Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε σήμερα, με φόντο διεθνείς εντάσεις με τη Ρωσία, να πραγματοποιηθεί μια τετραμερής διάσκεψη κορυφής με τη Μόσχα, το Παρίσι και το Βερολίνο για «να μπει τέλος στη σύγκρουση» με τους φιλορώσους αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
«Είναι καιρός για μια συμφωνία για να μπει τέλος στη σύγκρουση και είμαστε έτοιμοι να πάρουμε τις απαραίτητες αποφάσεις σε μια νέα σύνοδο κορυφής» με συμμετοχή τεσσάρων μερών, δήλωσε ο Ζελένσκι υποδεχόμενος στο Κίεβο τον Εμανουέλ Μπον, σύμβουλο του γάλλου προέδρου, και τον Γενς Πλέτνερ, σύμβουλο του γερμανού καγκελαρίου, όπως ανακοινώθηκε από την ουκρανική προεδρία.
Η προεδρία δεν διευκρίνισε τη φύση των αποφάσεων αυτών, όμως πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις αφορούσαν επίσης τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για μια «αποκλιμάκωση» στα ουκρανικά σύνορα, όπου η Ρωσία έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες.
Στο παρελθόν η Ουκρανία είχε επανειλημμένα ζητήσει να πραγματοποιηθούν τέτοιες τετραμερείς σύνοδοι κορυφής, το λεγόμενο «σχήμα της Νορμανδίας», αιτήματα που απορρίπτονταν εν γένει από τη Μόσχα, η οποία κατηγορεί το Κίεβο ότι δεν εφαρμόζει τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ, που επιτεύχθηκαν το 2015 με γαλλογερμανική μεσολάβηση.
Η προηγούμενη σύνοδος κορυφής του σχήματος της Νορμανδίας, το Δεκέμβριο του 2019 στο Παρίσι, είχε επιτρέψει μικρές προόδους, όμως η ειρηνευτική διαδικασία βρέθηκε και πάλι στη συνέχεια σε αδιέξοδο, ενώ ο πόλεμος στην ανατολική Ουκρανία έχει στοιχίσει από το 2014 τη ζωή σε περισσότερους από 13.000 ανθρώπους.
Τους τελευταίους μήνες η ένταση αυξήθηκε, καθώς η Δύση κατηγορεί τη Ρωσία ότι προετοιμάζει επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει.
Η Ρωσία επιθυμεί από την πλευρά της δυτικές εγγυήσεις ότι το ΝΑΤΟ θα σταματήσει να επεκτείνεται προς τα σύνορά της, ιδιαίτερα στην Ουκρανία.
Ένας πρώτος γύρος ρωσοαμερικανικών διαπραγματεύσεων με στόχο την εξουδετέρωση αυτής της κρίσης πραγματοποιήθηκε χθες στη Γενεύη. Μολονότι δεν ανακοινώθηκε κάποια πρόοδος, οι δύο δυνάμεις συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογό τους για να δώσουν μια ευκαιρία στη διπλωματία.