Διεθνή

Η προτροπή του Μπάιντεν για καθυστέρηση της χερσαίας επίθεσης στη Γάζα και η αναδίπλωση


Μήνυμα στο Ισραήλ να καθυστερήσει τη χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, ώστε να διευκολύνει τις διπλωματικές προσπάθειες για την απελευθέρωση περισσότερων αμάχων που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος, φαίνεται πώς έστειλε ο Τζο Μπάιντεν.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν το Ισραήλ θα έπρεπε να καθυστερήσει την πιθανολογούμενη εισβολή στρατευμάτων του στη Γάζα μέχρι να απελευθερωθούν περισσότεροι όμηροι, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Ναι».

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τις δύο Αμερικανίδες – την Τζούντιθ και τη Νάταλι Ραάναν – που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς την Παρασκευή.

Δηλώνοντας «πανευτυχής» για το αίσιο τέλος στη δοκιμασία τους, ο Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε πως οι ΗΠΑ θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια «μέχρι να επιστρέψουν στο σπίτι τους» και οι υπόλοιποι Αμερικανοί που κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας.
Διευκρινίσεις από τον Λευκό Οίκο

Ο Τζο Μπάιντεν δεν άκουσε καλά την ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν το Ισραήλ θα έπρεπε να καθυστερήσει την πιθανολογούμενη εισβολή στρατευμάτων του στη Γάζα μέχρι να απελευθερωθούν περισσότεροι όμηροι, έσπευσε να διευκρινίσει εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, μιας και η απάντηση ερμηνεύτηκε ως παρότρυνση προς την ισραηλινή κυβέρνηση.

«Ο πρόεδρος ήταν μακριά. Δεν άκουσε όλη την ερώτηση. Η ερώτηση ακούστηκε σαν «Θα θέλατε να δείτε περισσότερους ομήρους να απελευθερώνονται;». Δεν σχολίασε κάτι άλλο», διευκρίνισε ο Μπεν Λαμπόλτ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ο 80χρονος Μπάιντεν ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί στο Air Force One όταν δημοσιογράφος έκανε την ερώτηση, φωνάζοντας για να ακουστεί, λόγω του θορύβου από τους κινητήρες του προεδρικού αεροσκάφους. Ο Τζο Μπάιντεν κοντοστάθηκε και απάντησε «ναι», προτού επιβιβαστεί στο αεροσκάφος.

Εμπόδιο η Χαμάς στην εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας

Η επίθεση που εξαπέλυσε την 7η Οκτωβρίου η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, με απολογισμό περίπου 1.400 νεκρούς, είχε ως απώτερο σκοπό να εμποδίσει την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας, όπως δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Αφότου τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν εξομάλυναν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ, οι ΗΠΑ πίεζαν τη Σαουδική Αραβία για μια ανάλογη συμφωνία με το εβραϊκό κράτος. Ωστόσο το Ριάντ επέμενε να θέτει ως προαπαιτούμενο την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος.

Την επομένη της επίθεσης που εξαπέλυσε η Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν είχε δηλώσει στο CNN ότι «δεν θα προκαλούσε έκπληξη» αν ένα από τα κίνητρα της επίθεσης ήταν να εμποδιστεί η προσέγγιση Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ.