Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιταλίας προχώρησε αργά το βράδυ της Παρασκευής ο οίκος Moody’s, εξέλιξη που αποτελεί πλήγμα για τη γειτονική χώρα, η οποία βρίσκεται σε διένεξη με την Κομισιόν, για τον χαλαρό προϋπολογισμό.
Μετά τις απογευματινές δηλώσεις του επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί, οι οποίες καθησύχασαν τους επενδυτές και ανέκαμψαν τα ιταλικά (και τα ελληνικά) ομόλογα, με το κλείσιμο των αγορών ήρθε η Moody’s να ταράξει τα νερά, και να προσδώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα.
Η υποβάθμιση της Ιταλίας κατά μία βαθμίδα, παρότι ήταν αναμενόμενη, αδυνατίζει τη θέση της έναντι της Κομισιόν σε ότι αφορά στον προϋπολογισμό του 2019 και αναμένονται εξελίξεις την επόμενη εβδομάδα.
Ειδικότερα, ο οίκος υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας σε Βaa3, από Βaa2, ενώ αλλάζει το outlook σε θετικό, που σημαίνει ότι δεν θα ακολουθήσει άλλη υποβάθμιση στο ορατό μέλλον, ολοκληρώνοντας την αξιολόγηση που ξεκίνησε στις 25 Μαΐου.
Όπως εξηγούν οι αναλυτές της Moody’s η υποβάθμιση της χώρας οφείλεται βασικά σε δυο λόγους:
Πρώτον, στη σημαντική επιδείνωση της δημοσιονομικής ισχύος της Ιταλίας, λόγω των στόχων της ιταλικής κυβέρνησης για υψηλότερα ελλείμματα προϋπολογισμού τα επόμενα χρόνια, σε σχέση με τις υποθέσεις της Moody's.
To χρέος της Ιταλίας πιθανότατα θα σταθεροποιηθεί κοντά στα τρέχοντα επίπεδα του 130% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, αντί να ξεκινήσει να μειώνεται όπως προέβλεπε ο οίκος. Παράλληλα, η τάση του χρέους είναι ευάλωτη σε ισχνότερη ανάπτυξη, κάτι που θα το οδηγούσε ακόμη υψηλότερα από τα ήδη υψηλά επίπεδά του.
Δεύτερον, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων στην ανάπτυξη από το πάγωμα στα σχέδια για δομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις. Οπως αναφέρει ο οίκος, ο δημοσιονομικός και οικονομικός σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν συνάδει με μια συνεκτική ατζέντα μεταρρυθμίσεων που θα αντιμετώπιζε τις χαμηλές αναπτυξιακές επιδόσεις της Ρώμης σε διατηρήσιμη βάση.
Η Moody's εκτιμά ότι μετά από μια προσωρινή αναπτυξιακή ώθηση λόγω της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής, η ανάπτυξη θα περιοριστεί στα επίπεδα κοντά στο 1%. Ακόμη και βραχυπρόθεσμα, ο οίκος εκτιμά ότι η δημοσιονομική ώθηση θα παράσχει περιορισμένο όφελος στην ανάπτυξη σε σχέση με τις προβλέψεις της κυβέρνησης.