Αγορές

Η τέχνη και το χρήμα


Η παγκόσμια αγορά έργων τέχνης ξεπερνά τα 43 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως και η Ευρώπη έχει περίπου το 36% και ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα, με τις αναδυόμενες χώρες να δείχνουν μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.

Η οικονομική κρίση επηρεάζει τη διεθνή αγορά έργων τέχνης, όπως και όλους τους τομείς, αλλά με έναν διαφοροποιημένο τρόπο, επειδή η αγορά τέχνης έχει ειδικά χαρακτηριστικά.

Είναι πολύ περίεργη αγορά. Επίσης ,υπάρχουν πολύ ειδικά χαρακτηριστικά. και κατά συνέπεια, μπροστά στην κρίση, παρατηρούμε αριστουργήματα, σπάνια νομίσματα με αριστοκρατική προέλευση, μεγάλους ζωγραφικούς πίνακες, να μην επηρεάζονται από την κρίση.

Αντιθέτως, είναι πιο περιζήτητα, τα αναζητούν οι μεγάλοι συλλέκτες. Από την άλλη πλευρά, αντικείμενα με μικρότερη αξία, μπορούν να επηρεαστούν από την κρίση και οι εκτιμήσεις για την αξία τους πρέπει να είναι σε εκείνο το σημείο εξαιρετικά ακριβείς για να μας επιτρέψουν να πωληθούν στην αγορά έργων τέχνης. Επομένως, η κρίση έχει έναν διαφοροποιημένο αντίκτυπο ανάλογα με την ποιότητα και την σημασία του κάθε αντικειμένου.

Η ταυτότητα των αγοραστών, έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια. Παλαιότερα, το τυπικό προφίλ ενός συλλέκτη ήταν ένας δυτικός, ευρωπαίος ή αμερικανός. Σήμερα, το τυπικό προφίλ είναι δύσκολο να το προσδιορίσει κανείς, επειδή υπάρχουν αγοραστές από τη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία και την Λατινική Αμερική . Επομένως είναι δύσκολο να σκιαγραφήσεις σήμερα ένα προφίλ. Επιπλέον, οι δευτερογενείς τομείς έχουν αναπτυχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Πάρτε για παράδειγμα τη φωτογραφία ή τις τέχνες της Αφρικής και της Ωκεανίας που έχουν γνωρίσει μια ραγδαία ανάπτυξη και οδήγησαν σε μια εισροή καινούριων αγοραστών, νεώτερων, λίγο διαφορετικών σε σχέση με αυτό που είχαμε δέκα χρόνια πριν στους πιο παραδοσιακούς τομείς

πηγή: premium.paratiritis.gr