Πολιτική

Η κλιματική αλλαγή αλλάζει την οικονομία


Κλιματολόγοι προειδοποιούν ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως πλημμύρες, ξηρασίες, κύματα καύσωνα θα ενταθούν. Καύσωνες, ατμοσφαιρική ρύπανση αλλά και διάδοση ασθενειών είναι ορισμένες από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που σε συνδυασμό με τον  υπερπληθυσμό αποτελούν τις  οι προκλήσεις του μέλλοντος. Και αυτό δεν αφορά μόνο σε γεωργικές και τουριστικές περιοχές αλλά και σε πόλεις.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως πλημμύρες, ξηρασίες, κύματα καύσωνα θα ενταθούν στο άμεσο μέλλον και οι περισσότερες μεγαλουπόλεις ανά τον κόσμο θα πρέπει να προετοιμαστούν για παρόμοια φαινόμενα .Εάν δεν αναληφθεί άμεσα δράση και δεν περιοριστεί δραστικά η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, τότε, σύμφωνα με τους ειδικούς, η θερμοκρασία στη Γη θα αυξηθεί  δραματικά. Σύμφωνα με την έκθεση για το παγκόσμιο κλίμα του περασμένου Μαρτίου, η μέση θερμοκρασία αναμένεται να αυξηθεί μέχρι το 2100 κατά τέσσερις έως επτά βαθμούς Κελσίου. 

Ένα από τα επακόλουθα του όλο και συχνότερου φαινομένου του καύσωνα είναι και η μετάδοση μολυσματικών ασθενειών στις χώρες του βορείου ημισφαιρίου. Ο καύσωνας ευνοεί την μετάδοση των εν λόγω ασθενειών. Ενώ μέχρι πρότινος αυτές αφορούσαν ως επί το πλείστον τις τροπικές χώρες, σήμερα έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους και στην Ευρώπη. Για παράδειγμα , μια από τις σημαντικότερες μολυσματικές ασθένειες παγκοσμίως είναι η ελονοσία. Ενώ μέχρι πρότινος μολυσματικές ασθένειες σαν και αυτή  αφορούσαν τις τροπικές χώρες, σήμερα έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους και στην Ευρώπη.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεπάγεται περισσότερους και ισχυρότερους τυφώνες αλλά και αύξηση της στάθμης των θαλασσών. Η εξέλιξη θα ήταν εφιαλτική εάν αναλογιστεί κανείς ότι τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε παραθαλάσσιες περιοχές.Όσον αφορά το ερώτημα πόσο ακριβώς θα αυξηθεί η στάθμη των θαλασσών, οι απόψεις των ειδικών διίστανται. Βέβαιο θεωρείται ότι θα αυξηθεί περισσότερο από ότι αναμένονταν.Είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα περιοριστεί στο ένα μέτρο, αλλά ότι θα ξεπεράσει τα δυο μέτρα μέχρι το 2100, προβλέπουν αρκετοί απο αυτούς. Η αύξηση αυτή αφορά τεράστιες εκτάσεις πόλεων σε όλο τον κόσμο. Το ερώτημα είναι, πού θα πάνε τα εκατομμύρια των ανθρώπων όταν θα ανέβει η στάθμη. Δεν πρόκειται για κάτι που θα φύγει μετά από δυο μέρες

Οι πόλεις θα πρέπει να επενδύουν σήμερα όχι μόνον στην προστασία του κλίματος αλλά και στην πολιτική προστασία. Οι πλημμύρες δεν είναι όμως ο μοναδικός κίνδυνος για τις πόλεις. Μπορεί να απειληθούν επίσης από ξηρασίες και καύσωνες. Στο Λονδίνο, αντιμετώπιζαν παλαιότερα τις πλημμύρες ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Σήμερα υπ΄ αριθμόν ένα κίνδυνος στη βρετανική πρωτεύουσα θεωρούνται οι ξηρασίες.Τέτοια προληπτικά μέτρα όμως κοστίζουν και πολλές μεγαλουπόλεις είναι ήδη υπερχρεωμένες. Παρότι τα 2/3 των ανθρώπων σήμερα ζουν σε πόλεις, τα έσοδα των πόλεων είναι περιορισμένα.

πηγή: premium.paratiritis