Επιχειρήσεις

Η κυβέρνηση απεμπολεί τα δικαιώματα του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ


Την πρόθεση της κυβέρνησης να απεμπολήσει τα δικαιώματα ελέγχου της διοίκησης των ΕΛΠΕ, που προκύπτουν από τη συμφωνία του 2003 με τον όμιλο Λάτση, επιβεβαίωσε δια της... σιωπής της σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ λίγο μετά τη συνάντηση με τον Κώστα Σκρέκα τα δύο κορυφαία διοικητικά στελέχη των ΕΛΠΕ παρουσίασαν την κατάργηση του δικαιώματος του Δημοσίου να ορίζει την πλειοψηφία των μελών της διοίκησης ως μια απλή πράξη συμμόρφωσης στη νέα νομοθεσία για την εταιρική διακυβέρνηση.

Από την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Ενέργειας μετά τη συνάντηση Σκρέκα με τον πρόεδρο των ΕΛΠΕ, Γ. Παπαθανασίου και τον διευθύνοντα σύμβουλο, Ανδρέα Σιάμισιη, απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στις αλλαγές του καταστατικού που προωθούνται προς έγκριση στη γενική συνέλευση στις 20 Μαϊου, κάτι που ερμηνεύεται ως μια σιωπηρή αποδοχή των προτάσεων της διοίκησης του ομίλου για την κατάργηση όσων προέβλεπε η συμφωνία του 2003 μεταξύ του Δημοσίου και του ομίλου Λάτση (Paneuropean).

Ο κ. Σκρέκας αρκέσθηκε να επικροτήσει τη στροφή των ΕΛΠΕ στην πράσινη ενέργεια, λέγοντας: «Απέναντι στην μεγάλη πρόκληση της κλιματικής αλλαγής ο όμιλος ΕΛΠΕ, με πλήρη στήριξη και συνεργασία των βασικών μετόχων θα αναπτυχθεί ως ένας ολοκληρωμένος ενεργειακός όμιλος, επενδύοντας σε τεχνολογίες και προϊόντα που θα δημιουργήσουν ισχυρή προστιθέμενη αξία για την ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικονομία, διασφαλίζοντας παράλληλα τα συμφέροντα του Δημοσίου».

Για την κατάργηση του προνομίου του Δημοσίου να διορίζει απευθείας την πλειοψηφία των μελών του διοικητικού συμβουλίου απαιτείται, βάσει της συμφωνίας μετόχων, να εγκριθεί σχετική αλλαγή στο καταστατικό από τη γενική συνέλευση. Ο Ανδρέας Σιάμισιης, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τον Κ. Σκρέκα, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι δεν τίθεται ζήτημα βέτο από το Δημόσιο στη συνέλευση της 20ης Μαϊου, αλλά αναμένεται το νέο καταστατικό να εγκριθεί από τους μετόχους.

Το σχέδιο μετασχηματισμού 

Τα στελέχη των ΕΛΠΕ παρουσίασαν τις αλλαγές που ακυρώνουν τη συμφωνία του 2003 ως μια κίνηση επιβεβλημένη από τη νέα νομοθεσία, βάσει της οποίας η διοίκηση των ΕΛΠΕ οδηγήθηκε στην πρόταση να εκλέγονται όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου απευθείας από τη γενική συνέλευση. Δεν εξηγήθηκε επαρκώς, όμως, γιατί δεν έχει επιλεγεί η δυνατότητα που δίνει η νομοθεσία για τον ορισμό έως και 2/5 του διοικητικού συμβουλίου απευθείας από μετόχους, κάτι που θα διατηρούσε μια ισχυρή παρουσία του Δημοσίου στη διοίκηση, αντίστοιχη με το ποσοστό μετοχών που εξακολουθεί να κατέχει (πάνω από 35%).

Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια μεταμόρφωσης των ΕΛΠΕ από ένα παραδοσιακό όμιλο διύλισης και εμπορίας καυσίμων σε ένα όμιλο πράσινης ενέργειας, τα κορυφαία στελέχη των ΕΛΠΕ εξήγησαν ότι θα απαιτηθούν επενδύσεις έως 4 δισ. ευρώ μέχρι το 2025, στο πλαίσιο του προγράμματος «Όραμα 2020 - 2025», που σκοπεύει να εφαρμόσει ο όμιλος, επιδιώκοντας να δημιουργήσει μια σημαντική πηγή εσόδων από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να περιορίσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα, σε μια περίοδο σταδιακής υποχώρησης της κατανάλωσης υγρών καυσίμων και μεγάλης αύξησης των δικαιωμάτων για ρύπους.

Ο μετασχηματισμός των ΕΛΠΕ θα περάσει και μέσα από μια αναδιάρθρωση του ομίλου, στο πλαίσιο της οποίας θα δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία συμμετοχών, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και με έδρα στην Ελλάδα (διαψεύσθηκε κατηγορηματικά το σενάριο μεταφοράς της έδρας στο εξωτερικό). Η νέα εταιρεία συμμετοχών θα ελέγχει τις επιμέρους θυγατρικές στους τομείς δραστηριότητας του ομίλου (καύσιμα, ΑΠΕ, έρευνες υδρογονανθράκων) και θα έχει νέα επωνυμία, χωρίς τη λέξη «Πετρέλαια», που θα σηματοδοτεί την πράσινη στροφή του ομίλου. Άλλωστε, όπως τόνισε ο Α. Σιάμισιης, η παρουσία των δραστηριοτήτων στον τομέα των υγρών καυσίμων δυσκολεύει την άντληση κεφαλαίων για πράσινα ενεργειακά έργα («είναι δύσκολο με την επωνυμία "Ελληνικά Πετρέλαια" να ζητάς χρηματοδότηση για έργα ΑΠΕ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σιάμισιης).

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αποχώρησης των ΕΛΠΕ από έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, ο κ. Σιάμισιης απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του, δηλώνοντας πάντως ότι υπάρχει προβληματισμός για την αποχώρηση ξένων εταιρειών, όπως η Repsol και η Edison. Τον ίδιο προβληματισμό εξέφρασε και για τη μείωση των επενδύσεων μεγάλων πετρελαϊκών ομίλων σε έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές, απαντώντας σε ερώτηση για τις έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης.

Διαβαστε επισης