Πολιτική

Η Κίνα και το νερό


Όλοι γνωρίζουν ότι το καθαρό νερό είναι ένας σπάνιος πόρος. Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι το νερό στα επόμενα χρόνια θα αποτελέσει ένα κρίσιμο γεωπολιτικό παράγοντα. Και η πιο καυτή περιοχή του πλανήτη είναι η Ασία.

Ανά κάτοικο της Ασίας η διαθεσιμότητα καθαρού νερού είναι λιγότερη από το μισό του παγκόσμιου μέσου όρου. Η Κίνα και η Ινδία, για παράδειγμα, φιλοξενούν το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά διαθέτουν το 10% του γλυκού νερού στον κόσμο. Η Κίνα είναι ρυπογόνα και καταστρέφει τους περιορισμένους της πόρους με ανησυχητικούς ρυθμούς. Η χώρα έχει φράξει κάθε μεγάλο ποταμό στο οροπέδιο του Θιβέτ, συμπεριλαμβανομένων του Μεκόνγκ, του Salween, του Βραχμαπούτρα, του Γιανγκτσέ, του κίτρινου ποταμού, του Ινδού ποταμού, του Sutlej, του Shweli και του Karnali και υπάρχουν μεγάλης κλίμακας σχέδια για φράγματα και σε άλλους ποταμούς. Από τα 50.000 μεγαλύτερα φράγματα στον κόσμο, περισσότερα από τα μισά βρίσκονται στην Κίνα. Ως εκ τούτου, η Κίνα ελέγχει πλέον την παροχή νερού των ποταμών σε 13 γειτονικές χώρες.

Η επιλογή αυτή μπορεί να θεωρηθεί ως αποτέλεσμα της ασφυκτικής πίεσης της Κίνας για νερό. Η απειλή της λειψυδρίας και οι δυσμενείς εγχώριες επιπτώσεις στην υγεία από την ρύπανση «σκοτεινιάζει» το μέλλον της Κίνας. Ήδη  καταγράφονται αυξανόμενα φαινόμενα  «χωριών του καρκίνου» - των περιοχών όπου η ρύπανση των υδάτων είναι τόσο μεγάλη ώστε έχει οδηγήσει σε απότομη αύξηση ασθενειών όπως ο καρκίνος του στομάχου. Το ίδιο το υπουργείο Προστασίας του Περιβάλλοντος της Κίνας έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το 70% των μεγάλων πλωτών οδών της χώρας υποφέρουν από βαριά ρύπανση.

Σύμφωνα με μελετητές, οι ρύποι έχουν διαρρεύσει ακόμη και στο υπέδαφος της χώρας, με περισσότερα από τα μισά ελεγχόμενα πηγάδια να κρίνονται μη ασφαλή για να χρησιμοποιηθούν για πόσιμο νερό. Η Γεωλογική Επισκόπηση της Κίνας εκτιμά τώρα ότι το 90% των κινεζικών πόλεων εξαρτάται από τον εφοδιασμό μέσω μολυσμένων υπόγειων υδάτων. Το νερό που έχει καθαρισθεί σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας συχνά επαναμολύνεται καθ' οδόν προς τα σπίτια. Η Κίνα έχει λεηλατήσει τα αποθέματα των υπόγειων υδάτων της, δημιουργώντας μαζικά υπόγειες σήραγγες που έχουν προκαλέσει ακόμη και την κυριολεκτική βύθιση μερικών πόλεων.

Πηγή:premium.paratiritis.gr