Διεθνή

Η Κούβα καταδικάζει τη στάση των ΗΠΑ έναντι της Βόρειας Κορέας


 Η Κούβα, ένας από τους ελάχιστους συμμάχους της Βόρειας Κορέας σε διεθνές επίπεδο, εξέφρασε εκ νέου την υποστήριξη της στην Πιονγκγιάνγκ και καταδίκασε τις «μονομερείς και αυθαίρετες» αμερικανικές κινήσεις σε βάρος της κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη νήσο του βορειοκορεάτη υπουργού Εξωτερικών.

Υποδεχόμενος στην Αβάνα τον ομόλογό του Ρι Γιονγκ Χο, ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκες απέρριψε τη «μονομερή και αυθαίρετη» απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να χαρακτηρίσει τη Βόρεια Κορέα κράτος που υποστηρίζει την τρομοκρατία και να την προσθέσει στον κατάλογο που καταρτίζει, κάτι που όπως επισήμανε αποτελεί τη «βάση για να εφαρμοστούν μέτρα εξαναγκασμού που αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο».

Ταυτόχρονα πάντως ο Ροντρίγκες σημείωσε πως «θεωρεί ότι μια διαρκής πολιτική λύση» στην κορεατική χερσόνησο «δεν μπορεί να εξευρεθεί παρά μόνο μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Κούβας.

Από την πλευρά του, ο Χο καταδίκασε την «επιδείνωση της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο που οφείλεται στην αύξηση της χρήσης των ιμπεριαλιστικών στρατιωτικών δυνάμεων» και τόνισε τη «σημασία των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών που οικοδομούν τον σοσιαλισμό», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι δύο υπουργοί απαίτησαν να υπάρξει «σεβασμός στη λαϊκή κυριαρχία» και απηύθυναν έκκληση για μια «ειρηνική διευθέτηση των διενέξεων», ανέφερε εξάλλου ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας.

Η επίσκεψη του επικεφαλής της διπλωματίας της Βόρειας Κορέας στην Αβάνα καταγράφηκε εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στην Πιονγκγιάνγκ και την Ουάσινγκτον εξαιτίας των βορειοκορεάτικων προγραμμάτων για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων. Τη Δευτέρα, οι ΗΠΑ προσέθεσαν εκ νέου τη Βόρεια Κορέα στον κατάλογο των χωρών που θεωρούν ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατία, κάτι που θα τους επιτρέψει να της επιβάλλουν επιπλέον κυρώσεις.

Εξάλλου, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κλιμάκωσε την πίεση που ασκεί η Ουάσινγκτον και στην Αβάνα, ακυρώνοντας μέτρα που είχαν αποφασιστεί στο πλαίσιο της διαδικασίας εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων που είχε αρχίσει επί των ημερών του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα κι επιστρέφοντας στην εχθρική ρητορική του ψυχρού πολέμου.