Πολιτική

Η μέρα που στέρεψε η Γη


Η αλόγιστη κατανάλωση τροφίμων, νερού και ενέργειας έχει φθάσει σε εξαιρετικά ανησυχητικά επίπεδα.Τα αποθέματα ενέργειας και νερού περιορίζονται ολοένα και περισσότερο, ενώ παράλληλα τρόφιμα καταλήγουν μαζικά στα σκουπίδι,α τόσο από τους καταναλωτές, όσο και από την βιομηχανία τροφίμων.Στις 20 Αυγούστου 2013, η κατανάλωση του πλανήτη σε νερό και άλλους φυσικούς πόρους καλύφθηκε απο την ίδια δηλαδή με την  ικανότητα της Γης να τους ανανεώνει μέσα σε ένα χρόνο.Τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου οι άνθρωποι "προείσπρατταν" . Το 2014 , η ημερομηνία αυτή ήλθε μία μία νωρίτερα. Κάθε χρόνο καταναλώνουμε όλο και περισσότερα απο τις δυνατότητες φυσικής ανανέωσης στην διάρκεια ενός χρόνους. Κοντολογίς συμπεριφερόμαστε όπως ένας αγρότης που τρώει τόσο τις φετινές καλλιέργειες όσο και τους σπόρους για την επόμενη χρονιά.

Περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τρόφιμα σπαταλιούνται κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Την ίδια στιγμή όμως στην υφήλιο περίπου 800 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή ένας στους επτά πεινά.Και ειδικοί προειδοποιούν ότι αν συνεχίσουμε κατ' αυτόν τον τρόπο, το 2050 θα χρειάζονται τρεις πλανήτες σαν τη γη για να καλυφθούν οι ανάγκες κατανάλωσης του παγκόσμιου πληθυσμού.Και το πρόβλημα επιτείνεται απο  τις «κατοχυρώσεις γης», όπου πλούσιοι πολυεθνικοί όμιλοι και κυβερνήσεις μισθώνουν γη σε μακρινά μέρη. Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας Πολιτικής Τροφίμων, από το 2006 ως το 2009, μεταξύ 15 και 20 εκατομμυρίων εκταρίων αφρικανικής γης εξασφαλίστηκαν από εξωτερικούς παράγοντες. Στην Ασία, μεγάλες συμφωνίες μίσθωσης έχουν επιτευχθεί στην Καμπότζη, την Ινδονησία, το Πακιστάν και τις Φιλιππίνες με κυβερνήσεις και επιχειρήσεις από τη Νότια Κορέα, την Ινδία και την Κίνα

Κανένας πόρος δεν είναι πιο πολύτιμος για τους ανθρώπους από το καθαρό γλυκό νερό. Πέρα από τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες, το νερό πηγαίνει επίσης σε κάθε προϊόν που κατασκευάζεται σήμερα. Η έλλειψη νερού επηρεάζει ήδη δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους σε περισσότερες από 40 χώρες. Για παράδειγμα στην Ινδία όπου σε μεγάλο βαθμό λόγω της αλλαγής τού κλίματος και της κακοδιαχείρισης του νερού για γεωργική χρήση, αναμένεται να αντιμετωπίσεις  δυσκολίες με το νερό από το 2025 και λειψυδρία από το 2050. Αν μια τέτοια συμφορά πρόκειται να ξεδιπλωθεί στην Ινδία, νοσήματα μπορεί να εξαπλωθούν και συγκρούσεις θα μπορούσαν να ενταθούν.

Πηγή: premium.paratiritis.gr

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις