Επιχειρήσεις

Η νέα «Γιάλτα» στα media


Κοσμογονικές αλλαγές συντελούνται στα media, καθώς οι τράπεζες αποφασίζουν να καθαρίσουν το «βούρκο» των θαλασσοδανείων που μυρίζει διαπλοκή, βγάζοντας στο σφυρί εφημερίδες, κανάλια και άλλα περιουσιακά στοιχεία των πάλαι ποτέ ισχυρών συγκροτημάτων. Είναι ένα επώδυνο εγχείρημα που συνεπάγεται απώλειες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και προκαλεί πολλά ερωτηματικά όσον αφορά τα κίνητρα, τις σκοπιμότητες  και τα αποτελέσματα του. Ενταγμένες ή όχι σε κάποιο ευρύτερο σχέδιο, οι κινήσεις αυτές οδηγούν σε αναδιάταξη του χάρτη της ενημέρωσης και σε ανακατανομή των «σφαιρών επιρροής» πολιτικών και επιχειρηματικών δυνάμεων.

Σε εξέλιξη βρίσκονται σφοδρές αντιπαραθέσεις και διεργασίες, που συντείνουν  στη διαμόρφωση  ενός διπολικού σχήματος και ενδέχεται να καταλήξουν σε μια ιδιότυπη ελληνική «Γιάλτα των media» - μια άτυπη κατανομή δύναμης και ρόλων στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. 

Οι δύο πόλοι συγκροτούνται γύρω από τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τον Ιβάν Σαββίδη και φαίνεται να εκφράζουν τις δύο βασικές συνιστώσες του πολιτικού φάσματος – την κεντροδεξιά/δεξιά με κορμό την  ΝΔ και την κεντροαριστερά του ΣΥΡΙΖΑ.

Με την επικράτηση του Μαρινάκη στον πλειοδοτικό διαγωνισμό για τα ΜΜΕ του ΔΟΛ, το παλιό σύστημα πολιτικοοικονομικής ισχύος κέρδισε  την πρώτη μεγάλη μάχη. Το νέο «αφεντικό» των παραδοσιακών εφημερίδων του κεντρώου χώρου, συνδέεται στενά με την οικογένεια Μητσοτάκη κι αυτό προδικάζει ποια γραμμή θα ακολουθήσει το νεοπαγές συγκρότημα που δημιουργείται επί των ερειπίων του ΔΟΛ.

Με την απόκτηση των «Νέων», του «Βήματος», του ραδιοσταθμού «Βήμα FM» και στρατηγικού ποσοστού του Mega (22,1%) γίνεται ο νέος βαρόνος των media, δημιουργώντας τα μεγαλύτερο συγκρότημα, καθώς διαθέτει άλλη μία ημερήσια εφημερίδα («Ελευθερία του Τύπου») και άλλες δύο εβδομαδιαίες («Παραπολιτικά», «Επένδυση»).

Ο «Πήγασος» ταιριάζει περισσότερο...

ΝΔ και λοιπή αντιπολίτευση, τράπεζες και εκδοτικό κατεστημένο κατόρθωσαν να κρατήσουν τον επίδοξο «εισβολέα» εκτός των τειχών. Όμως ο Ιβάν Σαββίδης, που υποτίθεται ότι  προορίζεται να διαδραματίσει ρόλο κυβερνητικού (ΣΥΡΙΖΑϊκού) βραχίονα στα media, έχει ήδη «βάλει πόδι» στο Mega, είναι πλέον εταίρος-συνομιλητής με Βαρδινογιάννη-Μαρινάκη  και μπορεί να έχει τη δική του ευκαιρία για να καταστεί ο δεύτερος ισχυρός πόλος στο διπολικό σχήμα της νέας «Γιάλτας».

Η ευκαιρία θα είναι η εκποίηση των ΜΜΕ του ομίλου Μπόμπολα/«Πήγασου», που έχει ήδη δρομολογηθεί. Ταιριάζουν άλλωστε περισσότερο από τα media του ΔΟΛ στο επιχειρηματικό και πολιτικό "προφίλ" του ομογενούς επιχειρηματία (και στον ΣΥΡΙΖΑ...).

Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι  των υπογραφών στον πλειστηριασμό των εφημερίδων του ΔΟΛ και στρατηγικού ποσοστού του Mega, κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι οι τράπεζες κατήγγειλαν τις δανειακές συμβάσεις του «Πήγασου». Αυτό σήμαινε ότι η εταιρεία και οι θυγατρικές της παίρνουν πλέον το δρόμο  της «ειδικής διαχείρισης», με προδιαγεγραμμένη κατάληξη την εκποίηση περιουσιακών τους στοιχείων.

Σήμερα ο "Πήγασος" ανακοίνωσε ότι δεν έχει γίνει επίσημη καταγγελία. Ομως το πρόβλημα υπερχρέωσης υπάρχει.

