Διεθνή

Η Oxfam ζήτησε συγγνώμη από τις αρχές της χώρας και τον λαό


 Η βρετανική μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam ζήτησε συγγνώμη από τον λαό της Αϊτής για το σεξουαλικό σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκονται εργαζόμενοί της, εκφράζοντας «τη ντροπή της» και παραδίδοντας στο Πορτ-ο-Πρενς την εσωτερική της έρευνα.

Ο γενικός διευθυντής της Oxfam Μαρκ Γκόλντρινγκ αναμένεται σήμερα στο Λονδίνο για να δώσει εξηγήσεις για το σκάνδαλο ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής, όπως και ένας αξιωματούχος μιας άλλης ανθρωπιστικής οργάνωσης που επίσης εμπλέκεται σε σκάνδαλο, της Save the Children.

Σύμφωνα με την εσωτερική έκθεση του 2011, την οποία η Oxfam έδωσε χθες στη δημοσιότητα σε μια εν μέρει λογοκριμένη εκδοχή, ο Ρόλαντ φαν Χάουβερμεϊρον, ο Βέλγος διευθυντής της ΜΚΟ για την Αϊτή, είχε παραδεχθεί το 2011 ότι είχε σχέσεις με εκδιδόμενες γυναίκες στο σπίτι του στην Αιτή, το οποίο πλήρωνε η οργάνωση.

Η ΜΚΟ είχε επιλέξει τότε να του προτείνει «αξιοπρεπή αποχώρηση με τον όρο να συνεργαστεί πλήρως στη διενέργεια της υπόλοιπης έρευνας».

Η εσωτερική έρευνα του 2011 είχε καταλήξει στο πόρισμα «ότι καμία από τις αρχικές κατηγορίες για απάτη, ευνοιοκρατία, εκμετάλλευση ανήλικων εκδιδόμενων γυναικών δεν μπόρεσε να επαληθευτεί από την έρευνα» αλλά ότι δεν «μπορούσε να αποκλειστεί», ωστόσο, ότι μια τουλάχιστον από τις εκδιδόμενες ήταν ανήλικη.

«Ήρθαμε εδώ (στο Πορτ-ο-Πρενς) για να εκφράσουμε τη ντροπή μας και να ζητήσουμε συγγνώμη στην κυβέρνηση της Αϊτής και τον λαό της για όσα συνέβησαν», δήλωσε ο Σάιμον Τάισχερστ, περιφερειακός διευθυντής της Oxfam για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Ο Τάισχερστ έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Σχεδιασμού και Εξωτερικής Συνεργασίας της Αϊτής Αβιόλ Φλεράντ.

«Λάβαμε πολλά μέτρα για να βελτιώσουμε τον εσωτερικό μηχανισμό προφύλαξης» ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογα περιστατικά, τόνισε.

Από την πλευρά του ο Φλεράντ δήλωσε στο Reuters: «Αυτό που με ενόχλησε ήταν ότι στο τέλος της συνάντησης παραδέχθηκαν ότι οι αρχές της Αϊτής δεν είχαν ενημερωθεί από την Oxfam για τη διάπραξη αυτών των αδικημάτων».

«Βάσει του νόμου όποιος γνωρίζει για τη διάπραξη ενός εγκλήματος είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει τις αρχές», τόνισε ο υπουργός.

Η πορνεία στην Αϊτή είναι παράνομη. Παράλληλα ο Φλεράντ επεσήμανε, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ,  ότι διεξάγονται έρευνες για το αν μία από τις γυναίκες που είχαν σεξουαλικές σχέσεις με τον φαν Χάουβερμεϊρον ήταν ανήλικη. Εξάλλου ο υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση της Αϊτής επιθυμεί όλες οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα να αποκαλύψουν τυχόν άλλα σκάνδαλα στα οποία εμπλέκονται οι εργαζόμενοί τους.

«Έχει ξεκινήσει έρευνα αναφορικά με τη λειτουργία όλων των μη κυβερνητικών οργανώσεων σχετικά με σεξουαλικά σκάνδαλα και κακοποιήσεις», υπογράμμισε ο Φλεράντ.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Αϊτής Ζοβενέλ Μοΐζ είχε καταγγείλει ότι το σεξουαλικό σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκονται εργαζόμενοι της Oxfam είναι μόνο «η κορυφή του παγόβουνου» και ζήτησε να διεξαχθούν έρευνες στους Γιατρούς χωρίς Σύνορα και άλλες οργανώσεις αρωγής που πήγαν στη χώρα μετά τον σεισμό.