Πολιτική

Η ώρα του προϋπολογισμού


Πέφτει απόψε η «αυλαία» της συζήτησης του προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2017 στη Βουλή, με το πολιτικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών.

Η συνεδρίαση του Σαββάτου άρχισε τις 14.00 και αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ με ονομαστική φανερή ψηφοφορία. Τη συζήτηση θα κλείσει με ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ενώ αμέσως μετά θα διεξαχθεί η ψηφοφορία.

Αξιοσημείωτο είναι το ρεκόρ ομιλητών, καθώς από την Τρίτη οπότε ξεκίνησε η συζήτηση του προϋπολογισμού μέχρι σήμερα, ζήτησαν και πήραν τον λόγο 196 βουλευτές και απομένουν μόλις 8 από όλους όσοι είχαν εγγραφεί.

Την Παρασκευή η συζήτηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για σταθερά βήματα εξόδου από την κρίση και την αντιπολίτευση να εστιάζει τα πυρά της στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για ενίσχυση μικροσυνταξιούχων και μείωση του ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη σχετικά με τις βλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Το ΔΝΤ συναρτά τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα με την προκαταβολική λήψη μέτρων της τάξης του 2,5% του ΑΕΠ ή 4,5 δισ. για το έτος 2019. Προκαταβολική νομοθέτηση το Δεκέμβριο του 2016 για το έτος 2019» αποκάλυψε.

Διαβάστε επίσης: Μέτρα 4,2 δισ. ζητά το ΔΝΤ για να μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα

«Η θέση του Ταμείου στηρίζεται στη δικιά του εκτίμηση ότι το 2018, το 2019 και παραπέρα, η ελληνική κυβέρνηση, η ελληνική οικονομία θα έλεγα, δεν έχει τη δυνατότητα να πιάσει το στόχο του 3,5%, όπως προβλέπει το πρόγραμμα» περιέγραψε ο Γιώργος Χουλιαράκης. 

Σημείωσε, ωστόσο, ότι «το ίδιο εργαλείο που οδηγεί το ΔΝΤ να προβλέπει πολύ χαμηλότερη δημοσιονομική επίδοση για τα έτη 2018 και 2019, οδήγησε το Ταμείο να εκτιμά ότι το 2015 ο προϋπολογισμός θα έκλεινε με έλλειμμα -0,6% ενώ έκλεισε με πλεόνασμα 0,2%. Ο προϋπολογισμός του 2016 θα έκλεινε με έλλειμμα -0,5%, ενώ φαίνεται να κλείνει με υπέρβαση 0,6% του ΑΕΠ, συνολικά με πλεόνασμα 1,1% κοκ.»

Τι φέρνει ο νέος προϋπολογισμός

Με τον υφεσιακό προϋπολογισμό που ψηφίζεται σήμερα στην Βουλή, ο οποίος επικεντρώνεται μεν  στη διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας, περιλαμβάνει δε περικοπές, έμμεσους και άμεσους φόρους, η κυβέρνηση στοχεύει στην επίτευξη ανάπτυξης 2,7% και σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ.

Ειδικότερα, ο δεύτερος προϋπολογισμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φέρνει μέτρα ύψους 2,6 δισ. ευρώ ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2017 αυξάνονται σημαντικά οι συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων από ακίνητα, επιχειρήσεις και αγροτικές δραστηριότητες, οι φόροι στα καύσιμα και τα τσιγάρα και επιβάλλονται νέοι φόροι στην κατανάλωση καφέ, στη σταθερή τηλεφωνία και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. 

Ο προϋπολογισμός του 2017  προβλέπει τη μείωση κατά 112 εκατ. ευρώ των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα αλλά και παρεμβάσεις στις πρωτογενείς δαπάνες. Περιλαμβάνει επίσης σωρευτικές εξοικονομήσεις δαπανών από παρεμβάσεις και πολιτικές που έχουν ήδη υλοποιηθεί, σε συντάξεις, επιδόματα, δαπάνες υπουργείων, ύψους 960,4 εκατ. ευρώ.

 Εισόδημα αλληλεγγύης και «κόκκινα» δάνεια

Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει την πλήρη επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (KEA) με πιστώσεις που ανέρχονται σε 760 εκατ. ευρώ. Το ΚΕΑ προβλέπεται ότι θα καλύψει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας.

Περιλαμβάνει και την συνεισφορά 100 εκατ. ευρώ για τις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με προκαθορισμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, καθώς και την αύξηση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ, ώστε να αντισταθμιστεί πλήρως η προβλεπόμενη μείωση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους.

 Για υφεσιακές επιπτώσεις μιλά το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής αναφέρει ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ, «εξαρτάται από αρκετούς όρους έτσι ώστε η πραγματοποίησή του να είναι επερωτήσιμη». 

Οι συντάκτες της έκθεσης, σημειώνουν ότι ο προϋπολογισμός του 2017 «έχει βραχυπρόθεσμα υφεσιακές τάσεις, μολονότι η υφεσιακή επίπτωση μπορεί να εξουδετερωθεί με την αλλαγή του οικονομικού κλίματος λόγω ολοκλήρωσης των αξιολογήσεων».

Αναφερόμενο στις επιπτώσεις της φορολογικής πολιτικής, το Γραφείο σημειώνει ότι οι αυξήσεις φόρων αποθαρρύνουν την εργασία και την επιχειρηματικότητα και επομένως θολώνουν τις προοπτικές ανάπτυξης. «Όμως, αντισταθμιστικές ενέργειες, κυρίως της κυβέρνησης, είναι δυνατόν να περιορίσουν σημαντικά τις υφεσιακές επιπτώσεις της φοροκεντρικής πολιτικής. Οι ενέργειες αυτές, σε συνδυασμό μάλιστα με ένα φιλικό προς την ανάπτυξη, και κοινωνικά δίκαιο σχέδιο περικοπών πρωτογενών δαπανών, μπορεί να οδηγήσουν σε επεκτατική δημοσιονομική προσαρμογή. Αντισταθμιστικό αποτέλεσμα θα έχουν και οι προβλέψεις για πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών» επισημαίνει η έκθεση.

 Το κοινοβουλευτικό Γραφείο τονίζει επίσης την ανάγκη εφαρμογής αντικυκλικής δημοσιονομικής πολιτικής. Σε ό,τι αφορά στη διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια, το Γραφείο επισημαίνει τις δυσκολίες του εγχειρήματος, και γι' αυτό τονίζει ότι «τους επόμενους μήνες θα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία η αναθεώρηση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα προς τα κάτω και η οριστική διευθέτηση του χρέους. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση μάλλον συμφωνούν στον στόχο αυτό και έχουν ως σύμμαχο το ΔΝΤ».

Διαβάστε επίσης: Τσακαλώτος: Χωρίς λογική η νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018