Αν οι τράπεζες αποφασίσουν να κινηθούν όπως με τον ΔΟΛ, στο σφυρί θα βγούν – αρχικά ως πακέτο – τρείς ημερήσιες εφημερίδες («Εθνος», «Ημερησία», «Goal News»), 13 περιοδικά, δύο ραδιοφωνικοί σταθμοί, το 13,1% του Mega Cannel, το 50% της εκτυπωτικής «Ιρις», που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου στην Ελλάδα και το 36,6% της εταιρείας διανομής Τύπου «Ευρώπη».

 Εμπλοκή ή διευκόλυνση;

Επισημαίνεται ότι η οικογένεια Μπόμπολα είχε συμφωνήσει πρόσφατα να μεταβιβάσει έως 75% του «Πήγασου» στον Ιβάν Σαββίδη, υπό την προϋπόθεση ότι οι τράπεζες θα συναινούσαν σε αναδιάρθρωση και κούρεμα δανείων.

Η καταγγελία των δανειακών συμβάσεων θα περιέπλεκε την κατάσταση και φαίνεται ότι σε πρώτη φάση θα δυσκόλευε την υλοποίηση του deal. Εάν τελικά ο «Πήγασος» οδηγηθεί σε ειδική εκκαθάριση και τα ΜΜΕ του βγουν σε πλειστηριασμό, ο ομογενής επιχειρηματίας θα είναι απλώς ένας από τους διεκδικητές. Δεν αποκλείεται λοιπόν να βρεθεί πάλι εκτός νυμφώνος.

Κι ενώ στο επίκεντρο της δημοσιότητας βρίσκονται τα σενάρια  για το μέλλον του συγκροτήματος Μπόμπολα και την τύχη του Mega – όπου πλέον «συγκατοικούν» Μαρινάκης, Σαββίδης και Βαρδινογιάννης, ερωτηματικά προκαλεί η στάση των τραπεζών.

Φοβήθηκαν τις ευθύνες

Όπως δείχνουν οι οικονομικοί αριθμοί, η επιλογή τους να  οδηγήσουν σε ειδική διαχείριση-εκκαθάριση τον ΔΟΛ - ενδεχομένως τον «Πήγασο»- δεν ήταν η πλέον συμφέρουσα λύση. Θα μπορούσαν να εισπράξουν πολύ περισσότερα, αν προχωρούσαν στην πώληση των δύο εκδοτικών εταιρειών, έχοντας αναδιαρθρώσει και «κουρέψει» τα δάνεια τους.

• Από την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων του ΔΟΛ θα εισπράξουν συνολικά μόλις 16.9 εκατ. ευρώ και θα αναγκασθούν να διαγράψουν οριστικά απαιτήσεις της τάξεως των 150 εκατομμυρίων! Θα είχαν πάρει πολλαπλάσια αν είχαν αποδεχθεί την πρόταση Σαββίδη να εξαγοράσει τον ΔΟΛ έναντι 20-25 εκατ. ευρώ και να εγγυηθεί δάνεια  70-80 εκατ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι θα γινόταν κούρεμα του επιπλέον ποσού υποχρεώσεων.

• Από την εκποίηση της περιουσίας του «Πήγασου» (τίτλοι, συμμετοχές και ακίνητα), δεν μπορούν να περιμένουν μεγαλύτερο τίμημα. Θα εισπράξουν λοιπόν  κάποιο ποσό της τάξεως των 15-20 εκατ. ευρώ και θα αναγκασθούν να διαγράψουν άλλα 140-150 εκατ. Είχαν όμως καλύτερη προσφορά πάλι από τον Σαββίδη, ο οποίος είχε συμφωνήσει μάλιστα με τον Φώτη Μπόμπολα σε σχέδιο διάσωσης-εξυγίανσης. Το σχέδιο προέβλεπε εισφορά κεφαλαίων και αναδιάρθρωση υποχρεώσεων με κούρεμα. Οι τράπεζες θα έπαιρναν κάποιο ποσό σε μετρητά και ο όμιλος Σαββίδη να αναλάμβανε την αποπληρωμή δανείων της τάξεως των 70-80 εκατ. ευρώ, παρέχοντας εγγυήσεις και διασφαλίσεις.

Οι  τραπεζίτες που βρέθηκαν πρόσφατα στο στόχαστρο εισαγγελικών ερευνών και προανακριτικών επιτροπών για θαλασσοδάνεια σε media, προτίμησαν να ακολουθήσουν τον σίγουρο, νομότυπο δρόμο των εκποιήσεων και να μην επωμισθούν ευθύνες για «κουρέματα» δανείων. Πήραν προφανώς υπόψη και τις σχετικές προειδοποιήσεις-«απειλές» του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τελικό αποτέλεσμα; Οι τράπεζες θα χάσουν περίπου 300 εκατ. ευρώ από την εκποίηση των δύο εκδοτικών συγκροτημάτων, επηρεάζοντας με τις επιλογές τους και την έκβαση της μάχης για την ανακατανομή ισχύος στα media…

Διαβάστε επίσης:  ΔΟΛ: Οι τράπεζες χάνουν €150 εκ., απλήρωτοι και απολυμένοι οι εργαζόμενοι

                         ΔΟΛ - Πήγασος: Γιατί «καίνε» οι τράπεζες τα λεφτά τους;