Οικονομία

Η οικονομία αλλάζει… ατμομηχανή!


Μπορεί να μην προκάλεσαν ενθουσιασμό οι τελευταίες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη, καθώς ήταν χαμηλότερες από τις προβλέψεις της κυβέρνησης, αλλά επιβεβαίωσαν ότι οι επενδυτική δραστηριότητα έχει μετατραπεί σε «ατμομηχανή» της ανάπτυξης, σε μια οικονομία που είχε συνηθίσει για δεκαετίες στην ανάπτυξη με κινητήρια δύναμη την κατανάλωση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, που υπόκεινται σε αναθεώρηση προσεχώς, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,4%, στα 187,1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες κυβερνητικές προβλέψεις, το ποσοστό αναμενόταν να φθάσει το 1,6%, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το ανέβαζε στο 1,8% και ο ΟΟΣΑ ήταν πιο απαισιόδοξος, προβλέποντας 1,1%.

Η ανάλυση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, όμως, πιστοποιεί ότι, στον πρώτο χρόνο ουσιαστικής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μετά την κατάρρευση του 2010, διαπιστώνονται σημαντικές αλλαγές στις συνιστώσες της οικονομικής μεγέθυνσης.

Η συνολική καταναλωτική δαπάνη (από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 0,2% το 2017, ενώ οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 15,7%.

Ο εξωτερικός τομέας είχε αρνητική συνεισφορά στο ΑΕΠ. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν μεν, κατά 6,8%, αλλά ο ρυθμός αύξησης των εισαγωγών ήταν υψηλότερος (7,2%) και παρέμειναν αρκετά μεγαλύτερες από τις εξαγωγές (64,819 δισ. ευρώ, έναντι 59,758 δισ. ευρώ).

Ουσιαστικά, δηλαδή, η εθνική οικονομία άλλαξε… ατμομηχανή: οι επενδύσεις οδηγούν πλέον την ανάπτυξη, καθώς η κατανάλωση συμπιέζεται, κυρίως εξαιτίας της περιστολής των δημοσίων δαπανών, ενώ οι εξαγωγές, παρότι αυξάνονται, δεν είναι ακόμη επαρκείς για να καθοδηγήσουν την οικονομία.

Πίσω από την αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας, βρίσκεται και η σημαντική κινητικότητα που αναπτύσσεται στις άμεσες ξένες επενδύσεις.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών, η Ελλάδα «εντάσσεται σήμερα στον επενδυτικό σχεδιασμό κρατών και μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και δεν θα ήταν υπερβολή να επαναλάβω ότι - όπως λένε στην καθομιλουμένη των αγορών και των επενδυτών - είμαστε "the next big thing" στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη».

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο 11μηνο του 2017 οι άμεσες ξένες επενδύσεις ξεπέρασαν τα 3,3 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 34,2%, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2016. Το 2016, είχαν σημειωθεί οι μεγαλύτερες εισροές για άμεσες ξένες επενδύσεις από το 2008, ενώ φέτος εκτιμάται ότι το ύψος των άμεσων ξένων επενδύσεων θα ξεπεράσει με αρκετή διαφορά το επίπεδο του 2008 (3,071 δισ. ευρώ).