Πολιτική

Η Κίνα και η Μέση Ανατολή


Οι εμπορικές φιλοδοξίες της Κίνας στην Μέση Ανατολή αυξάνονται.Απόδειξη; Στις 23 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping  έγινε ο πρώτος ξένος ηγέτης που επισκέφθηκε το Ιράν μετά την συμφωνία. Ο Xi δήλωσε ότι προσπάθησε να ανοίξει ένα «νέο κεφάλαιο» στις σχέσεις της Κίνας με το Ιράν. Ο Ανώτατος Ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε ότι «Η Ισλαμική Δημοκρατία δεν θα ξεχάσει ποτέ την συνεργασία της Κίνας κατά την διάρκεια της εποχής των κυρώσεων».

Η προσέγγιση της Κίνας στην περιοχή στο αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να γίνει πιο στενή καθώς η εξάρτηση της απο το πετρέλαιο συνεχώς μεγαλώνει. Η Κίνα αναμένεται να ξεπεράσει τις ΗΠΑ ως η μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης ενεργείας στον κόσμο κατά το 2030 ,καθώς η ζήτησή της για εισαγόμενο πετρέλαιο θα αυξηθεί από τα 6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα στα 13 εκατομμύρια μέχρι το 2035. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των νέων προμηθειών, τις οποίες η Κίνα χρειάζεται επίσης για να ανοίξει νέες αγορές για να παράγει τα προϊόντα της, να επενδύσει τα κεφάλαιά της και να εξασφαλίσει το νέο εργατικό δυναμικό της, είναι πιθανό να προέρχεται από την Μέση Ανατολή. Είναι σε αυτό το πλαίσιο που η Κίνα έχει διαμορφώσει την μεσανατολική στρατηγική της, εστιάζοντας σε τομείς όπως η ενεργειακή συνεργασία και οι επενδύσεις στις υποδομές.

Μέχρι στιγμής η Κίνα έχει καταφέρει , στην πιο "καυτή γειτονιά" του πλανήτη να καλλιεργήσει στενούς δεσμούς με το Ισραήλ, τις αραβικές χώρες και το Ιράν και όλα αυτά ταυτόχρονα. Για τα κράτη αυτά, οι καλές σχέσεις με το Πεκίνο σημαίνουν εμπόριο και επενδύσεις.Αλλά σίγουρα, για την Κίνα το Ιράν είναι πολύ σημαντικό.

Η Τεχεράνη, μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση των ανησυχιών επί της ενεργειακής ασφάλεια της Κίνας λόγω της θέσης του Ιράν στο στενό του Ορμούζ –το οποίο αλλιώς θα κυριαρχείται από τους συμμάχους των ΗΠΑ- και έχει την δυνατότητα να προσφέρει στην Κίνα διαδρομές για αγωγούς μέσω της Κεντρικής Ασίας και φυσικά να προσφέρει πετρέλαιο που είναι ζωτικό για την κινέζικη οικονομία.

Πηγή:premium.paratiritis.gr