Την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας για την πορεία τους περιμένουν στα μέσα του επόμενου μήνα οι ελληνικές τράπεζες και ήδη φθάνουν από την Φρανκφούρτη μηνύματα αυστηρότερα από το αναμενόμενο.
Στα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί για όλες τις τράπεζες που εποπτεύονται από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) η εποπτική διαδικασία ελέγχου και αξιολόγησης (Supervisory Review and Evaluation Process – SREP) και να σταλούν τα «ραβασάκια» στις τράπεζες για τα ελάχιστα ποσοστά κεφαλαιακής επάρκειας που θα είναι αποδεκτά για το 2019. Όσες τράπεζες έχουν έλλειμμα σε σχέση με το ελάχιστο όριο, θα κληθούν να το καλύψουν.
Μέχρι τώρα, η κυρίαρχη εκτίμηση για τις ελληνικές τράπεζες, όπως είχε διατυπωθεί το καλοκαίρι από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ήταν ότι θα έβγαιναν χωρίς… τραυματισμούς από το SREP.
Το Ταμείο εκτιμούσε ότι η Alpha δεν θα εμφάνιζε έλλειμμα κεφαλαίων σε αυτή την εποπτική διαδικασία, ενώ οι άλλες τρεις τράπεζες θα είχαν ένα συνολικό άνοιγμα χαμηλότερο των 2 δισ. ευρώ, το οποίο, με βάση τις συνθήκες που επικρατούσαν τότε στις αγορές, είχε εκτιμηθεί ότι θα μπορούσαν να καλύψουν σχετικά εύκολα, με εκδόσεις υβριδικών τίτλων και όχι με έκδοση νέων μετοχών, που θα αραίωνε τη συμμετοχή των παλαιών μετόχων.
Όμως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στέλνει στις αγορές «σήματα», που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ενδέχεται να τοποθετήσει υψηλότερα τον πήχη των κεφαλαιακών απαιτήσεων σε αυτό το SREP, κάτι που θα ανέβαζε το «λογαριασμό» και για τις ελληνικές τράπεζες.
Ο αρμόδιος για την εποπτεία των τραπεζών αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκουίντος, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των stress tests, όπου κατά μέσο όρο οι ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν κεφαλαιακή επάρκεια άνω του 10% στο δυσμενές σενάριο, ενώ νωρίτερα το αντίστοιχο ποσοστό για τις ελληνικές είχε προσδιορισθεί σε 7,3%, άφησε να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ προσεγγίζει με αρκετή αυστηρότητα το ζήτημα της κεφαλαιακής επάρκειας.
Όπως τόνισε ο Ισπανός κεντρικός τραπεζίτης, η ΕΚΤ κατατάσσει 12 τράπεζες, οι οποίες εμφάνισαν κεφαλαιακή επάρκεια χαμηλότερη του 9% στο δυσμενές σενάριο, σε ομάδα τραπεζών που θα χρειασθεί να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους.
«Οι τράπεζες με βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο δυσμενές σενάριο χαμηλότερο από το 9% δείχνουν ότι έχουν ασθενέστερη, αν και ικανοποιητική, κεφαλαιακή θέση», τόνισε ο ντε Γκουίντος, την Δευτέρα. Και πρόσθεσε ότι αυτές οι 12 τράπεζες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται οι Deutsche Bank, BNP Paribas και Societe Generale, που «θα πρέπει να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους και την κεφαλαιακή βάση τους, ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά, γι’ αυτό και θα παρακολουθούνται στενά».
Ο Ισπανός τραπεζίτης διευκρίνισε ότι το ποσοστό του 9% είναι ενδεικτικό και δεν αποτελεί επίσημο όριο, αλλά ήδη η τοποθέτησή του έχει προκαλέσει ανησυχίες, αφού το ΔΝΤ και οι αγορές υπολόγιζαν ως τώρα ότι το όριο που θα χρησιμοποιούσε η ΕΚΤ θα ήταν 8-8,5% και τώρα φαίνεται ότι θα είναι υψηλότερο.
Αν αυτό επιβεβαιωθεί, οι ελληνικές τράπεζες είναι πιθανό να βρεθούν με πρόσθετες απαιτήσεις κεφαλαίων ίσως και πάνω από 3 δισ. ευρώ, τις οποίες θα κληθούν να καλύψουν σε ένα περιβάλλον στις αγορές που φαίνεται ότι το 2019 θα είναι δυσμενέστερο, καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία επιβραδύνεται, ενώ αποσύρονται τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.