεί πολλαπλά ανταλλάγματα, συνδέοντας το προσφυγικό με την ενταξιακή διαδικασία και την ελεύθερη είσοδο Τούρκων στην ΕΕ

Πολλαπλά "ανταλλάγματα" προσπαθεί να αποσπάσει από την ΕΕ η Τουρκία, αξιοποιώντας τις δυνατότητες πίεσης που της δίνει το προσφυγικό πρόβλημα. Στη Σύνοδο Κορυφής όπου έχει κληθεί να μετάσχει, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα τηρήσει αδιάλλακτη στάση, θέτοντας παράλληλα με το προσφυγικό θέμα επιτάχυνσης της ενταξιακής διαδικασίας και μεγαλύτερης βοήθειας  προς τη χώρα του, στα πλαίσια χρηματοδοτικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων. Οι απαιτήσεις της Άγκυρας εκτιμάται ότι θα δυσχεράνουν την προσπάθεια συνεννόησης για τη διαμόρφωση ενιαίας ευρωπαϊκής γραμμής στο προσφυγικό και ενδέχεται να προκαλέσουν "βραχυκύκλωμα" στη Σύνοδο.

Η Άγκυρα φρόντισε ήδη να καταστήσει γνωστές της προθέσεις της, διαμηνύοντας προς τις Βρυξέλλες και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι η Σύνοδος  Κορυφής δεν μπορεί να περιορισθεί στο προσφυγικό, αλλά στην ατζέντα των συζητήσεων πρέπει να προστεθούν και άλλα θέματα

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έσπευσαν χθες και σήμερα να διαρρεύσουν σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία την άποψη της  τουρκικής κυβέρνησης ότι η συνάντηση «πρέπει να αφορά και τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ».

«Δεν θέλουμε η σύνοδος κορυφής να είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στους πρόσφυγες. Πρέπει να λάβει υπόψη το σύνολο των θεμάτων της σχέσης ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ», δήλωσε στο Ρόιτερς αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται.

Εκτός από το άνοιγμα νέων κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Σύνοδος πρέπει να δώσει την ευκαιρία για συνομιλίες σχετικά με το θέμα της κατάργησης των αδειών εισόδου προς τους Τούρκους πολίτες, διευκρίνισε ο αξιωματούχος.

«Είμαστε αποφασισμένοι να σταματήσουμε την παράνομη μετανάστευση, αλλά είναι αδύνατον να το καταφέρουμε σε μία μέρα» ανέφερε.

Τριμερής πριν τη Σύνοδο Κορυφής

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου η συζήτηση των δύο ανδρών επικεντρώθηκε στη μείωση και διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Παράλληλα, συζήτησαν για τη Σύνοδο Ε.Ε. - Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες, καθώς και στην 4η Σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Μαρτίου στη Σμύρνη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο περιθώριο της Συνόδου τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών και της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ. 

Τσίπρας: Ποινές σε όσους δεν τηρούν τις αποφάσεις - Τουσκ: Μην έρχεστε στην Ελλάδα

Κατά των μονομερών ενεργειών συμφώνησαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ στη συνάντηση που είχαν νωρίτερα σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας τη Δευτέρα. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να επιβληθούν ποινές σε όσες χώρες δεν τηρούν της αποφάσεις και παράλληλα τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια σε είδη και εξοπλισμό και χρηματοδότηση για υποδομές και προσλήψεις. Ο κ. Τουσκ, από τη μεριά του, έκανε έκκληση  προς όλους τους πιθανούς παράτυπους οικονομικούς μετανάστες να μην έρχονται στην Ελλάδα γιατί δε θα είναι πλέον χώρα transit, δήλωση που προκάλεσε αίσθηση. Ο κ. Τουσκ στη συνέχεια θα μεταβεί στην Άγκυρα, όπου θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου  σε μια προσπάθεια να προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης Δευτέρας για το προσφυγικό.
 
Ο κ.Τσίπρας παρουσίασε πέντε θέσεις της Ελλάδας εν όψει της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη εκτός από τη λεκτική καταδίκη να υπάρξουν και κυρώσεις στις χώρες που προχωρούν σε μονομερείς ενέργειες όπως το κλείσιμο συνόρων ή ο περιορισμός των ροών.
 
“Πρέπει να υπάρχει αυστηρή τήρηση των κοινών κανόνων και συνέπειες σε όσους δεν τους τηρούν, αλλιώς πέραν της προσφυγικής κρίσης θα αντιμετωπίσουμε και κρίση συνοχής της ΕΕ”, τόνισε ο πρωθυπουργός.
 
Στάθηκε επίσης ιδιαίτερα στην μετεγκατάσταση προσφύγων αναλογικά στην ΕΕ και στην επανεισδοχή παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία. Ξεκαθάρισε επίσης: “Δε θα επιτρέψουμε η Ελλάδα να μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών. Η Ελλάδα δε θα αναλάβει για μόνιμη παραμονή και εγκατάσταση ούτε περισσότερους ούτε λιγότερους από όσους της αναλογούν ανάλογα με πληθυσμό της”. Τόνισε όμως επίσης ότι η Ελλάδα δε θα θέσει σε κίνδυνο ζωές παιδιών και θα μείνει πιστή στις ανθρωπιστικές της αξίες.
 
Ο κ.Τουσκ επίσης υπογράμμισε το θέμα της επανεισδοχής στην Τουρκία την οποια θα επισκεφθεί αύριο, αλλά δεν έκανε αναφορά στο θέμα της μετεγκατάστασης σε ευρωπαικές χώρες.
 
“Μην έρθετε στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, μην πιστέψετε τους διακινητές, μη θέσετε σε κίνδυνο τη ζωή σας, μην ξοδέψετε τα λεφτά σας. Η Ελλάδα και οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα δε θα είναι πλέον μία χώρα transit”, είπε ο κ. Τουσκ. 
 

Συνεχίζεται να προκαλεί η Αυστρία 

 
Επανέρχεται με νέες προκλητικές δηλώσεις ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς. Ζητεί από την Ελλλάδα να σταματήσει να επιτρέπει στους πρόσφυγες να συνεχίσουν τον δρόμο τους προς τη βόρεια Ευρώπη και να αναλάβει την φροντίδα τους επί τόπου σε hotspots.
«Οφείλουμε να βάλουμε τέλος την πολιτική της Ελλάδας που συνίσταται στην ελεύθερη διέλευση των προσφύγων προς βορράν», δηλώνει ο Σεμπάστιαν Κούρτς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.
 
«Δεν είναι δυνατόν αυτοί που καταφέρνουν να έλθουν μέχρι την Ελλάδα να έχουν την άδεια να συνεχίζουν τον δρόμο τους», προσθέτει σχετικά.
 
«Προσπαθούμε ώστε η Ελλάδα να κατασκευάσει hotspots με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να υπάρξει φροντίδα για τους ανθρώπους επί τόπου - και ασκούμε πιέσεις διότι δεν γίνεται τίποτε», προσθέτει ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας.
 
Με τα hotspots που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση «προσφέρουμε βοήθεια προς εκείνους που έχουν ανάγκη να προστατευθούν, αλλά δεν τους επιτρέπουμε να συνεχίσουν τον δρόμο τους», επιμένει ο Σεμπάστιαν Κούρτς.
 
Όπως υπογραμμίζει ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, το άνοιγμα τον ευρωπαϊκών συνόρων τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους - έπειτα από κοινή απόφαση της Αυστρίας και της Γερμανίας- υπήρξε ένα «μεγάλο σφάλμα», που πρέπει να διορθωθεί πολύ γρήγορα.
 
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις