Πολιτική

Η κυβέρνηση «επενδύει» στο νέο πακέτο θετικών μέτρων


Πολιτική «επένδυση» στο δεύτερο πακέτο θετικών μέτρων που θα εφαρμοστεί στις αρχές του 2019 κάνει το Μαξίμου, εκτιμώντας ότι είναι ικανό να δημιουργήσει ευνοϊκό μομέντουμ για την κυβέρνηση, να τονώσει το αριστερό της προφίλ και να αποτελέσει τη γέφυρα επανασύνδεσης με την κοινωνία.

Η αποτίμηση που κάνουν οι επιτελείς του Μαξίμου, για την εξέλιξη και τελικώς την απήχηση που είχαν τα πρώτα μεταμνημονιακά μέτρα, κοινωνικού χαρακτήρα, που βρήκαν εφαρμογή από το Σεπτέμβριο ως σήμερα, είναι θετική. Η μη περικοπή των συντάξεων αποτέλεσε το μεγάλο κερδισμένο πολιτικό στοίχημα για την κυβέρνηση, που επενδύει παράλληλα και στο γεγονός ότι μέσω του νόμου Κατρούγκαλου, πάνω από 650.000 συνταξιούχοι θα δουν μικρές αυξήσεις (κυμαίνονται στα 20 ευρώ) στις συντάξεις τους.

Η απόδοση κοινωνικού μερίσματος, η παράταση του εξωδικαστικού μηχανισμού και η βελτίωση παραμέτρων του προς όφελος των δικαιούχων, η καταβολή έξτρα επιδόματος θέρμανσης, περιλαμβάνονται στο πρώτο πακέτο κοινωνικών μέτρων, με το οποίο σφραγίστηκε η πρώιμη μεταμνημονιακή περίοδος.

Το ζητούμενο για την κυβέρνηση ενόψει του 2019 είναι να κεφαλαιοποιήσει τα πολιτικά «κέρδη» και να εισέλθει στη νέα και.. εκλογική χρονιά με δυναμική, έχοντας ξανά ως σημαία τα κοινωνικά μέτρα.. 

Πού ποντάρει η κυβέρνηση

Κεφαλαιώδες ζήτημα για την κυβέρνηση είναι το νέο πλαίσιο που θα διέπει την προστασία της α’ κατοικίας. Tο Μαξίμου προωθεί το κυπριακό μοντέλο, που προβλέπει μεταξύ άλλων ότι το ετήσιο εισόδημα του δανειζόμενου θα πρέπει να κινείται μεταξύ 20.000 και 60.000 ευρώ και η αξία της πρώτης κατοικίας δεν θα πρέπει να ξεπερνά το ποσό των 350.000 ευρώ. Οι τράπεζες, ωστόσο, «κλωτσούν» στην εν λόγω πρόταση και επιμένουν στη μείωση κάτω από τις 100.000 ευρώ του ορίου για την αξία της πρώτης κατοικίας που σήμερα προστατεύεται.

Τα εργασιακά και δη η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, η αύξηση του κατώτατου μισθού (κατά 50 ευρώ) και η επαναφορά συλλογικών συμβάσεων (διεύρυνσή τους και σε άλλους κλάδους) βρίσκονται στην προμετωπίδα του πακέτου θετικών μέτρων που θα εφαρμοστούν το πρώτο τρίμηνο του 2019. Το Μαξίμου στοχεύει πολιτικά, μέσω των μέτρων που αφορούν στα εργασιακά, στις νέες γενιές οι οποίες βρίσκονται συνήθως αντιμέτωπες με δυσχερείς εργασιακές συνθήκες.

Εξίσου σημαντικές για το Μαξίμου, είναι και οι νέες ρυθμίσεις οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία που ετοιμάζονται και θα σχηματοποιηθούν οριστικά το επόμενο διάστημα. Επιπρόσθετα οι προσλήψεις στο δημόσιο, όπως οι 15.000 που θα γίνουν στο υπουργείο Παιδείας εντός του 2019, βρίσκονται στον πυρήνα του κυβερνητικού πλάνου.

Νώντας Βλάχος

Διαβαστε επισης