Πολιτική

Η παράταση της θητείας των επικουρικών δημιουργεί ανισότητες


Ανισότητες σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) δημιουργεί η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση (ν. 4410, άρθρο 52, παρ. 7α) με την οποία δίνεται η δυνατότητα παράτασης της  θητείας ως 30/9/2017, μόνο των υπηρετούντων επικουρικών ιατρών των οποίων η θητεία λήγει στις 30/9/2016. 

Αυτό, όπως λένε, έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενη σχετική ρύθμιση (ν. 4320, άρθρο 39, παρ. 2) που  έδινε  τη δυνατότητα παράτασης της θητείας ως 31/12/2015, σε όλους ανεξαιρέτως τους επικουρικούς γιατρούς.

Είναι αυτονόητο, λοιπόν, η  ρύθμιση αυτή να δημιουργεί ανισοτιμία και αδικία σε βάρος των επικουρικών ιατρών η θητεία των οποίων λήγει σε ημερομηνία διαφορετική της 30/9/2016 (π.χ. στις 31/12/2016). 

Η ΟΕΝΓΕ ζητά την άμεση επανόρθωση ώστε η ρύθμιση να  περιλαμβάνει όλους τους επικουρικούς γιατρούς που υπηρετούν σήμερα ανεξαρτήτως της ημερομηνίας λήξης της θητείας τους.                                                                    

Στην  πράξη, όπως λέει, αποδεικνύεται  πως η διατήρηση του «θεσμού» προσωρινότητας και ομηρίας του «επικουρικού επιμελητή», εκτός των άλλων (προσωρινότητα, ελαστικότητα, αδιαφάνεια, μισθοδοσία από «ίδια έσοδα» των δημόσιων μονάδων υγείας, ανισοτιμία σε καθήκοντα - υποχρεώσεις -δικαιώματα) δίνει διαχρονικά την ευχέρεια  στην πολιτεία να δημιουργεί διακρίσεις κατά το δοκούν. 

Η ΟΕΝΓΕ επιμένει στο πάγιο  αίτημα της για κάλυψη όλων των κενών θέσεων ειδικευμένων ιατρών ΕΣΥ με προσλήψεις μόνιμων επιμελητών Β, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης  και κατάργηση των εργασιακών σχέσεων ομηρίας( επικουρικοί, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, κ.λ.π.).