Πολιτική

Η παγκόσμια οικονομία και ο βυθός του Ατλαντικού


Ένα νέο πεδίο ανταγωνισμού ανοίγει μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ στον Βόρειο Ατλαντικό. Πρόκειται για τη θαλάσσια γραμμή μεταξύ της Γροιλανδίας, της Ισλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, που ήταν η αμυντική περίμετρος του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Αυτή εξακολουθεί να είναι το μόνο σημείο από το οποίο η Ρωσία μπορεί να προβάλει ισχύ στον Ατλαντικό Ωκεανό και στις ακτές της Ευρώπης πέρα από την Βαλτική και την Μαύρη Θάλασσα. Παραμένει η πύλη προς τον Ατλαντικό Ωκεανό, για τον μεγαλύτερο και πιο στρατηγικά σημαντικό στόλο της Ρωσίας, τον Βόρειο Στόλο. Η περιοχή αυτή όμως έχει τεράστια οικονομική σημασία, αφού κοντά σε αυτήν έχουν ποντιστεί  ζωτικής σημασίας υποθαλάσσια καλώδια για τις παγκόσμιες επικοινωνίες.

Τα καλώδια αυτά μεταφέρουν σχεδόν όλη την παγκόσμια κίνηση του διαδικτύου και κάθε βλάβη μπορεί να έχει ολέθριες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Και η απειλή δεν είναι θεωρητική. Ρωσικά υποβρύχια έχουν περιτριγυρίσει τα καλώδια στο παρελθόν, ελλείψει μιας αμερικανικής ή ΝΑΤΟϊκής παρουσίας, προκαλώντας ανησυχίες ότι τα καλώδια θα κοπούν αν οι εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης επιδεινωθούν στην Ουκρανία, τις χώρες της Βαλτικής, την Συρία ή κάπου αλλού.

Η Ρωσία έχει αρχίσει επίσης να ενισχύει τις δυνατότητες της «αντι-πρόσβασης / άρνησης περιοχής» (A2/AD) στον Βόρειο Ατλαντικό, μέσω των υποθαλάσσιων δυνατοτήτων της. Μέσω αντιαεροπορικών και κατά πλοίων συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς επί των υποβρυχίων της, η Ρωσία μπορεί να δημιουργήσει ζώνες στον Βόρειο Ατλαντικό, όπου τα αεροπλάνα και τα πλοία του ΝΑΤΟ δεν μπορούν να επιχειρήσουν χωρίς το φόβο να καταρριφθούν ή να βυθιστούν. Με μια αρκετά ισχυρή δύναμη στον Βόρειο Ατλαντικό, η Ρωσία θα μπορούσε στην πραγματικότητα, να αποκόψει την Βόρεια Αμερική από την Ευρώπη.

Το πρόσφατα παρουσιασθέν ρωσικό υποβρύχιο πυρηνικής επίθεσης κλάσης Yasen είναι ένα από τα πιο προηγμένα, πιο αθόρυβα υποβρύχια στον κόσμο και θα μπορούσε να επιχειρήσει χωρίς αντίσταση στον Βόρειο Ατλαντικό, χωρίς μια ισχυρή απάντηση από τις ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, το ΝΑΤΟ κατασκεύασε ένα εξελιγμένο στρώμα δικτύων θαλάσσιας άμυνας και επιτήρησης για να εμποδίσει τέτοιες κινήσεις. Καθώς ο Ψυχρός Πόλεμος ξεθώριασε στο παρελθόν, το ΝΑΤΟ δικαιολογημένα μείωσε την παρουσία του στον Βόρειο Ατλαντικό. Ουσιαστικά η περιοχή  είναι η θαλάσσια πύλη μέσω της οποίας πρέπει να περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ναυτικής δύναμης της Ρωσίας, ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στον ανοιχτό ωκεανό.

Ζωτικής σημασίας διασυνδέσεις για τις παγκόσμιες επικοινωνίες διατρέχουν τον Βόρειο Ατλαντικό και καθώς οι πάγοι της Αρκτικής υποχωρούν, νέες στρατιωτικές και μη στρατιωτικές δραστηριότητες στην περιοχή, μόνο θα αυξηθούν. Ζωτικής σημασίας υποθαλάσσια καλώδια για τις παγκόσμιες επικοινωνίες διατρέχουν επίσης τον πυθμένα του ωκεανού στον Βόρειο Ατλαντικό κοντά στο άνοιγμα GIUK, μεταφέροντας σχεδόν όλη την παγκόσμια κίνηση του διαδικτύου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις