Ιδιαίτερα κρίσιμες είναι οι επόμενες μέρες μέχρι και την καταλυτική 7η Μαρτίου στην Σύνοδο Κορυφής καθώς η προσφυγική κρίση αποδεικνύεται ένα πολυσύνθετο παζλ. Τα τελευταία νέα φέρνουν την Άγκυρα να μπλοκάρει το ΝΑΤΟ και να μην επιτρέπει τα πολεμικά σκάφη της Συμμαχίας να πλεύσουν στα χωρικά της ύδατα. Οι εξελίξεις αυτές φαίνεται πως έχουν ως στόχο την κωλυσιεργεία μέχρι την 7η Μαρτίου και την Σύνοδο Κορυφής, όπως αναφέρουν διάφορες πηγές όπου θα υπάρξει νέος γύρος διαβουλεύσεων και πιθανών ανταλλαγμάτων. Διπλωματικές πηγές σημειώνουν επίσης πως η Τουρκία βρίσκει την ευκαιρία να προβάλει για μια ακόμη φορά την ηγεμονική θέση που θέλει να διαδραματίζει στις τρέχουχες εξελίξεις και την ευρύτερη περιοχή.
Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις είναι έντονες και η Ελλάδα βρίσκεται σε με διελκυστίνδα αντικρουόμενων συμφερόντων ενώ καλείται να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων για τη προσφυγική κρίση ενώ παράλληλα "τρέχει" για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο ελληνικό πρόγραμμα, ζήτημα με άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (διαφωνία μεταξύ των Θεσμών κλπ). Παράλληλα, διφορούμενη είναι η εικόνα που δημιουργείται για την σύνδεση προσφυγικής και οικονομικής κρίσης καθώς την ώρα που επισήμως το Βερολίνο διαχωρίζει τα δυο ζητήματα, η Άνγκελα Μέρκελ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του ευρώ, λόγω της κατάστασης στο προσφυγικό και των αποσχιστικών τάσεων. Ιδιαίτερης σημασίας θεωρείται και σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, που κάνει λόγο για διάθεση επιείκειας από το Βερολίνο αναφορικά με ζητήματα όπως η μείωση των συντάξεων με το γερμανικό ΥΠΟΙΚ να επισημαίνει πως δεν θα σταθεί εμπόδιο σε μια "λογική λύση" που θα εξασφαλίζει βιώσιμους προϋπολογισμούς στο ελληνικό κράτος.
Άξια αναφοράς ωστόσο είναι η τελευταία τοποθέτηση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά για τον ρόλο που διαδραματίζει η Αυστρία, σημειώνοντας πως στηρίζεται και από δυνάμεις που αντιπολιτεύονται την Μέρκελ, θέτοντας έναν ακόμα παράγοντα στην δισεπίλυτη "πολιτική εξίσωση". Επιπλέον, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο άσκησης βέτο από την πλευρά της Ελλάδας στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι «όλα τα εργαλεία πρέπει να χρησιμοποιούνται», ενώ ερωτηθείς πότε η Ελλάδα θα έκανε χρήση αυτού του δικαιώματος, απάντησε «εάν τα συμπεράσματα και οι αποφάσεις δεν είναι αυτές που θέλουμε».
Τι λέει ο Ν. Κοτζιάς για ΝΑΤΟ, Τουρκία, ΠΓΔΜ
«Λένε κάποιοι στην Αυστρία ότι μας έκαναν προτάσεις που απορρίψαμε, αυτό δεν είναι αλήθεια» ανέφερε σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ ο Ν. Κοτζιάς και συνέχισε. «Λέγανε ότι δεν θέλαμε τη Frontex, εμείς ζητούσαμε περισσότερη βοήθεια». Όπως εκτίμησε, η αυστριακή κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί «στον φόβο της ανόδου της Ακροδεξιάς, και ορισμένοι ίσως έχουν μείνει στον 19ο αιώνα και την Αυστροουγγαρία».
