Πολιτική

Η Siemens Ιταλίας τοποθετεί το θεμέλιο λίθο της νέας έδρας


Μια συνολική έκταση 86.000 τ.μ. που θα φιλοξενήσει 1.700 εργαζόμενους  σε 32.000 τ.μ. γραφείων - τόσο νέων όσο και ανακαινισμένων - πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τις σύγχρονες θεωρήσεις για την έξυπνη εργασία, και με μια συνολική επένδυση ύψους περίπου 40 εκατομμυρίων ευρώ: αυτοί είναι οι αριθμοί του φιλόδοξου και καινοτόμου έργου της νέας έδρας της Siemens στην Ιταλία. Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο, μπροστά στον εθνικό και τοπικό τύπο, τους ενδιαφερόμενους φορείς και ιδρύματα - συμπεριλαμβανομένου του Πρωθυπουργού Matteo Renzi - η τελετή θεμελίωσης.

Αυτή ήταν η επίσημη έναρξη των εργασιών η οποία θα οδηγήσει, έως το 2018, στην κατασκευή του νέου κτηρίου, στην καρδιά ενός μεγαλύτερου έργου αστικού αναπροσανατολισμού, ο οποίος περιλαμβάνει: την ανακαίνιση των υφιστάμενων κτηρίων και τη δημιουργία μιας  περιοχής πρασίνου  25.000 τ.μ. -όπου θα φυτευτούν περίπου 400 δέντρα και με χώρους ανάπαυσης για τους εργαζόμενους, όπως λαχανόκηπους. Το σχέδιο προβλέπει επίσης τη βελτίωση των οδικών προσβάσεων στην περιοχή Via Vipiteno και την κατασκευή νέων αθλητικών εγκαταστάσεων – οι δύο αυτές παρεμβάσεις σε συμφωνία με το Δήμο του Μιλάνου.

Πιστοποιημένο με LEED GOLD (Leadership in Energy and Environmental Design), το καινοτόμο Class A Πράσινο Κτήριο, είναι αυτό που η εταιρεία με επικεφαλής τον Federico Golla ήθελε. Το κτήριο σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Barreca και La Varra και θα τεθεί σε εφαρμογή από την Percassi of Bergamo.

Η κατασκευή θα χτιστεί στη Via Vipiteno δίπλα σε ένα υπάρχον κτήριο, το οποίο θα ενσωματωθεί και θα συνδεθεί με το νέο κτήριο. Στο εσωτερικό θα υπάρχει ένα γυμναστήριο, ένα εκπαιδευτικό κέντρο, μία αίθουσα συνεδριάσεων και χώροι για κοινωνικοποίηση και δημιουργία ιδεών.Μια νέα φιλοσοφία για το χώρο εργασίας που καθοδηγεί τους ανθρώπους στο γραφείο, όχι μόνο για το πώς να κάνουν τη δουλειά τους, αλλά ακόμη και για να κοινωνικοποιηθούν και να αλληλοεπιδράσουν. Ο στόχος είναι να προστεθεί ένα άτυπο επίπεδο στο επαγγελματικό, να ενθαρρύνονται οι συναλλαγές και να διευκολύνεται  η επικοινωνία. Η αυτονομία και η ελευθερία των εργαζομένων είναι στοιχεία που η Siemens Ιταλίας φέρει μαζί της από το 2011, όταν αποφάσισε να εφαρμόσει ένα καινοτόμο μοντέλο εργασίας, πιο ευέλικτο και αυτόνομο, δίνοντας την ευκαιρία στους εργαζομένους και τους συνεργάτες της να εργάζονται με πλήρη ανεξαρτησία, αλλά, την ίδια στιγμή, με μεγάλη ατομική ευθύνη.

«Η μελλοντική μας έδρα θα είναι ένα παράδειγμα καινοτομίας και βιωσιμότητας, φορέας επενδύσεων για την Ιταλία και για το Μιλάνο, το ιταλικό σπίτι της Siemens εδώ και 117 χρόνια – δήλωσε ο Federico Golla, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens στην Ιταλία - Η ιδέα είναι να παρέχουμε στους εργαζομένους μας και τους κατοίκους του Μιλάνο ένα είδος πόλης της Siemens, που να συνοψίζει τη φιλοσοφία μας για την κοινότητα του μέλλοντος,  η οποία σχετίζεται  όχι μόνο με τις έννοια της εργασίας, αλλά και με την έννοια της συλλογικότητας, της ενσωμάτωσης, της αμοιβαίας συναλλαγής και της προστασίας του περιβάλλοντος».

