Ο πρόεδρος της Βραζιλίας σαν διεφθαρμένος βρικόλακας, ο δήμαρχος του Ρίο σαν σκιάχτρο: η πρώτη βραδιά της παρέλασης των σχολών σάμπα στο πλαίσιο του καρναβαλιού του Ρίο ντε Τζανέιρο ήταν γεμάτη πολιτικά μηνύματα.
Τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα οι περισσότεροι από 72.000 θεατές που συγκεντρώθηκαν στο σαμπαδρόμιο χόρεψαν ως το πρωί παρά την αποπνικτική ζέστη υπό τους ήχους των κρουστών των επτά πρώτων σχολών σάμπα που ανήκουν «στην ειδική ομάδα» της ελίτ της σάμπα, η οποία μετρά συνολικά 13 σχολές.
Όμως πέρα από τα φτερά, τις παγιέτες και την υπέρμετρη σεξουαλικότητα, «το μεγαλύτερο θέαμα της γης» αντιπροσώπευε επίσης και την εξέγερση ενός λαού αγανακτισμένου από τη διαφθορά και τη βία.
Αν και το καρναβάλι του Ρίο θεωρείται μια παρένθεση για να ξεχάσουν οι άνθρωποι τα προβλήματα της καθημερινότητας, κάποιες σχολές σάμπα εκμεταλλεύθηκαν την ευκαιρία για να περάσουν πολιτικά μηνύματα.
Ένας από τους βασικούς στόχους ήταν ο δήμαρχος της πόλης Μαρσέλο Κριβέλια, που έχει προκαλέσει την αντίδραση των πολιτών του Ρίο ντε Τζανέιρο περικόπτοντας στο μισό τις επιχορηγήσεις των σχολών σάμπα. Πρώην ευαγγελιστής πάστορας, κατηγορείται ότι θέλει να χαλάσει τη γιορτή όπου επιτρέπονται όλες οι ακρότητες, εξαιτίας των θρησκευτικών του πεποιθήσεων.
Χθες το βράδυ έδωσε στη δημοσιότητα μέσω του Facebook ένα βίντεο στο οποίο ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στην Ευρώπη και δεν θα είναι παρών σε καμία παρέλαση, όπως είχε κάνει και πέρυσι.
Η σχολή Mangueira του αφιέρωσε ένα τραγούδι στο οποίο επαναλαμβάνεται η φράση: «αμαρτία είναι να μην διασκεδάζεις στο καρναβάλι».
Στο άρμα της το ομοίωμα του Κριβέλα παρουσιάζεται με ένα σκοινί γύρω από τον λαιμό, σαν Ιούδας, ενώ σε άλλο άρμα υπάρχει μια αναπαράσταση του Χριστού Λυτρωτή με ένα πανό που γράφει: «ο δήμαρχος δεν ξέρει τι κάνει».
«Αυτή είναι η απάντησή μας σε αυτό τον δήμαρχο που περικόπτει τον προϋπολογισμό μας και προσπαθεί να υπονομεύσει τη χαρά», εξήγησε ο Χετόν Ντίας, ένα από τα μέλη της σχολής.
Ο δήμαρχος του Ρίο όμως δεν είναι ο μοναδικός στόχος των καρναβαλιστών. Η σχολή Paraiso do Tuiti επιτίθεται στον πρόεδρο της Βραζιλίας Μισέλ Τεμέρ.
«Είμαι ένας βρικόλακας που αναπαριστά τον πρόεδρο της Δημοκρατίας», δήλωσε ο Λέο Μοράις, ένας 39χρονος καθηγητής ιστορίας. «Οι σχολές σάμπα έχουν έναν κοινωνικό ρόλο. Εκφράζουν αυτό που απεχθάνονται οι καθημερινοί άνθρωποι», πρόσθεσε έχοντας το πρόσωπό του βαμμένο λευκό για να ενσαρκώσει μια μεταθανάτια εκδοχή του Τεμέρ, ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά και δωροληψία.
Η σχολή του επέλεξε ως θέμα τα 130 χρόνια από την κατάργηση της σκλαβιάς στη Βραζιλία, την τελευταία χώρα της Αμερικής που το έκανε. Πρόκειται για ένα θέμα που βρίσκεται ακόμη στην επικαιρότητα, καθώς η κυβέρνηση Τεμέρ προκάλεσε αντιδράσεις πριν μερικούς μήνες όταν υιοθέτησε νομοθεσία που χαλαρώνει τους κανόνες για την καταπολέμηση της αναγκαστικής εργασίας.
Τα θέματα που επιλέγουν οι σχολές δεν είναι τυχαία, διότι εκτός του ότι εκφράζουν την κοινή γνώμη, πρέπει να προσελκύουν και τους κριτές.
Η παρέλαση των σχολών σάμπα δεν είναι μόνο ένα μεγαλοπρεπές σόου, αλλά και διαγωνισμός: κάθε μία από τις 13 σχολές κρίνεται βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, όπως η ποιότητα της μουσικής, τα άρματα και τα κρουστά της. Η δουλειά μιας ολόκληρης χρονιάς κρίνεται σε πολύ λίγο χρόνο.
Εξάλλου φέτος έχουν ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας μετά τα σοβαρά δυστυχήματα με άρματα που προκάλεσαν τον θάνατο ενός δημοσιογράφου και τον τραυματισμό πολλών θεατών.
Φέτος το τελευταίο άρμα της σχολής Grande Rio είχε ένα πρόβλημα με μία ρόδα του λίγο πριν ξεκινήσει η παρέλαση και δεν κατάφερε να εισέλθει στο σαμπαδρόμιο, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν τραυματισμοί.
Το σόου θα συνεχιστεί τη νύκτα της Δευτέρας προς Τρίτη με τις έξι υπόλοιπες σχολές και άλλες παρελάσεις που θα έχουν επίσης θέμα την πολιτική. Μεταξύ αυτών η παρέλαση της σχολής Beija Flor, η οποία εμπνέεται από την ιστορία του Φρανκενστάιν για να παρουσιάσει τη Βραζιλία ως θύμα επιθέσεων «τεράτων» της διαφθοράς και της μισαλλοδοξίας.