Τράπεζες

Η ώρα της αλήθειας για τις τράπεζες!


Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς ως το τέλος της εβδομάδας ανακοινώνονται τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου 2018 και συνολικά της περυσινής χρήσης και οι επενδυτές θα έχουν σαφέστερη εικόνα για έσοδα/κερδοφορία, αλλά και για την πρόοδο στη μείωση των «κόκκινων» ανοιγμάτων (NPEs).

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποίηση μέρους των όχι ευκαταφρόνητων κερδών που έχουν αφήσει από τα τέλη Ιανουαρίου οι τραπεζικές μετοχές, με αποτέλεσμα ο τραπεζικός δείκτης να κλείσει την εβδομάδα με απώλειες της τάξεως του 8%, ενώ διατήρησε μεγάλος μέρος των κερδών που έχει σημειώσει από την αρχή του έτους, που πλησιάζουν, με βάση τις τιμές κλεισίματος της Παρασκευής, το 22%.

Όπως τονίζουν οι αναλυτές, το γεγονός ότι οι θεσμικές/συστημικές πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση της εξυγίανσης των τραπεζικών ισολογισμών (σχέδια ΤΧΣ και Τρ. Ελλάδος) δεν αναμένεται να προχωρήσουν με γρήγορους ρυθμούς, για να επηρεάσουν ουσιωδώς την επενδυτική αξιολόγηση των τραπεζικών μετοχών το αμέσως επόμενο διάστημα, οδηγεί τους επενδυτές να στρέφουν το ενδιαφέρον τους περισσότερο στα «αποκαλυπτήρια» της πραγματικής οικονομικής εικόνας των τραπεζών, που θα γίνουν στο τέλος αυτής της εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι Alpha και Εθνική ανακοινώνουν τα αποτελέσματά τους την Πέμπτη, μετά το κλείσιμο της αγοράς, ενώ η Τρ. Πειραιώς την Παρασκευή, επίσης μετά την ολοκλήρωση των συναλλαγών.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δυσάρεστες εκπλήξεις, όπως αυτές που καταγράφηκαν στο τέλος του περασμένου καλοκαιριού, με τη δημοσιοποίηση απρόσμενα κακών αποτελεσμάτων από τις τράπεζες, κάτι που προκάλεσε και τις ισχυρές χρηματιστηριακές πιέσεις από τον Σεπτέμβριο και μετά, δεν πρόκειται να υπάρξουν αυτή την φορά.

Όμως, δεν θα πρέπει να αναμένεται και κάποια εντυπωσιακή βελτίωση της κατάστασης, όσον αφορά τα έσοδα και την κερδοφορία, ενώ εκτιμάται ότι θα καταγραφεί και πάλι αρκετά σημαντική μείωση των προβληματικών ανοιγμάτων, αλλά που θα έχει επιτευχθεί και πάλι κυρίως με διαγραφές και όχι μέσω πώλησης ή θεραπείας «κόκκινων» δανείων.

Η Deutsche Bank, που βρίσκεται στην πλευρά των σχετικά αισιόδοξων οίκων για τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού κλάδου αναβάθμισε, την περασμένη εβδομάδα, τις τιμές – στόχους διατυπώνοντας τις ακόλουθες εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα:

  • Οι τράπεζες θα εμφανίσουν σχετικά σταθερά καθαρά έσοδα από τόκους, σε σχέση με το γ’ τρίμηνο, με τη μείωση των περιθωρίων να αντισταθμίζεται από τους βελτιωμένους όρους στα νέα δάνεια.
  • Τα έσοδα από προμήθειες φέρουν αύξηση των επαναλαμβανόμενων εσόδων, χάρη στην ισχυρή παραγωγή νέων δανείων.
  • Μικρή αύξηση στα κόστη αναμένεται για Τρ. Πειραιώς και Αlpha Βank, κυρίως λόγω εποχικών παραγόντων, ενώ για την Εθνική προβλέπονται κέρδη από το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.
  • Γενικότερα, οι τάσεις για τα λειτουργικά έσοδα θα είναι καλύτερες για την Εθνική, ενώ στασιμότητα προβλέπεται για Alpha και Πειραιώς.
  • Τα κέρδη προ προβλέψεων θα είναι μειωμένα, λόγω ζημιών από συναλλαγές, ενώ σε ετήσια βάση είναι δύσκολο να γίνει σύγκριση, καθώς φέτος εφαρμόζεται το λογιστικό πρότυπο IFRS9.
  • Τα «κόκκινα» ανοίγματα εκτιμάται ότι θα έχουν μειωθεί 5% κατά μέσο όρο σε τριμηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια η μείωση θα φθάσει το 15%. Η Πειραιώς αναμένεται να μειώσει τα NPEs κατά κατά 1,7 δισ. ευρώ, η Εθνική κατά 1,1 δισ. ευρώ και η Αlpha Βank κατά 800 εκατ. ευρώ.  Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης των NPEs θα επιτευχθεί μέσω διαγραφών. Τον καλύτερο δείκτη κάλυψης με προβλέψεις θα εμφανίσει η Εθνική (60%), ακολουθεί η Πειραιώς (48%) και τρίτη η Alpha Bank (46%).

Κλειδί οι συστημικές λύσεις

Σε πρόσφατη ανάλυσή της, η Mediobanca εμφανίζεται πολύ πιο απαισιόδοξη από το μέσο όρο της αγοράς στις προβλέψεις της για τις τρεις ελληνικές τράπεζες, σημειώνοντας ότι, εάν μειώσουν με δικά τους μέσα τα «κόκκινα» ανοίγματα στο 10% θα μείνουν με ένα κεφαλαιακό έλλειμμα που θα ξεπερνά τα 7 δισ. ευρώ.

Έτσι, είναι αναγκαίο, προκειμένου να μην υπάρξει τόσο ισχυρή πίεση στην κεφαλαιακή επάρκεια, να υποστηριχθούν οι τράπεζες από συστημικές λύσεις αντιμετώπισης των «κόκκινων» ανοιγμάτων και της κακής ποιότητας κεφαλαίων (λόγω της μεγάλης συμμετοχής αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων). Συνεπώς, κατά την ιταλική επενδυτική τράπεζα η επενδυτική αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών θα επηρεασθεί καταλυτικά από την ενεργοποίηση ή μη των σχεδίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Τρ. Ελλάδος.