Υγεία

Η ταυρίνη φαίνεται να αναστρέφει τη γήρανση στα ζώα. Μπορεί να κάνει το ίδιο για εμάς;


Από τις μεταγγίσεις αίματος και τις γονιδιακές θεραπείες έως τις μεταμοσχεύσεις κοπράνων, οι ερευνητές της μακροζωίας διερευνούν ριζοσπαστικές ιδέες, επιδιώκοντας μια θεραπεία που, όχι μόνο θα επιτρέψει στους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο, αλλά και να παραμείνουν υγιείς μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Τώρα, μια νέα μελέτη σε ποντίκια και πιθήκους δείχνει ότι ένα συστατικό για μια μακρότερη, πιο υγιή ζωή μπορεί να είναι η ταυρίνη, ένα μικροθρεπτικό συστατικό που βρίσκεται συνήθως στα ενεργειακά ποτά. 

Όμως, δεν είναι σαφές εάν τα αποτελέσματα στα ζώα μεταφράζονται αντίστοιχα και στους ανθρώπους και θα χρειαστεί μια μεγάλη, μακροπρόθεσμη κλινική μελέτη, για να διαπιστωθεί εάν τα αποτελέσματα θα επιβεβαιωθούν.

Η ιδέα

Το σώμα μας παράγει φυσικά ταυρίνη για να βοηθήσει στη λειτουργία του ανοσοποιητικού, τον μεταβολισμό και πολλά άλλα. Βρίσκεται επίσης σε πολλά τρόφιμα και μερικοί άνθρωποι λαμβάνουν συμπληρώματα ταυρίνης για να βελτιώσουν την αθλητική τους απόδοση (παρά την έλλειψη αποδείξεων ότι έχει κάποιο όφελος).

Ο Βιτζάι Γιαντάβ, επίκουρος καθηγητής γενετικής και ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ερευνούσε την οστεοπόρωση, όταν ανακάλυψε ότι η ταυρίνη βοηθά στον σχηματισμό των οστών. Αυτό, σε συνδυασμό με την εργασία άλλων ερευνητών που συνδέει τα επίπεδα ταυρίνης με άλλα θέματα υγείας, τον έκανε να σκεφτεί τον πιθανό ρόλο της στη γήρανση.

«Συνειδητοποιήσαμε ότι εάν η ταυρίνη ρυθμίζει όλες αυτές τις διαδικασίες που εξασθενούν με την ηλικία, ίσως τα επίπεδα ταυρίνης στην κυκλοφορία του αίματος να επηρεάσουν τη συνολική υγεία και τη διάρκεια ζωής», δήλωσε ο Γιαντάβ, επικεφαλής της νέας μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science.

Η μελέτη

Για να διερευνήσει αυτή την πιθανή σχέση μεταξύ ταυρίνης και μακροζωίας, η ομάδα του Γιαντάβ - αποτελούμενη από περισσότερους από 50 ερευνητές από όλο τον κόσμο - ξεκίνησε εξετάζοντας τα επίπεδα ταυρίνης στο αίμα ποντικών, πιθήκων και ανθρώπων και διαπίστωσε ότι μειώνονται σημαντικά με ηλικία.

Στη συνέχεια, χώρισαν 250 μεσήλικα ποντίκια σε δύο ομάδες, δίνοντας στη μία ομάδα ημερήσια δόση ταυρίνης και στην άλλη ένα διάλυμα ελέγχου. Στο τέλος του πειράματος, τα θηλυκά και τα αρσενικά στην ομάδα της ταυρίνης ζούσαν 12% και 10% περισσότερο, αντίστοιχα, από τα ισοδύναμα της ομάδας ελέγχου.

Για να μάθουν εάν η ταυρίνη θα μπορούσε να βοηθήσει τα ποντίκια να παραμείνουν υγιή περισσότερο - όχι απλώς να ζήσουν περισσότερο - οι ερευνητές τάισαν θηλυκά ποντίκια με ταυρίνη καθημερινά για περίπου ένα χρόνο, ξεκινώντας από την ηλικία των 14 μηνών (που ισοδυναμεί με τη μέση ηλικία για τους ανθρώπους).

Στο τέλος αυτού του πειράματος, τα ποντίκια που τρέφονταν με ταυρίνη ήταν πιο υγιή σχεδόν από κάθε άποψη. Είχαν περισσότερη ενέργεια, πιο πυκνά οστά και ισχυρότερους μύες. Έδειχναν και «νεότερα» ακόμη και σε μοριακό επίπεδο, με λιγότερα γηρασμένα «κύτταρα ζόμπι» και λιγότερη βλάβη στο DNA.

Όταν οι ερευνητές δοκίμασαν το πείραμα με μεσήλικες πιθήκους, που ταΐζαν με ταυρίνη για έξι μήνες και άλλους με έλεγχο, ανέφεραν παρόμοιες επιπτώσεις στην υγεία.

Οι ερευνητές δεν έχουν πραγματοποιήσει δοκιμές για την επίδραση της ταυρίνης στον άνθρωπο, αλλά εξέτασαν τα επίπεδα ταυρίνης 12.000 ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών και διαπίστωσαν ότι εκείνοι με υψηλότερα φυσικά επίπεδα ήταν πιο υγιείς, με λιγότερες φλεγμονές, υπέρταση, παχυσαρκία και άλλα.

«Πρόκειται για συσχετισμούς που δεν αποδεικνύουν την αιτιότητα», λέει ο Γιαντάβ, «αλλά τα αποτελέσματα συμφωνούν με την πιθανότητα η ανεπάρκεια ταυρίνης να συμβάλλει στην ανθρώπινη γήρανση».

Η ομάδα του Γιαντάβ μέτρησε επίσης τα επίπεδα ταυρίνης σε αθλητές και άτομα που έκαναν καθιστική ζωή πριν και μετά από έντονη άσκηση και διαπίστωσε ότι αυξάνονταν σε όλους μετά την εφίδρωση, ανεξάρτητα από την αρχική φυσική τους ικανότητα. «Αυτό υποδηλώνει ότι ορισμένα από τα οφέλη για την υγεία της άσκησης μπορεί να προέρχονται από την αύξηση της ταυρίνης», είπε ο Γιαντάβ

Ο μόνος τρόπος για να μάθουμε με βεβαιότητα εάν τα συμπληρώματα ταυρίνης θα μπορούσαν να αυξήσουν τη μακροζωία στους ανθρώπους, είναι η διεξαγωγή ελεγχόμενων κλινικών δοκιμών και με βάση τα ευρήματα της ομάδας του - και τη φύση της ταυρίνης - ο Γιαντάβ πιστεύει ότι τέτοιες δοκιμές θα άξιζαν τον κόπο.

«Η ταυρίνη παράγεται φυσικά στο σώμα μας, μπορεί να ληφθεί φυσικά με τη διατροφή, δεν έχει γνωστές τοξικές επιδράσεις (αν και σπάνια χρησιμοποιείται σε συγκεντρώσεις που χρησιμοποιούνται σε αυτή τη μελέτη) και μπορεί να ενισχυθεί με την άσκηση», είπε.

Δοκιμές για την παράταση της ανθρώπινης μακροζωίας είναι δύσκολο να διεξαχθούν, επειδή οι άνθρωποι ζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, επομένως θα απαιτούσε μεγάλη μελέτη και πολλή παρακολούθηση για να λάβουμε μια σαφή απάντηση. 

Αλλά εάν μια τέτοια μελέτη χρηματοδοτηθεί και εγκριθεί, θα μπορούσε να προσφέρει πολύτιμα στοιχεία για το πώς λειτουργεί η γήρανση και εάν είναι δυνατό να επιβραδυνθεί.

Διαβαστε επισης