Διεθνή

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έβαλε «λουκέτο» - Οι επιπτώσεις


Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί δεν κατέληξαν σε συμφωνία για το σχέδιο ενός προσωρινού προϋπολογισμού που θα διασφαλίζει τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου. Ως εκ τούτου ακριβώς ένα χρόνο μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται σε καθεστώς παύσης λειτουργίας για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2013.

Το «λουκέτο» στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες θέτει εκατοντάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους στις ΗΠΑ σε καθεστώς αναγκαστικής αργίας.

Το ομοσπονδιακό «λουκέτο» πάντως, δεν είναι κάτι ασυνήθιστο στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1977 μέχρι σήμερα, κάτι αντίστοιχο έχει συμβεί 18 φορές.

Eπί θητείας Ομπάμα το 2013 η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε βρεθεί σε ανάλογη κατάσταση για 16 ημέρες. Το 1996 επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες είχαν σταματήσει τη λειτουργία τους για 21 ημέρες. Η διάρκεια του ομοσπονδιακού «λουκέτου» αυτή τη φορά δύσκολα μπορεί να προσδιοριστεί, καθώς η διαμάχη μεταξύ των δύο κομμάτων είναι έντονη.

Οι Δημοκρατικοί έχουν δηλώσει ότι δεν θα δεχθούν να ψηφίσουν ένα συμβιβαστικό νομοσχέδιο αν σε αυτό δεν προβλέπεται η παράταση του προγράμματος DACA που αφορά τους μετανάστες που έφτασαν στις ΗΠΑ όταν ήταν ανήλικοι και οι οποίοι, βάσει του προγράμματος αυτού, μπορούν να εργάζονται και να σπουδάζουν χωρίς να κινδυνεύουν με απέλαση.

Οι πρώτες επιπτώσεις της παύσης της λειτουργίας αναμένεται να γίνουν αισθητές τη Δευτέρα. Η λειτουργία πολλών ομοσπονδιακών υπηρεσιών, όπως οι οικονομικές, θα περιοριστούν στις απολύτως απαραίτητες. Οι υπηρεσίες ασφαλείας συνήθως δεν επηρεάζονται, ενώ οι 1,4 εκατομμύριο Αμερικανοί στρατιωτικοί θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους χωρίς όμως να πληρώνονται.

«Η χώρα μας ιδρύθηκε από ιδιοφυίες, αλλά κυβερνάται από ηλίθιους», σχολίασε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής της Λουιζιάνα Τζον Κένεντι.

«Τα πράγματα φαίνονται άσχημα», είχε εκτιμήσει ο Τραμπ λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία στη Γερουσία. Ο Αμερικανός πρόεδρος, που αρχικά ήταν προγραμματισμένο να μεταβεί στην πολυτελή του κατοικία στη Φλόριντα, τελικά παρέμεινε στην Ουάσινγκτον. Προς το παρόν δεν έχει σχολιάσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Ωστόσο το απόγευμα ο Τραμπ, μετά τη συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ, είχε κάνει λόγο στο Twitter για μια «εξαιρετική προκαταρκτική συνάντηση», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξει συμφωνία την τελευταία στιγμή.

Εκτός από την υιοθέτηση ενός ακόμη προσωρινού προϋπολογισμού, του τέταρτου από τον Σεπτέμβριο, οι Ρεπουμπλικάνοι επιθυμούν την υιοθέτηση και του οριστικού προϋπολογισμού για το 2018, ο οποίος θα αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες, μια προεκλογική δέσμευση του Τραμπ.

Για τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές «κρατούν όμηρο» την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση. «Ο αμερικανικός λαός, κυρίως οι ένστολοι άνδρες και γυναίκες, αξίζουν περισσότερα από την αναστολή της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης», έγραψε στο Twitter.

«Θα πεθάνουν άνθρωποι», υπογράμμισε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Μαρκ Σορτ, κατηγορώντας τους Δημοκρατικούς γερουσιαστές ότι «περιχαρακώθηκαν για να οδηγήσουν σε παράλυση» το ομοσπονδιακό κράτος, την ώρα που το νομοσχέδιο για το πρόγραμμα DACA δεν είναι έτοιμο.

Πέρα από την ψήφιση του προϋπολογισμού, οι κοινοβουλευτικοί σκέφτονται και τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

Οι Δημοκρατικοί εκτιμούν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι, που διαθέτουν μεγαλύτερη δύναμη στη Βουλή των Αντιπροσώπων και το Κογκρέσο, θα θεωρηθούν υπεύθυνοι για την αναστολή της λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους και θα πληρώσουν το μεγαλύτερο τίμημα.

Από την πλευρά τους οι Ρεπουμπλικάνοι ελπίζουν να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία αυτή για να τιμωρήσουν τους γερουσιαστές των Δημοκρατικών που θα διεκδικήσουν δεύτερη θητεία στις δέκα Πολιτείες όπου κέρδισε ο Τραμπ στις προεδρικές εκλογές.

Όμως σύμφωνα με δημοσκόπηση της Washington Post και του ABC που δημοσιεύθηκε χθες Παρασκευή, το 48% των Αμερικανών εκτιμά ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα ευθύνονται για την παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους, έναντι του 28% που πιστεύει ότι ευθύνονται οι Δημοκρατικοί.
Λευκός Οίκος: Οι Δημοκρατικοί κρατούν όμηρους τους Αμερικανούς

Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε σήμερα τους Δημοκρατικούς ότι «κρατούν ομήρους» τους Αμερικανούς μετά την αποτυχία ψήφισης στη Γερουσία νομοσχεδίου για την προσωρινή χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους, γεγονός που οδήγησε στην παράλυσή του για πρώτη φορά από το 2013.

«Σήμερα το βράδυ (οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία) έβαλαν την πολιτική πάνω από την εθνική μας ασφάλεια», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

«Δεν θα διαπραγματευτούμε για το καθεστώς των παράνομων μεταναστών για όσο διάστημα οι Δημοκρατικοί με τις ανεύθυνες απαιτήσεις τους κρατούν ομήρους τους νομοταγείς πολίτες», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Μάλιστα ο Λευκός Οίκος υπογραμμίζει ότι θα ξεκινήσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής, «όταν οι Δημοκρατικοί αρχίσουν να πληρώνουν τις ένοπλες δυνάμεις μας και τα μέλη των ομάδων άμεσης επέμβασης».

Ποιους επηρεάζει το «λουκέτο»

Κατά τη διάρκεια της αναστολής της λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους στις ΗΠΑ το προσωπικό των ομοσπονδιακών υπηρεσιών που δεν κρίνεται απαραίτητο λαμβάνει άδεια ή τίθεται σε προσωρινή αναγκαστική αργία. Όσοι θεωρούνται απαραίτητοι, όπως αυτοί που εργάζονται σε υπηρεσίες ασφαλείας, εξακολουθούν να εργάζονται.

Έπειτα από προηγούμενα περιστατικά παύσης της λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους το Κογκρέσο είχε ψηφίσει για την καταβολή αναδρομικά των μισθών των ομοσπονδιακών υπαλλήλων. Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να στηρίξει παρόμοιο μέτρο, όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος χθες Παρασκευή.

Οι εργαζόμενοι άρχισαν να μαθαίνουν από χθες αν θα τεθούν σε αναγκαστική αργία, όμως οι επίσημες ανακοινώσεις θα ξεκινήσουν από σήμερα.

Η προηγούμενη παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους τον Οκτώβριο του 2013 διήρκησε για 16 ημέρες και στη διάρκειά της περισσότεροι από 800.000 εργαζόμενοι σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες έλαβαν αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών.

Τι αναμένεται να συμβεί σε διάφορες ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

Στρατός: Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες ότι η παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους δεν θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις του στο Αφγανιστάν, ούτε αυτές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία.

Το σύνολο του 1,3 εκατομμυρίου ενστόλων θα εξακολουθήσει να εργάζεται, ωστόσο το πολιτικό προσωπικό που κρίνεται μη απαραίτητο θα τεθεί σε αναγκαστική αργία. Ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις προειδοποίησε μάλιστα ότι αν διαρκέσει η παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους υπάρχει κίνδυνος να μην συντηρούνται τα πολεμικά πλοία και να αναγκαστούν να παραμείνουν στο έδαφος τα αεροσκάφη.

Δικαιοσύνη: Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει πολλούς εργαζόμενους που κρίνονται απαραίτητοι. Βάσει των σχεδίων του, το υπουργείο εκτιμά ότι οι 95.000 από τους 115.000 υπαλλήλους του θα εξακολουθήσουν να εργάζονται κανονικά.

