Αγορές

Η σκυτάλη πάλι στις τράπεζες


Στο μεταίχμιο μεταξύ διόρθωσης και σταθεροποίησης παραμένει η χρηματιστηριακή αγορά και η μεταβλητότητα  θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο στις δύο εναπομείνασες συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας. Η σταδιακή συρρίκνωση του τζίρου δείχνει ότι τα μεγάλα χαρτοφυλάκια υιοθετούν στάση αναμονής και περιορίζουν τις κινήσεις τους, εκτιμώντας ότι το βραχυχρόνιο ρίσκο είναι υψηλό.

 Η ανοδική αντίδραση και τα θετικά πρόσημα στη  συνεδρίαση της Wall Street δημιουργούν την ελπίδα ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα  συνεχίσουν σήμερα σην ίδια κατεύθυνση και ότι το ΧΑ θα ακολουθήσει.

 Ομως στην ελληνική αγορά  το κλίμα έχει επιδεινωθεί. Η τελική εικόνα της χθεσινής συνεδρίασης με το θετικό πρόσημο στους βασικούς δείκτες είναι επίπλαστη και δεν αντανακλά τη διαμορφούμενη δυναμική. Οφείλεται αποκλειστικά στη μεγάλη άνοδο της μετοχής της Coca-Cola, που έχει καθοριστική συμμετοχή στους δείκτες.

Σήμερα-αύριο η κατεύθυνση θα δοθεί κυρίως από τις τραπεζικές μετοχές, που παραμένουν στο επίκεντρο της προσοχής, καθώς επανέρχονται στο προσκήνιο τα σενάρια για τα stress test, τις επιπτώσεις από την εφαρμογή του νέου λογιστικού προτύπου και την κάλυψη των αναγκών τους σε ρευστότητα σε περίπτωση καθαρής εξόδου της χώρας από τα μνημόνια.

Η επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει με κυρίαρχο θέμα την εκταμίευση δόσης, η οποία θα  αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και αποφάσεων στο Eurogroup της Δευτέρας.

Βασική παράμετρος διαμόρφωσης κλίματος στην ελληνική αγορά θα είναι και οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά  και στο μέτωπο του σκανδάλου Novartis, που εκτιμάται ότι θα έχουν πολλαπλές «παρενέργειες» σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Στο προσκήνιο επανέρχονται και τα σενάρια για την επόμενη αξιολόγηση, σε συνάρτηση με το ζήτημα της ελάφρυνσης χρέους και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια.

Η ανοδική τάση των επιτοκίων διεθνώς και η ανάκαμψη των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων μπορεί να δυσχεράνουν αυτή την προσπάθεια. Προς το παρόν επηρεάζουν αρνητικά το χρηματιστήριο, επιτείνοντας την επιφυλακτικότητα.

 Το πρώτο ζητούμενο για τον  Γενικό Δείκτη είναι να παραμείνει πάνω από τις 820 μονάδες, όπου εντοπίζεται η πρώτη βραχυχρόνια στήριξη. Δεύτερη γραμμή  άμυνας οι 810 μονάδες. Το θετικό σενάριο  προβλέπει άνοδο πάνω από τις 830-835 μονάδες και συνέχιση της συσσώρρευσης μέχρι τις 855-860.