Σχολιάζοντας τη σύμπλευση της ελληνικής κυβέρνησης με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ για το προσφυγικό, είπε ότι όταν αλλάζει η ατζέντα και οι συγκυρίες, είναι πιθανό να υπάρξει και αλλαγή στάσης.
Ερωτηθείς για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, την περιέγραψε ως επιχείρηση παρακολούθησης των ροών και τόνισε ότι η Τουρκία αντιδρούσε σφόδρα σε αυτό το ενδεχόμενο.
«Η βασική αιτία που φτάσαμε εδώ είναι ο πόλεμος» υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς και καταλόγισε σε Ευρωπαϊκές χώρες και την Τουρκία ότι δεν ήθελαν να προετοιμαστούν. Όπως είπε, είχε εκφράσει από πολύ νωρίς την άποψη ότι θα αυξηθούν οι προσφυγικές ροές και είχε κατηγορηθεί για φιλορωσική στάση. Επιπλέον, έκανε λόγο για Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που κάνουν πολύ καλή δουλειά, αλλά και για ΜΚΟ «που κάνουν άλλης μορφής μπίζνα».
Αναφερόμενος στη στάση της ΠΓΔΜ ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι «η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ενθουσιάστηκε με τον ρόλο που της έδιναν η Αυστρία, η Ουγγαρία κλπ και θεώρησε ότι θα λύσει το πρόβλημά της. Η εκτίμηση που τώρα κάνουμε είναι ότι έχουν αρχίσει και καταλαβαίνουν ότι τους χρησιμοποιούν» είπε και πρόσθεσε: «Αυτό που έχουμε να κάνουμε με την ΠΓΔΜ είναι να καταλάβουν ότι θα έχουν κόστος αν συνεχίσουν- και το καταλαβαίνουν σιγά σιγά- και δεύτερον ότι τους χρησιμοποιούν και δεν είναι προς το δικό τους συμφέρον»
Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως είναι διαχειρίσιμες οι προσφυγικές ροές, τόνισε πως η Ελλάδα μπορεί να αντέξει μέχρι 150.000 πρόσφυγες και επισήμανε πως για την αντιμετώπιση του προβλήματος δεν χρειάζεται πανικός αλλά νηφαλιότητα.
«Εκνευρισμό καταγράφω στο Αιγαίο όχι ένταση. Δεν θα το έλεγα επιθετικότητα αλλά νευρικότητα της Τουρκίας», είπε ο υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς σχετικά, ενώ τέλος τόνισε: «Ο εφιάλτης μου είναι να ξεσπάσει μεγαλύτερη κρίση στη Μέση Ανατολή και να έχουμε να κάνουμε με δεκάδες εκατομμύρια πρόσφυγες».
Οικονομία-αξιολόγηση
Αναφορικά με το ζήτημα της αξιολόγησης το χάσμα ανάμεσα στους Θεσμούς παραμένει μεγάλο και φαίνεται πως επίκειται νέα μυστική συνάντηση ανάμεσα στους Θεσμούς με παρουσία του ΔΝΤ για να βρεθεί μια "χρυσή τομή" ή τουλάχιστον να καλυφθεί το χθεσινό χαμένο έδαφος στο EWG. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να βρίσκεται και ο επικεφαλής για την Ευρώπη, Πολ Τόμσεν. Στις συναντήσεις δεν συμμετέχει η ελληνική πλευρά. Στο τελευταίο EWG, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαξιφισμοί ήταν έντονοι και το Ταμείο διατήρησε την γνωστή άκαμπτη στάση σε αρκετά σημεία.
Διαβάστε: Σενάρια περί ευελιξίας Βερολίνου για τις συντάξεις
Διαβάστε: Μυστικός δείπνος για να τα βρουν οι Θεσμοί
Ακόμα: Προσφυγικό: Υποχρεωτική συμμετοχή όλων ζητά ο Τσίπρας, καμπανάκι Μέρκελ