Πολιτική

Η μεγαλύτερη ασφαλιστική αγορά αναζητά «στέγαστρο»


Σπεύδουν να σχεδιάσουν Plan B οι ασφαλιστές της Βρετανίας καθώς η θέση της αγοράς στην Ευρωπαϊκή και παγκόσμια κατάταξη καθώς και ο όγκος των κεφαλαίων που διαχειρίζονται δεν του αφήνουν πολλά περιθώρια ελιγμών μετά την απόφαση του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου 2016. Πάντως αρκετοί είναι αυτοί που δηλώνουν πώς κανείς ακόμα δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι η Βρετάνια θα εξέλθει της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

της Ελενας Ερμείδου

Η απόφαση να «εγκαταλείψει» την Ευρώπη η Βρετανία θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στο κλάδο ασφαλειών.  Η Βρετανία είναι η μεγαλύτερη ασφαλιστική αγορά της Ευρώπης και η 3η μεγαλύτερη παγκοσμίως.  Συνεισφέρει με πάνω από 25 δισ. στερλίνες ετησίως στο ΑΕΠ της χώρας. Ωστόσο, ο επιπτώσεις προς το κλάδο θα εξαρτηθούν από τους όρους που θα συμφωνηθούν κατά την διαπραγμάτευση μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας. Οι επιπτώσεις διαφέρουν ανάλογα με το είδος των συμβολαίων που γράφει η κάθε ασφαλιστική και το τρόπο που γίνεται η διανομή των προϊόντων στην αγορά.

Οι ασφαλιστικές γενικών ζημιών με βάση την λιανική βασίζονται περισσότερο στο Ευρωπαϊκό διαβατήριο για τις διασυνοριακές συναλλαγές. Η συνεχής και απρόσκοπτη πρόσβαση τους στην Ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά αποτελεί βασική τους επιδίωξη. Παράλληλα, η απώλεια πρόσβασης της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή αγορά θα προκαλέσει προβλήματα στις ξένες επενδύσεις, ωστόσο η αποδυνάμωση της στερλίνας μπορεί να αντισταθμίσει το αποτέλεσμα.

Συνάμα μαζί με την απώλεια της πρόσβασης σε πέντε εκατομμύρια πελάτες στην ΕΕ, αν οι Βρετανοί χάσουν το Ευρωπαϊκό διαβατήριο θα αναγκαστούν να προβούν σε ρυθμίσεις δομικές σχετικά με το Solvency II. Πιθανά οι εταιρείες που εδρεύουν στην Βρετανία θα χρειαστεί να αναμορφώσουν τις θυγατρικές τους στην ΕΕ.

Για τις ασφαλιστικές που διαθέτουν περισσότερη εξειδίκευση, η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ δεν έχει και μεγάλη σημασία. Ηδη, τα Lloyds εξέδωσαν ανακοίνωση η οποία τονίζει μόνο το 4% της παραγωγής τους κινδυνεύει με την Βρετανία εκτός ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Ενωση εκπροσωπεί μόλις το 11% της παραγωγής των Lloyds και το ήμισυ οι αντασφάλειες.

Η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις στις αντασφάλειες. Ακόμα και οι αντασφαλιστές με την χαμηλότερη έκθεση στην ΕΕ θα έχουν επιπτώσεις από το Brexit..

Σημειώνεται η  S&P υποβάθμισε την πιστοληπτική της Βρετανίας από AAA σε AA,. Η Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στην αγορά.

Οι ασφαλιστές είναι οι μεγαλύτεροι θεσμικοί επενδυτές. Εύλογο μετά το δημοψήφισμα να δημιουργηθεί αβεβαιότητα και μεταβλητότητα στην αγορά με σημαντικές επιπτώσεις στις αποδόσεις επί των επενδύσεων. Επίσης, το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων επιδεινώνει την κατάσταση

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, οι ασφαλιστές είναι οι μεγαλύτεροι θεσμικοί επενδυτές στο κόσμο με τις επενδυτικές δραστηριότητες να υπόκεινται στην Ευρωπαϊκή Νομοθεσία όπως την (“EMIR”), (“MiFID II”) και (“MAR”). 

Όπως δήλωσε, ο Mohamed El-Erian σύμβουλος οικονομικών στην Αllianz και πρώην διευθύνων σύμβουλος της  Pimco από το 2007 – 2014 πολλά θα εξαρτηθούν από τους πολιτικές συμφωνίες που θα υπογραφούν ανάμεσα στην Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σύμφωνα με τον  Mohamed El-Erian, οι Βρετανοί θα πρέπει να σχεδιάσουν Plan B για να προλάβουν τα χειρότερα. Ωστόσο ο ίδιος δεν μπορεί να δηλώσει με σιγουριά ότι όντως η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