H Κομισιόν μετά από τα αλλεπάλληλα μπρος και πίσω, αναφορικά με την επιβολή γενικού πλαφόν στη τιμή του φυσικού αερίου, την οποία ζητούν επιμόνως πολλές χώρες-ανάμεσά τους και η Ελλάδα-, λαμβάνει οριστική θέση. Και αυτή είναι απορριπτική στο εν λόγω μέτρο.
Όπως αποκαλύπτει το Bloomberg, η Κομισιόν παρουσίασε την ανάλυσή της για την ενεργειακή κρίση σε εκπροσώπους των εθνικών κυβερνήσεων και έθεσε εκτός μέτρων και παρεμβάσεων το πλαφόν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξε ότι το εν λόγω μέτρο δεν είναι το «κατάλληλο εργαλείο» για την αναχαίτιση της ενεργειακής κρίσης, τονίζοντας ότι η ΕΕ πρέπει να στραφεί σε άλλες παραμεμβάσεις.
Η αξιολόγηση της Επιτροπής προκάλεσε την έντονη αντίδραση των χωρών που τάσσονται υπέρ της επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, ενώ αντιθέτως-όπως αποκαλύπτει το Bloomberg, έτυχε της έγκρισης από τη Γερμανία και την Ολλανδία, που απέρριπταν εξ’ αρχής το μέτρο.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η στάση της Κομισιόν, τορπιλίζει και ενδεχομένως να διαγράφει τις προσδοκίες και ελπίδες που είχαν καλλιεργηθεί για επιβολή πλαφόν στην τιμή του αερίου.
Ποιες παρεμβάσεις προωθούνται
Να θυμίσουμε, ότι στις 24 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί νέα σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να βρουν μια κοινή συνισταμένη αναφορικά με τις παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας. Ένα από τα μέτρα που προωθούνται είναι η θέσπιση ενός προσωρινού μηχανισμού περιορισμού των τιμών, μέσω του ευρωπαϊκού χρηματιστηρίου αερίου (TTF), ο οποίος θα ενεργοποιείται όταν χρειάζεται. Το επονομαζόμενο «δυναμικό πλαφόν», θα έχει ισχύ για τρεις μήνες και επί της ουσίας θα είναι το μεταβατικό στάδιο για την οριστική αντικατάσταση του δείκτη TTF, με ένα άλλο δείκτη τιμολόγησης του αερίου στην Ευρώπη.
Η Κομισιόν έχει προτείνει επίσης τη δημιουργία μηχανισμού αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών σε περίπτωση ελλείψεων εφοδιασμού καθώς και τις κοινές αγορές φυσικού αερίου. Πρόκειται για μέτρα στα οποία υπάρχει σύγκλιση.