Τουρισμός

Η στρατηγική για την ανάπτυξη του ποδηλατικού τουρισμού


Τη στρατηγική του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη ανάπτυξη του ποδηλατικού τουρισμού, αλλά και την προώθηση του εν λόγω οχήματος, παρουσίασε, στο πλαίσιο του έργου MEDCYCLETOUR «Μεσογειακές Ποδηλατικές Διαδρομές για βιώσιμο παράκτιο τουρισμό», ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Περιφερειακό Ταμείο Δυτικής Ελλάδας.

Σχετικά με το σύνολο των δράσεων για τη «στρατηγική ανάπτυξης ποδηλατικών διαδρομών στη χώρα μας», ο κ. Μπακογιάννης δήλωσε ότι «τα οφέλη της προώθησης και υποστήριξης του ποδηλατικού τουρισμού είναι πολλαπλά και αντικατοπτρίζονται άμεσα στην ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών. Πρόκειται για οφέλη οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά, τη στιγμή που μόνο ο Ευρωπαϊκός Ποδηλατικός Τουρισμός εκτιμάται ετησίως στα 2.8 δισ. ευρώ σε ταξίδια και 25.6 εκατ. διανυκτερεύσεις, περίπου δηλαδή το 3% του συνόλου τουριστικών ταξιδιών των Ευρωπαίων».

Ειδικότερα, στις άμεσες προτεραιότητες τίθενται η χρηματοδότηση μελετών ανά περιφερειακή ενότητα για έργα που θα εντάξουν οικισμούς και πόλους ενδιαφέροντος σε κόμβους του δικτύου ποδηλάτου. Παράλληλα, η υλοποίηση ελληνικών κλάδων και δύο εθνικών διαδρομών του διευρωπαϊκού δικτύου ποδηλάτου EUROVELO, αλλά και η δημιουργία διαδρομών σύνδεσης του εν λόγω δικτύου με σημεία ενδιαφέροντος των περιοχών εμβέλειάς τους.

Προβλέπεται επίσης η ενίσχυση κοινοχρήστων συστημάτων ποδηλάτου στον αστικό χώρο, αλλά και καμπάνιες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού με ταυτόχρονη παροχή κινήτρων για την αύξηση της χρήσης του ποδηλάτου.

Επίσης αναμένεται η μετατροπή εγκαταλελειμμένων σιδηροδρομικών γραμμών για τη δημιουργία διαδρομών ποδηλάτου μεγάλου μήκους.

Σχεδιάζονται, επίσης, η ένταξη στο θεσμικό πλαίσιο υποχρέωσης των ΟΤΑ για την ψηφιακή προβολή των διαδρομών (ποδηλατικών & περιπατητικών), η διοργάνωση ποδηλατικών εκδηλώσεων, αλλά και η ένταξη «αναγνωρίσιμων διαδρομών προπόνησης» γνωστών αθλητών σε πακέτα ποδηλατικού τουρισμού.

Επίσης, δημιουργείται σύστημα πιστοποίησης τουριστικών και όχι μόνο «Bike Friendly» επιχειρήσεων, καθώς επίσης και διαδραστικό διαδικτυακό εργαλείο ποδηλατικού τουρισμού.

Στόχος είναι και η προώθηση των ποδηλατικών μονοπατιών βουνού (bike trails) - υποστήριξη της ορεινής ποδηλασίας, αλλά και η δημιουργία bike - parks σε χιονοδρομικά κέντρα.

Ακόμα, προωθείται επαγγελματικό περίγραμμα «ποδηλάτη - ξεναγού», καθώς και η ελεύθερη μεταφορά ποδηλάτων με υπεραστικά μέσα.

Σύμφωνα με τον κ. Μπακογιάννη, όλα αυτά δεν είναι αποσπασματικές πολιτικές, αλλά αντιθέτως εντάσσονται στη συνολικότερη στρατηγική για τη βιώσιμη κινητικότητα και την ανάδειξή της ως βασικό στοιχείο της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης.