Επιχειρήσεις

Η Microsoft ζητά να υπογραφεί η «Ψηφιακή Συμφωνία της Γενεύης»


Στα χνάρια της Συμφωνίας της Γενεύης,  η Microsoft, σχεδόν 70 χρόνια μετά προτείνει να υπογραφεί μία παρόμοια συμφωνία: η Ψηφιακή Συμφωνία της ΓενεύηςΠιέσεις προς όλες τις κυβερνήσεις των κρατών ξεκίνησε να ασκεί η Microsoft μέσω του προέδρου της Brad Smith σε συνέδριο διεθνές που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με θέμα την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Στόχος των πιέσεων να συγκροτηθεί ένας παγκόσμιος μηχανισμός προστασίας έναντι επιθέσεων στο διαδίκτυο που θα αστυνομεύει τις κινήσεις των κυβερνήσεων και θα προστατεύει του πολίτες από αναταραχές και τέτοιους είδους διαμάχες..

της Ελενας Ερμείδου

Οι χώρες θα πρέπει να αναπτύξουν παγκόσμιους κανόνες για τα cyber χτυπήματα παρόμοιους με αυτούς της Συμφωνίας της Γενεύης που υπεγράφη το 1949 μετά την λήξη του β’ παγκοσμίου πολέμου. Οι εταιρείες τεχνολογίας τονίζει ο πρόεδρος της Microsoft χρειάζεται να προστατέψουν την αξιοπιστία τους και να διατηρήσουν την σταθερότητα τους καθώς και την ουδετερότητα τους στο διαδίκτυο σε περίπτωση σοβαρών cyber διαφωνιών.

Τα cyber χτυπήματα τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει το όπλο πολλών κυβερνήσεων με στόχο να χαράξουν εξωτερική πολιτική ή ακόμα και να βελτιώσουν την εθνική τους ασφάλεια. Παρά την αύξηση των κρουσμάτων, σε κράτη, υποδομές, και πολιτικούς οργανισμούς, ελάχιστες διεθνείς συμφωνίες έχουν υπογραφεί που μπορούν να χρησιμοποιηθούν έναντι τέτοιων χτυπημάτων.

Οι ΗΠΑ για παράδειγμα έχει υπογράψει μία τέτοια συμφωνία το 2015 με την Κίνα με στόχο να αποφευχθούν χτυπήματα έναντι πνευματικής περιουσίας. Μία παρόμοια συμφωνία υπεγράφη λίγο αργότερα μεταξύ μίας ομάδας 20 κρατών.  

Τα οφέλη από την Ψηφιακή Συμφωνία της Γενεύης θα ήταν η συγκρότηση ένα ανεξάρτητου οργανισμού ο οποίος θα διερευνά και δημοσίως θα μπορεί να προβεί σε ανακοινώσεις οι οποίες θα αποδεικνύουν cyber χτυπήματα από χώρα σε χώρα.