Λευκός Οίκος: Περισσότεροι από 1.000 υπάλληλοι του Λευκοί Οίκου σε σύνολο 1.715 θα πρέπει να τεθούν σε αναγκαστική αργία, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τραμπ χθες. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα διαθέτει αρκετό προσωπικό για να φέρνει εις πέρας τα καθήκοντά του, ενώ αναμένεται να μεταβεί κανονικά την επόμενη εβδομάδα στο Νταβός για να παραστεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Εθνικά Πάρκα: Η κυβέρνηση Τραμπ σκοπεύει να διατηρήσει ανοικτά τα εθνικά πάρκα, με το προσωπικό ασφαλείας να εργάζεται κανονικά. Το 2013 τα πάρκα είχαν κλείσει με αποτέλεσμα να χαθούν περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα.

Αξιοθέατα στην Ουάσινγκτον: Το 2013 δημοφιλή αξιοθέατα, όπως το ινστιτούτο Smithsonian, έκλεισαν, ενώ σε κάποια από αυτά, όπως το Μνημείο του Λίνκολν και τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου να αποκλείονται με κορδέλες ώστε να εμποδίζεται η πρόσβαση σε αυτά.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει ανακοινώσει ότι δεν σκοπεύει να περιορίσει την πρόσβαση στα ανοικτά μνημεία. Το Smithsonian από την πλευρά του έχει επισημάνει ότι τα μουσεία του μπορούν να παραμείνουν ανοικτά το πρώτο Σαββατοκύριακο.

Ταξίδια: Οι επιβάτες των τραίνων και των αεροπλάνων δεν επηρεάστηκαν από την αναστολή της λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους το 2013. Η διαδικασία έκδοσης διαβατηρίων είχε επίσης συνεχιστεί, αν και με κάποιες καθυστερήσεις.

 Δικαστήρια: Τα ομοσπονδιακά δικαστήρια, περιλαμβανομένου του Ανώτατου Δικαστηρίου, μπορούν να εξακολουθήσουν να λειτουργούν για τρεις εβδομάδα χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση.

Η διακοπή χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης έχει άμεσες επιπτώσεις για τις παρακάτω ομάδες:

  • 700.000 μετανάστες χωρίς χαρτιά, που είναι μέρος του προγράμματος Deferred Action for Childhood Arrivals (μεταναστευτική πολιτική σύμφωνα με την οποία, άτομα που μπήκαν στη χώρα ανήλικοι και παρέμειναν παράνομα, έχουν ανανεώσιμη διετή άδεια εργασίας)
  • 9.000.000 παιδιά που είναι στο πρόγραμμα Children’s Health Insurance Program, καθώς οι γονείς τους κερδίζουν αρκετά για να υποστηριχτούν από το Medicaid (κοινό ομοσπονδιακό και κρατικό πρόγραμμα που βοηθά μερικά άτομα με περιορισμένο εισόδημα και πόρους), αλλά λίγα για να μπορούν να πληρώσουν ιδιωτική ασφάλιση
  • Περίπου 1,3 εκατ. στρατιωτικοί εν ενεργεία θα έπρεπε να εργαστούν χωρίς να πληρώνονται. Οι στρατιωτικοί έχουν πληρωθεί μέχρι την 1η Φεβρουαρίου.
  • To 2013, που έγινε αναστολή λειτουργίας, περίπου 850.000 κρατικοί υπάλληλοι είχαν άδεια εργασίας καθημερινά - και πιθανότατα θα ήταν ο ίδιος αριθμός και σήμερα
  • 1,87 εκατ. δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από την άδεια εργασίας - συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων της υπηρεσίας Ασφάλειας Μεταφορών καθώς και τους επιθεωρητές ασφάλειας τροφίμων, τους συνοριοφύλακες και τους ομοσπονδιακούς φύλακες σωφρονιστικών καταστημάτων
  • 681.170 κάτοικοι της Ουάσιγκτον θα μπορούσαν πιθανώς να μην έχουν βασικές υπηρεσίες, όπως αποκομιδή σκουπιδιών, επειδή ο προϋπολογισμός της πόλης εξαρτάται από τον αντίστοιχο ομοσπονδιακό
  • 19 μουσεία θα κλείσουν