H Ρωσία διερευνά την περίπτωση μια διεθνούς έκδοσης ομολόγων για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο με την Ουκρανία και τις κυρώσεις από τη Δύση. Αυτό δείχνει και τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει.
Η χώρα ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι προσέγγισε 25 δυτικές επενδυτικές τράπεζες για την περίπτωση έκδοσης ενός ευρωομόλογου.
Η Ρωσία δανείστηκε από τις διεθνείς αγορές με ένα ομόλογο 7 δισ, δολ. το 2013, αλλά αυτή τη φορά, με τον ελλειμματικό προϋπολογισμό της, ο δανεισμός θα είναι χαμηλότερος.
Ένας στέλεχος σε μία από τις τράπεζες με τις οποίες η Ρωσία ήρθε σε επαφή ανέφερε το ρωσικό υπουργείο οικονομικών μπορεί να θέλει τώρα γύρω στα 3 δισ. δολ. Ένας άλλος τραπεζίτης σε μια ευρωπαϊκή τράπεζα είπε ότι η Ρωσία είναι πιθανό να ζητήσει ένα 10ετές ομόλογο.
Αν η Ρωσία εκδώσει ευρωομόλογο φέτος θα είναι την πρώτη φορά που προσπαθεί να ανακτήσει πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές δεδομένου ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ επέβαλαν κυρώσεις εναντίον της το 2014, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και την υποστήριξη των αυτονομιστών στη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία.
Παρά το γεγονός ότι οι κυρώσεις που επικεντρώνονται σε λίγες μεγάλες, κυρίως κρατικές εταιρείες όπως η Sberbank, η VTB και η εταιρεία πετρελαίου Rosneft, οι δυτικοί επενδυτές έγιναν επιφυλακτικοί με τη Ρωσία και οι τράπεζες Barclays και Royal Bank of Scotland έκλεισαν τα καταστήματα στη Μόσχα εξ ολοκλήρου.
Παρά το γεγονός ότι το ασφάλιστρο που απαιτούν οι επενδυτές για να διακρατήσουν τα ομόλογα που εκδίδονται από τη Ρωσία (σε σχέση με τα ομόλογα των ΗΠΑ) διευρύνθηκε το 2015, οι μειωμένες αποδόσεις στα ομόλογα δείχνουν ότι ο δανεισμός της Ρωσίας έχει μειωθεί.
Η απόδοση των ομολόγων που λήγουν το 2023 και είναι σε δολάρια είναι σήμερα στο 4,53% ενώ το Σεπτέμβριο του 2013 ήταν στο 4,9%.