Διεθνή

Η Κομισιόν επανεξετάζει την νομοθεσία για τα χημικά προϊόντα


 Την επανεξέταση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα χημικά προϊόντα (του λεγόμενου κανονισμού «REACH») δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προτείνοντας νέες ενέργειες για την ασφαλή χρήση τους και τη σταδιακή κατάργηση των επικίνδυνων ουσιών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, με την εφαρμογή του REACH την τελευταία δεκαετία η ΕΕ έχει προωθήσει εναλλακτικές μεθόδους δοκιμών που δεν περιλαμβάνουν δοκιμές στα ζώα και έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά τον περιορισμό ή την απαγόρευση της χρήσης ορισμένων χημικών προϊόντων που ενδέχεται να είναι επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία ή το περιβάλλον, καθώς και όσον αφορά την αντικατάσταση αυτών των προϊόντων από άλλα ασφαλέστερα.

«Ο κανονισμός REACH αποτελεί την πλέον προηγμένη και ολοκληρωμένη νομοθεσία για τα χημικά προϊόντα στον κόσμο, και πολλές άλλες χώρες έχουν ακολουθήσει το παράδειγμα της ΕΕ όσον αφορά τη ρύθμιση των χημικών προϊόντων» δήλωσε σχετικά η επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά και τη Βιομηχανία, Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα. Η ίδια πρόσθεσε ότι αυτή η επιτυχία πρέπει να αξιοποιηθεί και να διασφαλιστεί ότι «οι παρασκευαστές της ΕΕ δεν τίθενται σε μειονεκτική ανταγωνιστική θέση σε σύγκριση με τους παρασκευαστές τρίτων χωρών» και ότι «τα εισαγόμενα προϊόντα συμμορφώνονται με τους ενωσιακούς κανόνες για τα χημικά».

Από την πλευρά του, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ,  ο επίτροπος για θέματα Περιβάλλοντος, Καρμένου Βέλα, επισήμανε ότι με τον κανονισμό REACH η ΕΕ απαντά επιτυχώς στις «ανησυχίες» των Ευρωπαίων που φοβούνται ότι εκτίθενται σε επικίνδυνες χημικές ουσίες, συγκεντρώνοντας πληροφορίες σχετικά με τα χημικά προϊόντα και απαγορεύοντας τη διάθεση όσων από αυτά είναι επικίνδυνα στην αγορά της ΕΕ.

Σε συνέχεια όλων αυτών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει σήμερα μία σειρά συγκεκριμένων μέτρων για τη βελτίωση της εφαρμογής του REACH. Τα προτεινόμενα μέτρα αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας των φακέλων καταχώρισης που υποβάλλουν οι εταιρείες, στην απλούστευση της γενικότερης διαδικασίας αδειοδότησης και στη διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού μεταξύ των εταιρειών εντός και εκτός της ΕΕ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, στόχος είναι να υποστηριχθούν περαιτέρω οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις προσπάθειές τους για συμμόρφωση και να ενισχυθεί η επιβολή τής νομοθεσίας από τις εθνικές Αρχές.