Πολιτική

Η ώρα της κρίσης για επιδόματα και λιγνίτες της ΔΕΗ


 Κυβέρνηση και Θεσμοί «καλλιεργούν» την προσδοκία για κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας το Σάββατο, φροντίζοντας να διαρρεύσουν προς τον Τύπο την αισιοδοξία τους για το επικείμενο χάπι έντ των διαπραγματεύσεων. Κριτήριο για να πάρει σάρκα και οστά η παραπάνω αισιόδοξη πρόβλεψη, αποτελεί η σημερινή διαβούλευση η οποία και περιλαμβάνει δύο κεντρικούς πυλώνες της γ΄ αξιολόγησης: τα επιδόματα και τα ενεργειακά ζητήματα (λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και ΔΕΠΑ).

Και αν στην περίπτωση των λιγνιτών της ΔΕΗ, απομένουν οι τελευταίες πινελιές για να ολοκληρωθεί το deal, στο μείζον ζήτημα των επιδομάτων υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα. Η αναδιάταξη του συστήματος οικογενειακών παροχών και η ενοποίηση του ενιαίου επιδόματος τέκνων με το επίδομα τριτέκνων/πολυτέκνων, με ταυτόχρονη διοχέτευση των πόρων σε οικογένειες με έως δυο παιδιά, αποτελούν απαίτηση των Θεσμών, στην οποία φαίνεται πως συναινεί η κυβέρνηση.

Ενιαίο επίδομα τέκνων

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν την υιοθέτηση χαμηλότερων εισοδηματικών κριτηρίων  αλλά και περικοπές στο ύψος των εν λόγω επιδομάτων. Προς διαβούλευση, κατά τη σημερινή συνάντηση ανάμεσα στην αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και το κουαρτέτο των Θεσμών θα τεθεί και το εξής: η διάθεση των επιπλέον 240 εκατ.ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2018, μεταξύ οικογενειακών επιδομάτων, σχολικών γευμάτων και βρεφονηπιακών σταθμών.

Οι αλλαγές στα αναπηρικά επιδόματα

Σημείο αναφοράς αποτελεί η αναδιάρθρωση του προνοιακού χάρτη και δη  ο τρόπος αξιολόγησης για την καταβολή των αναπηρικών επιδομάτων. Οι δανειστές είναι υπέρμαχοι της αλλαγής του καθεστώτος «πιστοποίησης» των ποσοστών αναπηρίας αλλά και της αξιολόγησης ικανοτήτων των αναπήρων.

Το deal για του λιγνίτες της ΔΕΗ

Στο ενεργειακό «μέτωπο», απομένουν κάποιες λεπτομέρειες για να ολοκληρωθεί το deal που αφορά τις υπό πώληση λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και θα εμπεριέχει αντισταθμιστικά μέτρα. Στο πακέτο πώλησης θα συμπεριλφθούν η Μελίτη, οι μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης, όπως επίσης καθώς και τα ορυχεία για την τροφοδοσία των εργοστασίων σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα.

Το βασικό αντισταθμιστικό που φαίνεται πως αποκομίζει η Αθήνα, σχετίζεται με τη διασφάλιση συγκεκριμένου πλαφόν-κατώτατου τιμήματος- με το οποίο θα διατεθούν οι λιγνιτικές μονάδες κατά το μελλοντικό market test. 

Επίσης στη συμφωνία περιλαμβάνονται και οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ,  με τις πληροφορίες να αναφέρουν, ότι υπάρχει πρόβλεψη για μείωση των ποσοτήτων ενέργειας, που θα τεθούν υπό δημοπράτηση το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, η κλίμακα μείωσης των ποσοτήτων ενέργειας που θα δημοπρατούνται, θα εξαρτάται άμεσα από την πορεία αποεπένδυσης των λιγνιτικών μονάδων. 

Η ελληνική πρόταση για την ΔΕΠΑ

Το υπουργείο Ενέργειας, εκτιμά ότι κατά τις σημερινές επαφές θα «κλειδώσουν» και οι αλλαγές στην αγορά φυσικού αερίου. Η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει πρόταση που προβλέπει την αποχώρηση της ΔΕΠΑ από τις ΕΠΑ Θεσσαλονίκης Θεσσαλίας και την εξαγορά των μετοχών της Shell στην ΕΠΑ Αττικής.