Διεθνή

Η Ουκρανία ανησυχεί για ενδεχόμενη εμπλοκή της Λευκορωσίας στον πόλεμο


Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, που είναι ο πιο στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε χθες ότι η χώρα του-μια πρώην σοβιετική δημοκρατία-- υποστηρίζει πλήρως τη Ρωσία και τη στρατιωτική επιχείρησή της στην Ουκρανία στο πλαίσιο της μακρόχρονης δέσμευσης της σε ένα “ενοποιημένο κράτος” με τη Μόσχα.

Ο Αλεξάντρ Λουκασένκο, που βρίσκεται στην εξουσία από το 1994 και κατηγορείται στη Δύση για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει επιτρέψει στις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν περιοχές της χώρας του για την εισβολή τους στην Ουκρανία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η δήλωση του ηγέτη της Λευκορωσίας, αποτέλεσε μία "ένδειξη" ότι οι ενέργειές του θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά. Μερικοί Ουκρανοί αξιωματούχοι αφήνουν να εννοηθεί ότι η Λευκορωσία είναι πιθανό να έχει μία άμεση εμπλοκή στον πόλεμο.

Μιλώντας σε μία τελετή για την επέτειο της απελευθέρωσης του Μινσκ στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από τις σοβιετικές δυνάμεις, ο Λουκασένκο είπε ότι στηρίζει με όλη τη δύναμή του την επιχείρηση του προέδρου Πούτιν κατά της Ουκρανίας “από την πρώτη ημέρα της έναρξης της” στα τέλη Φεβρουαρίου.

“Σήμερα, δεχόμαστε κριτική επειδή είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο που υποστηρίζουμε τη Ρωσία στη μάχη της κατά του Ναζισμού. Υποστηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη Ρωσία”, δήλωσε ο Λουκασένκο στην εκδήλωση σύμφωνα με ένα βίντεο που παρουσίασε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BelTA.

“Και αυτοί που μας ασκούν κριτική γνωρίζουν ότι έχουμε μία τόσο στενή ένωση με τη Ρωσική Ομοσπονδία;... Ότι έχουμε πρακτικά έναν ενοποιημένο στρατό. Αλλά τα γνωρίζετε όλα αυτά. Θα παραμείνουμε μαζί με την αδελφή μας Ρωσία”.

Η Λευκορωσία έχει δεσμευτεί σε μία “ένωση κρατών” με τη Ρωσία από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, αλλά μικρή πρόοδος έχει σημειωθεί στην υλοποίηση του σχεδίου και την προηγούμενη χρονιά ο Λουκασένκο επέμενε ότι η χώρα του πρέπει να διατηρήσει την “κυριαρχία” της.

Ωστόσο, ο Λουκασένκο έχει από τότε αυξήσει την εξάρτησή του από το Κρεμλίνο καθώς με την υποστήριξη της Ρωσίας και την αστυνομική καταστολή κατάφερε να ελέγξει μαζικές διαμαρτυρίες από διαδηλωτές που τον κατηγορούσαν ότι έστησε την επανεκλογή του 2020.

Σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ που μετέδωσαν δηλώσεις του προέδρου Ζελένσκι από το Κίεβο, τα σχόλια του Λουκασένκο αποτελούν μία “επικίνδυνη” εξέλιξη.

“Η δήλωση του Λουκασένκο σχετικά με έναν ενοποιημένο στρατό με τη Ρωσία είναι περισσότερο από όλα επικίνδυνη για το λαό της Λευκορωσίας,” δήλωσε ο Ζελένσκι στο πλευρό του πρωθυπουργού της Αυστραλίας.

“Ο ίδιος δεν πρέπει να σύρει τη Λευκορωσία σε έναν ρωσικό πόλεμο εισβολής κατά της Ουκρανίας. Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα επικίνδυνο σημάδι. Πιστεύω ότι θα δούμε τα αποτελέσματα από αυτό το σημάδι.”

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ουκρανικών υπηρεσιών πληροφοριών την προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε ότι ο κίνδυνος μιας άμεσης εισβολής στρατευμάτων της Λευκορωσίας στην Ουκρανία είναι μικρός.

Αλλά ο δήμαρχος της Λβίβ Αντρέι Σαντόβι δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι η κατάσταση στα σύνορα με τη Λευκορωσία είναι απρόβλεπτη, ενώ συγκάλεσε μία σύσκεψη με αξιωματούχους της πόλης ώστε να καταστρώσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης στην περίπτωση κλιμάκωσης της κατάστασης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα