Η απόφαση του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας να επιμείνει στις πολιτικές θεωρίες του Καρλ Μαρξ εξακολουθεί να είναι «απολύτως σωστή», δήλωσε σήμερα ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ενόψει της 200ης επετείου από τη γέννηση του Γερμανού φιλοσόφου αύριο Σάββατο.
Από το 2012 οπότε ανέλαβε την προεδρία της Κίνας ο Σι, ο οποίος θεωρείται ο πιο ισχυρός ηγέτης που έχει γνωρίσει η χώρα μετά τον Μάο Τσε Τουνγκ, τονίζει ότι η χώρα δεν πρέπει να λησμονήσει τις σοσιαλιστικές της ρίζες καθώς προσπαθεί να πετύχει «τη μεγάλη ανανέωση του κινεζικού έθνους».
Μιλώντας σήμερα από τη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Σι υπογράμμισε ότι «η αναφορά στον μαρξισμό στη σημαία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας ήταν απολύτως σωστή». Ο Κινέζος πρόεδρος προέτρεψε μάλιστα όλα τα μέλη του κόμματος να διαβάζουν τα έργα του Μαρξ και να εντρυφούν στις θεωρίες του, υιοθετώντας στη στάση αυτή «ως τρόπο ζωής».
Η ομιλία του Σι πραγματοποιήθηκε έπειτα από μία εβδομάδα κατά τη διάρκεια της οποίας τα κρατικά μέσα της Κίνας επιδόθηκαν σε μια επισταμένη προώθηση του μαρξισμού, με τοκ- σόου με τον τίτλο «Ο Μαρξ είχε δίκιο» και κινούμενα σχέδια που απεικονίζουν τον Γερμανό φιλόσοφο σε νεαρή ηλικία με στόχο να δείξουν ότι οι θεωρίες του εξακολουθούν να έχουν απήχηση στη σύγχρονη Κίνα και τη νέα γενιά.
Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη χώρα του κόσμου που αυτοαποκαλείται σοσιαλιστική, αν και παρουσιάζει όλα τα χαρακτηριστικά μιας σύγχρονης καπιταλιστικής κοινωνίας, από την ισχυρή κατανάλωση ως την τεράστια διαφορά μεταξύ της αστικής ελίτ και των φτωχών τάξεων της υπαίθρου.
Η αντίφαση αυτή μεταξύ της ρητορικής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και των φαινομένων έχει ωθήσει πολλούς αναλυτές να εκτιμήσουν ότι το κόμμα δεν έχει πλέον ως υπόβαθρό του τον μαρξισμό, αλλά δίνει προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη.
Ωστόσο ο Σι έχει υιοθετήσει με ζέση την ιδεολογία πάνω στην οποία ιδρύθηκε το κόμμα και έχει επαναφέρει τη σπουδή των θεωριών του Μαρξ, καθώς τονίζει ότι η Κίνα θα πρέπει να αισθάνεται αυτοπεποίθηση απέναντι στην επαναστατική της ιστορία και το πολιτικό της σύστημα.