Πολιτική

Η Κίνα στην κρίση: Από το 2008 στο 2016


Η τωρινή κρίση της κινέζικης οικονομίας δεν είναι η μοναδική. Το 2008 , βρέθηκε πάλι στην δίνη της , αλλά τότε τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά σε σχέση με σήμερα. Τα περιθώρια παρεμβάσεων ήταν σημαντικά μεγαλύτερα και το μείγμα της κεϋνσιανικής πολιτικής που εφάρμοσε επέτρεψε την απογείωση των εξαγωγών και της παραγωγής. Σήμερα, όμως η Κίνα έχει πολύ λιγότερο χώρο για ελιγμούς. 

Το 2008, οι κρατικές επιχειρήσεις ήταν υπό τον άμεσο έλεγχο της κυβέρνησης˙ το 2015, πολλές είναι σχεδόν ανεξάρτητες. Το 2008, οι έλεγχοι κεφαλαίων εμπόδισαν ξένες επενδύσεις να φύγουν από την χώρα˙ το 2015, ακόμα και τα κινεζικά κεφάλαια έχουν πολλούς δρόμους για να φύγουν. Η Κίνα μπορεί ακόμα να δανειστεί για να βρει τον δρόμο της έξω από το πρόβλημα, όπως έκανε και το 2008, αλλά το πολιτικό κλίμα είναι πλέον ασθενές για μεγάλα δημόσια σχέδια, και η απελευθέρωση έχει κάνει την οικονομία πολύ περισσότερο ανοιχτή από ό, τι ήταν πριν.

Η Κίνα ξέφυγε από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 σχεδόν εντελώς αλώβητη, παρότι υπέστη μια πτώση εξαγωγών κατά 16%  το 2009 σε σχέση με το 2008. Η κατάρρευση των εξαγωγών αντισταθμίστηκε από ένα αποφασιστικό κυβερνητικό πρόγραμμα τόνωσης  που έριξε 586 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία. Σε αντίθεση με το πρόγραμμα τόνωσης των ΗΠΑ, το οποίο κυρίως προσέφερε κεφάλαια στις τράπεζες, το κινεζικό πρόγραμμα ήταν μια κλασικά κεϋνσιανή παρέμβαση στην ζήτηση. Εκτός από το ότι πρόλαβε μια οικονομική καταστροφή, η Κίνα απέκτησε αεροδρόμια, συστήματα μετρό, σιδηροδρομικές γραμμές υψηλής ταχύτητας και ένα σύνολο ιδιαιτέρως απαραίτητων υποδομών.

Σήμερα οι παρεμβάσεις εστιάζονται  καταρχήν στην χρηματιστηριακή αγορά και εν συνεχεία στη συναλλαγματική ισοτιμία του εθνικού νομίσματος. Η απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης για υποτίμηση συνδέεται άμεσα με την προσπάθεια στήριξης της βιομηχανίας και των εξαγωγών, που το τελευταίο διάστημα αποδυναμώθηκαν. Ως γνωστόν οι διαδοχικές υποτιμήσεις ενός εθνικού νομίσματος βοηθούν τις εξαγωγές, καθιστώντας τις πιο φθηνές, στον αντίποδα ωστόσο τα εισαγόμενα προϊόντα ακριβαίνουν. Κατά πόσον μπορεί να βοηθήσει η γνωστή αυτή τακτική στην επίλυση των πραγματικών προβλημάτων της κινεζικής οικονομίας; Το σίγουρο είναι ότι πλέον η Κινεζική ηγεσία θα πρέπει να βρεί την λύση του προβλήματος σε διαφορετικές συνταγές απο εκείνες που εφάρμοσε το 2008.

πηγή: premium.paratiritis