Διεθνή

Η Κίνα μπροστά σε τεράστιο οικονομικό πλήγμα από το θανατηφόρο ξέσπασμα του κορονοϊού


Εκτός από το υγειονομικό κομμάτι η Kίνα καλείται να διαχειριστεί ένα σοβαρό οικονομικό «πλήγμα» από το θανατηφόρο ξέσπασμα του κοροναϊού καθώς δεκάδες είναι οι επιχειρήσεις που βάζουν λουκέτο για λόγους ασφαλείας.

Πιο συγκεκριμένα τα τα McDonalds’s και τα Uniclo κλείνουν στις πληγείσες από τον κορονοϊό περιοχές, ενώ τα ξενοδοχεία και οι αεροπορικές εταιρίες προσφέρουν πια επιστροφές σε άτομα που έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν στην Κίνα. Μάλιστα, ακόμη η Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου και μέρος του Σινικού Τείχους και της Ντίσνεϊλαντ στην Σανγκάη είναι από τα αξιοθέατα που πρέπει να κλείσουν για λόγους ασφαλείας.

Η Κίνα έχει εισαγάγει ταξιδιωτικούς περιορισμούς που αφορούν πάνω από 30 εκατ. ανθρώπους σε 10 πόλεις της στην επαρχία Χουμπέι συμπεριλαμβανομένου του Γουχάν, το επίκεντρο της μόλυνσης. Μέχρι σήμερα ο θλιβερός απολογισμός είναι 26 άνθρωποι νεκροί από τον Κορονοϊό και πάνω από 800 άνθρωποι έχουν μολυνθεί. Η Mc Donalds’ έχει κλείσει προσωπικά τα μαγαζιά της σε πέντε πόλεις μετά την εξάπλωση του κορονοϊού και ο ιδιοκτήτης της Uniqlo έκλεισε 17 από τα καταστήματα της στο Γουχάν, ενώ ακόμη και το ΙΚΕΑ ακολούθησε τον ίδιο δρόμο μετά το μεγάλο κατάστημα του. Μάλιστα, όλες οι κινηματογραφικές πρεμιέρες έχουν επίσης αναβληθεί.

Κορονοϊός: Θα πέσει το ΑΕΠ μία μονάδα για το πρώτο τρίμηνο το 2020

Ο κορονοϊός αναμένεται να βλάψει την ανάπτυξη της Κίνας μετά από μήνες οικονομικών ανησυχιών για τις εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το ΑΕΠ της Κίνας για το πρώτο τρίμηνο θα μπορούσε να «λαβωθεί» κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα, με τον τουρισμό και το λιανικό εμπόριο να έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Οι μετοχές σε εταιρείες πολυτελείας αγαθών υπέφεραν από την προβλεπόμενη πτώση της ζήτησης από την Κίνα. Μάλιστα, η γαλλική φίρμα οινοπνευματωδών Remy Cointreau δήλωσε ότι «σαφώς ανησυχεί» για τις πιθανές επιπτώσεις.

Η Gareth Leather από την ερευνητική εταιρεία Capital Economics, δήλωσε στο Sky News ότι το 2003 το ξέσπασμα του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (SARS), το οποίο άρχισε επίσης στην Κίνα και σκότωσε περίπου 800 άτομα, μπορεί να δώσει ένδειξη για τον πιθανό αντίκτυπο του τελευταίου ιού. Η ομάδα είχε εκτιμήσει ότι το προηγούμενο ξέσπασμα SARS του 2003 κόστισε στον παγκόσμιο τομέα ταξιδίων και τουρισμού έως και τα £ 38 δις.

Κορονοϊός: «Χτυπά» τουρισμό, λιανική και εστιατόρια

Μιλώντας στο πρόγραμμα Ian King Live η Gareth Leather είπε: «Αν κοιτάξετε το 2003, οι τομείς της οικονομίας στην Κίνα που πλήττονται περισσότερο, αλλά και σε όλη την υπόλοιπη Ασία ήταν πράγματα όπως ο τουρισμός, οι λιανικές πωλήσεις, τα εστιατόρια. Οι άνθρωποι φοβήθηκαν να βγουν έξω για ψώνια, να βγουν έξω στις κινηματογραφικές ταινίες ... κι έτσι όλοι αυτοί οι τομείς έπεσαν κατακόρυφα. Αλλά μόλις το SARS σταμάτησε και τέθηκε υπό έλεγχο, ανέκαμψαν ξανά αρκετά δυνατά. Οι πιθανότητες είναι εάν ένα παρόμοιο είδος εστίας θα πάρετε μια σύντομη, έντονη ύφεση και στη συνέχεια θα ανακάμψει αρκετά γρήγορα». Αλλά δεδομένου ότι συμπίπτει με τις εορταστικές εκδηλώσεις για να σηματοδοτήσει το έτος του αρουραίου (2020), πρόσθεσε: «Από την άποψη του χρόνου, δεν θα μπορούσε να είναι πραγματικά χειρότερο». Ο κ. Leather επίσης προειδοποίησε ότι δεν ήταν απλώς η Κίνα που θα δεχόταν οικονομικό «χτύπημα», με το Χονγκ Κονγκ, το Βιετνάμ, την Ταϊλάνδη και την Καμπότζη να αισθάνονται όλες τις επιπτώσεις από την πτώση του τουρισμού.