Χρηστικά

Η ρύθμιση «σκούπα» για τα χρέη της πανδημίας


Σε μία νέα ενιαία ρύθμιση με περισσότερες δόσεις διάρκειας 6 ετών, θα ενταχθούν όλα τα χρέη της πανδημίας που δημιουργήθηκαν είτε από απλήρωτους φόρους είτε από τις κρατικές ενισχύσεις σύμφωνα με το τελευταίο σενάριο που μελετούν οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με αρμόδιο κυβερνητικό αξιωματούχο, το οικονομικό επιτελείο επανεξετάζει το πλαίσιο της ρύθμισης για τα χρέη της πανδημίας, με στόχο να διευκολυνθούν οι οφειλέτες για την αποπληρωμή τους, αναγνωρίζοντας ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, από το 2022 να πληρώνουν και τα παλαιά χρέη και τις τρέχουσες υποχρεώσεις.

Η ρύθμιση θα είναι «πακέτο» για όλες τις οφειλές και συγκεκριμένα, θα περιλαμβάνει τόσο τις οφειλές που δημιουργήθηκαν από απλήρωτους φόρους και δόσεις ρυθμίσεων από τον Μάρτιο του 2020 και μετά, καθώς και τις οφειλές που προκύπτουν από τους επτά κύκλους των Επιστρεπτέων Προκαταβολών.

Πρόκειται για χρέη ύψους 2 δισ. ευρώ, που προέρχονται από απλήρωτους φόρους και οφειλές ύψους περίπου 4,5 – 5 δισ. ευρώ που προέρχονται από τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές.

Με βάση τα σενάρια που εξετάζονται στο υπουργείο Οικονομικών:

  • Στα χρέη που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούνιο του 2020, θα προστεθούν και τα χρέη των επομένων μηνών από τον Ιούλιο του 2020 και μετά. Οι συγκεκριμένες οφειλές θα μπορούν να ρυθμιστούν από τον Ιανουάριο του 2022 σε 24 ή 48 δόσεις, με επιτόκιο 2,5% ή 5% αντίστοιχα.
  • Στα χρέη από φόρους θα προστεθούν και το τμήμα των Επιστρεπτέων Προκαταβολών που πρέπει να επιστρέψει κάθε επιχειρηματίας (από 70% έως 50%). Με βάση την τελευταία εξαγγελία οι οφειλές από τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές, θα επιστραφούν σε 60 δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2022.
  • Θα ενταχθούν στα υπό ρύθμιση χρέη και οι οφειλές από τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ.
  • Η νέα σκέψη του ΥΠΟΙΚ που συζητεί με τους θεσμούς είναι το άθροισμα όλων των οφειλών να αποκληρωθεί μέσα από διευρυμένη ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων, με διαφοροποίηση του επιτοκίου, το οποίο θα είναι υψηλότερο, εάν επιλεγούν οι περισσότερες δόσεις.

Όπως έχει γράψει το Σin, η πρόταση για τη αναβίωση των 120 δόσεων για τις συγκεκριμένες οφειλές, απορρίφθηκε από τους θεσμούς και ο πήχης των διεκδικήσεων είναι τώρα, μέχρι σε 72 δόσεις ή έξι χρόνια αποπληρωμής.

Ποιοι θα μπορούν να ενταχθούν

Στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν:

  • Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή.
  • Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που επλήγησαν και συνεχίζουν να πλήττονται από την κρίση, παρουσιάζουν μείωση του τζίρου και υπάγονται στις λίστες με τους πληττόμενους 
     
Διαβαστε επισης