Το μέλλον που φαντάστηκε ο Golla είναι αυτό που περιγράφεται στο πρόγραμμα Siemens Vision 2020. Φέτος, η εταιρεία γιορτάζει τη διακοσιοστή επέτειο από τη γέννηση του ιδρυτή της, Werner von Siemens. Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του προγράμματος αφορά τη μετατροπή της Siemens στην πρώτη μεγάλη βιομηχανική εταιρεία με μηδενικές εκπομπές ρύπων έως το 2030, με ένα πρώτο ενδιάμεσο στόχο της μείωσης κατά 50% των επιπέδων των εκπομπών C02 έως το 2020. Κομμάτι του νέου εταιρικού Vision είναι επίσης οι προσπάθειες και οι επενδύσεις που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Siemens παγκοσμίως ως ηγέτη στον τομέα της αυτοματοποίησης, της ψηφιοποίησης και της ηλεκτροδότησης. Είναι ένα μακροπρόθεσμο όραμα το οποίο έχει ως στόχο να καταστήσει την εταιρεία πρωταγωνιστή αυτού που έχει ονομαστεί ως τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, μέσω των πολιτικών βιωσιμότητας  και ενεργειακής  αποδοτικότητας , της ψηφιοποίησης των επιχειρήσεων και μέσω της ανάπτυξης έξυπνων υποδομών.

Ένα κίνητρο για καινοτομία, η οποία έχει  ως αποτέλεσμα την επίδειξη εμπιστοσύνης  και υποστήριξης  στα νέα  ταλέντα, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του νέου έργου στο χώρο υποδοχής  του κτηρίου: πράγματι, η Siemens Ιταλίας αποφάσισε να καλέσει νέους σχεδιαστές από όλο τον κόσμο για να συμβάλουν στο σχεδιασμό της μελλοντικής αίθουσας αναμονής  της νέας έδρας. Πάνω από δέκα σχέδια έχουν παρουσιαστεί. Το ένα που θα επιλεγεί θα ενσωματωθεί στο σχεδιασμό, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νέο περιβάλλον, αποσυνδεδεμένο από την παραδοσιακή ιδέα της αίθουσας αναμονήςαλλά με βάση τις αξίες της φιλοξενίας και του ανοιχτού χαρακτήρα , οι οποίες αποτελούν κομμάτι της Siemens.

«Τα Φτερά» (“The Wings”) του Libeskind στα κεντρικά γραφεία της Siemens Ιταλίας

To ελικοειδές και μνημειώδες αλουμινένιο γλυπτό «Τα φτερά» (“The Wings”) του Daniel Libeskind θα ολοκληρώσει την αισθητική της εισόδου της μελλοντικής έδρας Siemens Ιταλίας, το οποίο θα κατασκευαστεί έως το 2018 στο Μιλάνο, στη Via Vipiteno 4.

Προσβάσιμο  στο κοινό, το γλυπτό θα αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος της νέας ιδέας  της Siemens «ανοιχτό κτήριο», ως ένας χώρος συναντήσεων και κοινωνικής ενσωμάτωσης.

«Τα Φτερά» (“The Wings”) είναι ένα από τα τέσσερα πανομοιότυπα γλυπτά που δημιουργούνται από τον αρχιτέκτονα και καλλιτέχνη Daniel Libeskind και ανατέθηκε από τη Siemens ειδικά για την Expo Milan το 2015. 

Συναρπαστικό στη γεωμετρική εξέλιξή του, το γλυπτό έχει 10 μέτρα ύψος, ζυγίζει 14 τόνους και αποτελείται από τρία ελικοειδή «φτερά» από βουρτσισμένο αλουμίνιο που πλέκονται και αναπτύσσονται σε ένα σπιράλ προς τα έξω σε μια πλαστική κίνηση που ερμηνεύει και αποκρυσταλλώνει το «μυστήριο» της πτήσης των πουλιών